• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  vlag uocCURAÇAO –“Ik kom dit jaar net rond, maar ik houd niets over”, vertelt Pabo-student Urvina Pietersz-Janzen. In juli 2014 werd besloten het collegegeld van de University of Curaçao (UoC) te verhogen met duizend gulden voor bacheloropleidingen en tweeduizend voor masteropleidingen.

  Nu blijkt dat deze zelfde verhoging van toepassing is voor het komende schooljaar 2015-16, zo schrijft Caribisch Netwerk.

  Moeite
  Julio Abraham, student Rechten, voerde deze zomer een enquête uit onder studenten. 62 procent van de studenten gaf toen aan het collegegeld over 2014-15 niet te kunnen betalen en 33 procent met moeite.

  Schuld
  Stephanie Ballantyne Gumbs zit in het tweede jaar van de studie Business & Economics. Voor haar studie had ze berekend hoe hoog haar schuld bij Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) zou worden. Deze berekening valt totaal in het honderd. “Mijn ouders verdienen niet genoeg om bij te springen en ik werk al parttime dus meer kan ik niet doen. Ik wil niet stoppen met mijn studie, want dan heb ik wel een schuld bij SSC, maar geen diploma.”

  Spijt
  Arantza Jansen studeert Human Resources en zit in het derde jaar. Voor ze begon aan de UoC twijfelde ze of ze in Colombia zou gaan studeren. Ze heeft spijt van haar keuze. “Eerlijk gezegd zou ik daarheen gaan als ik nu mijn middelbare school zou afronden. Voor nieuwe studenten is UoC absoluut niet aantrekkelijk, maar ik kan nu niet zomaar drie jaar meer weggooien. Ik wou dat ik dit eerder had geweten.”

  Niet acceptabel
  De verhogingen moeten volgens Rector magnificus Francis de Lanoy worden doorgevoerd, omdat de universiteit schulden heeft. “We moeten schuldeisers laten zien dat we onze schuld willen aflossen. Daarbij willen we zaken verbeteren op de UoC.” Voor veel studenten is deze uitleg niet acceptabel: ze zijn boos dat zij de dupe worden van schulden die voor hun tijd zijn gemaakt.

  Protest
  Sommige studenten hebben geprotesteerd en hun zorgen uitgesproken, maar dit heeft weinig uitgehaald. Het collegegeld is weer verhoogd. “Het interesseert niemand”, zegt Marie Jansen, student Pabo. “Er zijn ook andere manieren om te bezuinigen, maar daar wordt niet eens naar gekeken. Uiteindelijk gaan steeds minder scholieren een studie volgens aan de UoC en kan die schuld helemaal nooit meer worden afgelost.”

  Geen geld
  Sommige studenten hadden de laatste maanden nog een extra zorg. Studenten die het financieel moeilijk hebben ontvangen, behalve van SSC, ook studiefinanciering van de overheid. Deze bijdragen werden twee maanden lang niet overgemaakt. Deze week is dit alsnog gestort, maar Pietersz-Janzen had het erg benauwd. “Ik heb dit geld echt nodig”, vertelt ze. “Ik heb twee kinderen en ineens miste ik een deel van mijn inkomen.” Volgens Suzette Cijntje van SSC zorgen zij dat alle betalingen altijd op tijd zijn en lag dit echt aan de overheid. “Elke vijftiende van de maand wordt het geld overgemaakt, we weten dat studenten afhankelijk zijn van ons.”

  Concentratie
  Pietersz-Janzen is blij dat ze het geld nu heeft zodat ze zich kan concentreren op de examens die eraan komen. Haar gedachten er helemaal bijhouden is moeilijk. “Ik moet me focussen op mijn tentamens, maar ik moet ook nadenken hoe ik volgend jaar ga rondkomen met de hoop dat ze het jaar daarop niet weer het collegegeld verhogen. Dan houdt het echt op voor mij.”

