• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

guus schramCURAÇAO – Guus Schram, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM) is zich in zijn eerste jaar ‘rot geschrokken’ van de veelvoorkomende high impact crime, zoals overvallen en moorden. “Als we aan de basis niet werken aan antisociaal gedrag en het aanpakken van kleine criminaliteit, is het met de high impact misdaad dweilen met de kraan open”, zegt Schram.

Hij wil in zijn tweede jaar beginnen met de aanpak van veel voorkomende kleine criminaliteit. Schram vindt het stuitend dat veel kleine zaken blijven hangen, waardoor politiemensen gefrustreerd raken. “Bonnetjes schrijven of aangiftes in behandeling nemen heeft voor hen geen zin, als de zaak verder op in het proces stagneert.”

Dick Drayer maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

Nieuw model
In overleg met de nieuwe korpschef Maurice Sambo wordt er gewerkt aan een model, waarbij de politieagent weer op straat is en de officier van Justitie achter zijn bureau. “Zaken moeten binnen twee dagen worden afgetikt, zodat de agent ziet dat het zin heeft om te verbaliseren.”

Vertrouwen
Het vertrouwen in het OM lijdt ook schade, omdat de perceptie leeft dat aangifte doen geen zin heeft. “We hebben de wet ook niet altijd mee”, zegt Schram. “Auto’s bekeuren op kenteken kan niet en alcohol in het verkeer kunnen we niet aanpakken. Willen we voorkomen dat mensen afglijden in de harde criminaliteit, moet eerst er besef zijn dat ook een propje uit je raam gooien niet oké is.”

Burgers
Het OM kan zich ook beter profileren naar de burger toe. “We leggen onvoldoende uit dat niet iedere aanhouding bedoeld is om een verdachte naar een zitting te brengen.” Dit is volgens Schram vooral het geval bij ondermijningszaken; onderzoeken naar bijvoorbeeld corruptie van politici en bestuurders. De procureur-generaal is wel overtuigd dat in dit soort zaken, zoals het onderzoek Maximus naar de opdrachtgevers van de moord op Helmin Wiels, de daders voor de rechter worden gebracht.

13 reacties op “Tijd voor aanpak veelvoorkomende ‘kleine criminaliteit’”

 1. Nisa, Er is genoeg werk maar op 1 of andere manier wil men niet werken.. en kiest men voor het snelle geld..

 2. De halve politiemacht (mankracht!) heeft blijkbaar een hangplek gevonden bij de entree in het Gerechtsgebouw. Daar kom je niet meer binnen zonder je “half uit te kleden” / door poortje in verband met security redenen ook al wil je enkel een bezwaarschrift afgeven. Echt nuttig het zo inzetten van al die mankracht daar in plaats van op straat, ja toch? Of is de logica, dat de domme criminelen van de straat, toch automatisch in het Gerechtsgebouw belanden? 😉

 3. Zolang de politie niet eens een gelocaliseerde gestolen mobiel of tablet kan opsporen en oppakken is al het andere gebakken lucht.

 4. Criminaliteit is een eeuwige ( voor Christus ) Vervuilingslucht die ook tijdens de Schoonmaking (1248 ) werden verbonden en in de Vervuilingskluis die een Piramidevorm heeft en in de Centrale van de wereld stond .Maar doordat deze twee Luchten ( Enthousiasme en Nieuwsgierigheid waren vrij gebleven .Verbonden ze samen om de Vervuilingskluis te open ( 1348 ) .En vandaar komen alle Vervuilingsluchten die waren verbonden vrij gekomen .Dus de enige oplossing is Verbonden jullie in Gebeden en blijven maar doen . Wat niet voor niks zeggen de HEER GOD aan de gelovig blijven oproeping te doen , blijven in gebeden en blijven te geloven .Wat de WAARHEID moeten toch komen

 5. Ik zal niet voor de kleine visjes gaan maar voor de grote haaien!!!

 6. Nisa, geen weg is doodlopend als je durft om te keren 🙂

 7. @ Nisa
  Crimineel worden / zijn, kies je zèlf voor. Is je eigen verantwoordelijk en kan je niet wwer eens een ander de schuld van geven! Gewoon een K-mentaliteit niet meer of minder.
  Niet de scholen zijn de schuld, maar de leerlingen en ouders met een K-mentaliteit.
  Eigen initiatief tonen kan ook eens : zelfstudie. En bijvoorbeeld een taal leren waar je WEL iets mee kan bereiken in je leven : engels en spaans. GOEDE TALENKENNIS.
  Niet op je luie kont blijven zitten!!
  Kunt u ook maar één reden noemen waarom een buitenlands bedrijf zich ooit op Curacao zou moeten vestigen? Ik HELAAS niet.

