dino bouterseCURAÇAO – De zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, Dino Bouterse, moet ruim zestien jaar de cel in. Dat besloot de rechtbank in New York vandaag. Hij kreeg in totaal 195 maanden celstraf. Dino Bouterse sloot eerder een deal met het Openbaar Ministerie in New York.

Hij zou een lagere straf krijgen in ruil voor een gedeeltelijke schuldbekentenis. Er hing hem levenslang boven het hoofd.

Bekentenis
Hij bekende daarom een samenzwering om de Libanese terreurorganisatie Hezbollah te steunen en de smokkel van tien kilo cocaïne. Volgens Amerikaanse aanklagers is de zoon van de president van Suriname ook verantwoordelijk voor wapenhandel. Hij werd in augustus 2013 gearresteerd in Panama op verzoek van de Amerikanen. Dit gebeurde tijdens een infiltratieactie.

Hezbollah-basis
Dino Bouterse probeerde een basis voor de Libanese terroristische organisatie Hezbollah op te zetten in Suriname en drugs- en wapenhandel te bedrijven, onder meer vanuit zijn kantoor bij de Surinaamse antiterreureenheid CTU. Dit bleek uit opgenomen gesprekken tussen hem en infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA. Het doel was dat Hezbollah vanuit Suriname gewelddadige acties tegen Amerika zou kunnen voorbereiden en uitvoeren.

Deal
Het is in de VS gebruikelijk dat verdachten een gedeeltelijke bekentenis afleggen in ruil voor strafvermindering. Daarover worden afspraken gemaakt tussen aanklagers en verdediging. De rechter moet zo’n deal bekrachtigen.

© Novum

2 reacties op “Zestien jaar cel voor zoon president Bouterse”

  1. Wie weet die twee straks nog gezellig samen in een “familiekamer” in Guatanamo.

  2. Zo vader zo Zoon