  6 reacties op “Studenten liggen krom om collegegeld te betalen”

  1. @Brian: ik begrijp de boodschap. Het is echter de rol van de Raad van Toezicht om toezicht te houden op de kwaliteit van de opleidingen en de financiële huishouding van de UoC. Als de RvT niet goed functioneert, is dat een aandachtspunt voor de politiek. Als nu alles niet werkt, zoals het moet werken (dus ook de politiek niet) dan is het systeem niet deugdelijk. Dat vereist verkiezingen. Nu komt de integriteit van de politiek om de hoek kijken en is het aan de kiezer om zijn stem uit te brengen. Dat is democratie. Het Land Curacao is aan zet. Dat is autonomie.

  2. Hans, Het nivo van de UOC is dramatisch laag.. Het gaat kwalitatief ook niet omhoog. De schulden van de UOC hebben weinig te maken met kosten van onderwijs maar o.a. de vele poltieke rechtzaken die de UOC moest doen van de politiek om bepaalde mensen weg te krijgen.. Dit is gelukt maar heeft miljoenen gekost.. Daarnaast lopen er mensen op de UCO rond met een veel te hoog salaris.. Laat als UOC dan zien wat de kosten en inkomsten zijn geweest.. Men praat alleen maar maar komt niet met feiten. Daarnaast is een diploma vaak niet gewenst op Curacao.. Als je maar een ja knikker bent of vriendjes bent met de juiste mensen krijg je hoge baantjes.

  3. Wat gaat er mis in het denken over de studiebeurs.

   De studiebeurs is NIET bedoeld om ervoor te zorgen dat je naast het studiegeld ook LEEF-geld hebt. De beurs is een TEGEMOETKOMING in de onkosten die te maken hebben met studeren.
   Je investeert in je eigen toekomst (inclusief een baan met bijbehorend salaris voor later ) en daarvoor draag je de verantwoordelijkheid om zelf ook naast de beurs geld in te leggen voor je EIGEN toekomst.
   Kortom: De beurs is niet een complete vergoeding voor het College-geld en daarnaast een inkomen.
   Het woord zegt het al: Studiebeurs en NIET : Leef-studie-beurs.

   Hoe komt het dat er consumptief gedacht wordt en dat de studenten denken dat een studiebeurs bedoeld is om en te studeren en te leven.

   Het zou goed zijn om dit nog een keer uit te leggen aan de studenten. Van iedere student wordt verwacht dat hij/zij ook zelf investeert in zijn/haar eigen toekomst. Dat noemen we verantwoordelijkheid nemen voor de eigen toekomst.

   Dat het UoC de college-gelden verhoogd om zelf solvabel te blijven is een logisch gevolg van het feit dat de kosten van studeren hoger zijn dan de baten. Studeren is een voorrecht en geen recht. Investeer in jezelf en studeer. Later betaal je het makkelijk terug met het salaris dat je dan verdient.

   In Nederland ga je een studielening aan, dat geldt ook in de States. Waarom zou het anders moeten op Korsou!

   Bai pensa!

  4. Tja, als je als student iedere maand een nieuwe ipod, ipad, iphone of ander ituig koopt raak je natuurlijk in de problemen.

   Studenten moeten niet zo zeuren, ze hebben het al zo makkelijk aan de flutuniversiteit UNA waar je je diploma zonder noemenswaardige inspanning behaalt.

  5. Oplossing : Als een Student moet je je zakgeld niet alleen opmaken met uitstappen of feestvieren .Dus de weinig zakgeld die je wekelijks of maandelijks ontvangen moet je wel een gedeeltelijk apart zetten voor je eigen Collegegeld . En vanzelf spreken leren je ook zelfstandigheid nemen .En als je geen zakgeld ontvangen dan is handig om iets te doet in je vrijedagen in plaats dat je in bed blijven liggen of rond vrijlopen met de hoop dat de Overheid zal toch voor jou betalen

  6. Deze maand heeft het UoC een hele lijst bekend gemaakt met alle studenten die problemen hebben met het betalen van het collegegeld. Deze moeten langs komen bij de finance department. Wat gaan ze daar doen?! Hen het geld geven.. Vast niet. Het zou niet nodig hoeven zijn. Op dit moment moet ik als student al bijna 100gulden elke maand bijleggen, hoe moet dat volgend jaar? Geen idee..