 8. COMMON SENSE. Hahahaha, dat klopt ja. Goed gezien.

 9. Criminaliteit is een kwestie van armoede.
  Sommige mensen komen niet aan een baan en ze gaan daardoor de criminaliteit in.
  Scholen voeren een slecht beleid en zorgen voor veel dropouts.
  Pensioengeld of geld van onderstand/uitkering stelt NIKS voor.
  OM moet mensen minder demoniseren.
  Het probleem zit bij de economische kant van de overheid.
  De overheid houdt vergunningen tegen, ze willen niet dat meer bedrijven naar Curaçao komen om zich hier te vestigen en daardoor komen er geen nieuwe banen in de samenleving.

 10. @ Roberto
  Ja maar in andere landen……… is aaaaltijd het zelfde liedje zingen. Beetje saai, ja toch?
  In plaats van praten, praten, praten, een militaire politie (houding als sommige vroegere SKSers) invoeren met matrakken. In open plankhard geveerde jeeps in plaats van luxe amerikaanse bolides met airco en slaapstoelen. Moet wel toegeven die bullbar op de nieuwe politiewagens is wel stoer 🙂

 11. Guus begin eerst met de hele corrupte politici kliek op te pakken!
  en verder.. Ga overdag rondrijden en je ziet jongeren hangen onder een boom vaak staan er autos en motors omheen.. ga in het weekend naar salina en ga daar de fevers en autos controleren.. en je zal 90 procent van alle criminele oppakken!

  zo moeilijk is het niet.

 12. Tijd voor aanpak, ik ben bang dat te laat zijn voor aanpak. En we pakken het ook verkeerd aan, want we gaan beginnen met kleine criminaliteit, eerst moeten we de grote jongens pakken en daarna naar beneden. .We hebben wetten die zegt, hoe we met elkaar moeten omgaan, maar als die wetten niet worden toegepast, inderdaad iedereen gaan denken, door rood rijden mag, dronken rijden mag, zonderrijbewijs mag.Is het dan zo moeilijk om de auto in beslag te nemen of een flinke boete geven? Als we de zaak weer op de rails wil krijgen, hoeven we niet zo moeilijk te gaan doen, maar alleen de wetten toe passen.Als er niet genoeg mensen zijn, dan nemen we mensen in dienst, het verdient, het verdient zich zelf terug, zo snijdt het mes aan twee kanten. Het is niet moeilijk, Guus pas de wetten toe, binnen een jaar zie je verandering.

 13. Beste GUUS SCHRAM. Droevig genoeg is alles waar wat U hier beweerd. Maar vergeet niet dat toenemende criminaliteit een kenmerk blijkt te zijn van alle moderne geïndustrialiseerde samenlevingen, en er zijn geen ontwikkelingen in het recht of de strafwetenschap aan te wijzen die van betekenisvolle invloed op het probleem zijn geweest. Voor de moderne geürbaniseerde samenleving, waarin economische groei en persoonlijk succes allesoverheersende waarden zijn, is er geen reden om te veronderstellen dat de misdaadcijfers niet zullen blijven stijgen. Ondanks dat de situatie werkelijk somber uitziet, berichten sommige landen een dalende criminaliteit. Maar vergeet niet Guus, statistieken kunnen misleidend zijn. Het is aangenaam te horen dat er hard gewerkt zal moeten worden op Curacao, en dat kleine zaken niet mogen blijven hangen. En logisch, het is frustrerend voor de politiemensen. Het wordt echter ook gevaarlijk wanneer er stagnatie ontstaat zoals u schrijft, en vooral wanneer de treurende (die zich niet veilig voelt) niet in staat is zich te verzoenen met de realiteit van de situatie. Wellicht ten gevolge van stagnatie in de politiekorpsen hebben verschillende landen hun doel verloren, en is het land stuurloos geworden. Het is niet te hopen dat het zover zal komen met ons prachtig eiland. En pogingen om criminaliteit te voorkomen door louter meer politiemensen op de been te brengen, zouden onoverkomelijk duur zijn. En daarnaast, misdadigers schijnen zich niets aan te trekken van meer politiesurveillances. Maar hoe dan ook, het is prijzenswaardig te horen en te lezen dat er tóch een begin wordt gemaakt bij het begin. De gevolgen zouden niet te overzien zijn als er helemaal niets gebeurd. Alle begin is een goede stap. Heel veel sterkte en heel veel succes wens ik u met uw vooringenomen plan(nen). En het kán en het zál zeker lukken, want Curacao is een piepklein eiland(je), prachtig gelegen in de azuur blauwe wateren van de Caraïbische zee, maar ook een duur en geliefd pareltje onder de tropenzon, een eilandje om van te dromen, om van te houden…………………………..hééééérlijk……………….zalig, Mijn geliefd eilandje.