• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Chris-LejuezCURAÇAO – De vrouwelijke gedetineerden in Korrektie Instituut Aruba (KIA) zijn verhuisd naar een nieuwe afdeling. Hiermee heeft KIA de deadline gehaald die de rechter twee weken geleden stelde na een bezoek aan de beruchte ‘vrouwenkooi’, zo schrijft Caribisch Netwerk.

De omstandigheden in het vorige verblijf van de vrouwen vormden een bedreiging voor de gezondheid van de gedetineerden, zo oordeelde de rechter na haar bezoek. Daarom moest KIA binnen twee weken zorgen voor een vernieuwde afdeling. Zo niet, dan werd tenminste één vrouw geschorst van voorlopige hechtenis.

Luister hier naar Jackeliene Geeve in gesprek met advocaat Chris Lejuez.

Eigen cel
Van een naar beerput stinkende ruimte van ongeveer 45 vierkante meter waar de vrouwen met elkaar moesten douchen, eten, slapen en de wc gebruiken, zijn zij verhuisd naar een verblijf waar ieder haar eigen cel met een bed en toilet heeft. “Een verbetering”, beaamt advocaat Chris Lejuez. “Maar dat was ook noodzakelijk. We mogen niet toestaan dat gedetineerden in een onmenselijke toestand terechtkomen. En we moeten al helemaal voorkomen dat we dat normaal gaan vinden.”

Televisie
De gedetineerde die Lejuez verdedigt is nog niet helemaal tevreden met haar nieuwe leefruimte. Zo klaagt de vrouw over gebrek aan privacy. De cellen hebben namelijk geen gordijnen voor de ramen en de bewakers kunnen vanuit hun uitkijktoren naar binnen gluren. Ook is de keuken nog niet klaar en de televisie nog niet geïnstalleerd. KIA-directeur Trudy Hassell heeft beloofd dat dit op korte termijn alsnog wordt gedaan en dat er gordijnen voor de ramen worden gehangen.

www.versgeperst.com