• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

GezondheidCURAÇAO – Één op de 526 inwoners van Curaçao heeft nierproblemen en ondergaat daarvoor een dialysebehandeling. Dat meldt Nierstichting Curaçao. We staan daarmee samen met Japen en de Verenigde Staten in de top drie van landen wereldwijd als het gaat om nierziektes.

In het kader van ‘World Kidney Day’ wil de stichting meer aandacht vragen voor nierproblematiek op het eiland. Het thema van dit jaar is: ‘Kidney Health for All!’. “Het is van belang dat er aan preventie wordt gewerkt en dat deze zaak onder de aandacht wordt gebracht van de regering en het publiek in het algemeen”, aldus de stichting.

Risicofactoren
De meest voorkomende risicofactoren van chronische nierproblemen zijn suikerziekte en een hoge bloeddruk. “Suikerziekte zorgt voor sterk wisselende suikergehaltes in het bloed, die uiteindelijk leiden tot beschadiging van bloedvaten en hierdoor de nieren. Hoge bloeddruk, de toegenomen druk tegen de wanden van de bloedvaten, leidt na verloop van tijd ook tot chronisch nierfalen, indien niet behandeld”, zo meldt de stichting.

Andere oorzaken
Nierziektes kunnen daarnaast ook ontstaan door andere oorzaken, zoals auto-immuunziektes en aangeboren afwijkingen. De helft van de suiker- en/of hoge bloeddrukpatiënten ontwikkelen nierproblemen.

Behandeling
Nierpatiënten ondergaan meestal een dialyse. Het teveel aan afvalstoffen en vocht wordt dan uit het lichaam verwijderd. In het uiterste geval is er een niertransplantatie nodig. Om afstoting van het nieuwe orgaan te voorkomen moet de patiënt na operatie medicijnen gebruiken.

Awareness Walk
Om meer bewustzijn te creëren over gezonde voeding en lichaamsbeweging organiseert de stichting op 15 maart een ‘Awareness Walk’. Je kan meedoen aan een loop van vijf of tien kilometer. De aanvang is 06.00 uur (registratie 05.30 uur). Ieder deelnemer moet een wit t-shirt dagen.

Kaartjes
Kaartjes kosten tien gulden per stuk en zijn verkrijgbaar bij Mensing’s Caminada, tankstation Santa Maria, JL Jewelry in Tesoro Plaza en bij het kantoor van de Nierstichting aan de Kaya W.R. ‘Coco’ Balentien nummer 41A. Voor meer informatie kan je bellen naar telefoonnummer 7361446 of 5231446.

4 reacties op “Één op de 526 inwoners heeft nierproblemen”

 1. Un kos tambe ku nos tin hopi problema ku ne na Korsou ta nos konsumo di alcohol, tambe ta hopi danino pa funshonamentu di nos niernan. Nos tin ku kuminsa baha man un tiki na nos konsumo di alcohol tambe ta yuda un tiki.

 2. Toko ai.
  Enig idee wat zo.n dialyse patient kost per jaar ?
  Zo tussen de 100 en 200.000 per jaar.
  En ja overgewicht is een zware factor.
  Dus wij als bijna wereld recordhouder fastfood per oppervlakte en per inwonerhoofd kunnen best een beetje minderen.
  Ook hier spelen commerciele eigenbelangen weer een rol.
  Maar wie gaat de rekening betalen ?

 3. Weer een gifkikker die zijn gif moet spuien. Waar halen ze het energie hiervoor vandaan?
  Iedere dag met een dosis negatief inslag wakker worden is niet erg bevorderlijk voor de gezondheid. “World Kidney Day” heeft het over de top 3 landen die bekend zijn, met andere woorden ieder land heeft zijn sores.

 4. De levens / voedingswijze van een bepaalde grote bevolkingsgroep veranderen, forget it. Geldt trouwens voor eigenlijk alles op Curacao 🙁
  Kwestie van niet willen / kunnen begrijpen. Mission impossible.
  Laten we gewoon wachten tot de eersten als plofkippen door de benen heen gaan zakken. Lezen we gegarandeerd in de rubriek, nieuws of lifestyle.