• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  Foto ANP: EuroCURAÇAO – De waarde van de euro is vanochtend tot het laagste niveau sinds het voorjaar van 2003 gezakt, onder de 1,10 dollar. De koers van de Europese munt staat al enige tijd onder druk, sinds de Europese Centrale Bank (ECB) bekendmaakte op grote schaal staatspapier te gaan opkopen om de economie aan te jagen.

  Gisteren kwamen daar opmerkingen van ECB-president Mario Draghi bij, die zei dat de centrale bank komende maandag met het opkoopprogramma begint. Vandaag omstreeks 10.50 uur (Nederlandse tijd) stond de euro op 1,0971, tegen 1,1010 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. In mei vorig jaar was de Europese munt nog circa 1,40 dollar waard.

  Koers
  De euro werd begin 1999 geïntroduceerd op een koers van 1,1747 dollar, om vervolgens in oktober 2000 het historische dieptepunt van 0,82 dollar per euro te bereiken. De hoogste waarde ooit werd op 15 juli 2008 genoteerd. De euro was op dat moment 1,6038 dollar waard. De afgelopen drie jaar bewoog de koers tussen 1,20 en 1,40 dollar,

  © Novum

  2 reacties op “Euro duikt onder de 1,10 dollar”

  1. De verwachting is een 1 op 1 met de dollar en dat dit niet tijdelijk zal zijn. Voor de Nederlandse (Europese) economie is het goed, maar niet voor expats met een inkomen in euro’s en ook niet voor de toeristen naar Curacao dus het toerisme zal daar last van krijgen. Kregen de expats nog niet zo lang geleden NAF 2,40 voor 1 euro en zal dat naar NAF 1,78 gaan dus dat wordt de broekriem aanhalen. Dat de prijzen voor Nederlandse producten zullen zakken is beslist niet de bedoeling van de Curacaose middenstand 🙁

  2. Tja, vanaf het begin begon de euro op internationale wisselmarkten verhandeld te worden in girale transacties. Euromunten en bankbiljetten zullen in een periode van zes maanden worden ingevoerd, waarna de oude valuta’s van de deelnemende landen waarschijnlijk in musea en souvenirdozen terechtkomen. De euro zal naar schatting 12 miljard bankbiljetten en 70 miljard munten vervangen, die in totaal 300.000 ton wegen. Wat een tamtam, wat een ophef, wat een bluf poker mensen. Men hoopt(e) dat de overige EU-landen er mettertijd ook in zullen slagen zich bij de gemeenschappelijke “muntclub” te voegen, wat óók gebeurde, maar niet met alle. Er werd zelfs gezegd dat wij aan het begin staan van een nieuw tijdperk in de eenwording van Europa. Maar…….de publieke opinie in Europa bleek verdeeld. Want 47 procent denkt dat de gemeenschappelijke munt Europa tot een economische grootmacht zal maken, en 40 procent gelooft dat de euro de Europese economie ernstig zal belemmeren. Sommigen hebben zelfs geopperd dat de gemeenschappelijke munt tot oorlog kan leiden! En gelijk hebben ze. Zij zien nu in dat de euro de Europese economie in een keurslijf perst, waardoor ze haar flexibiliteit verliest en in haar groei wordt belemmerd. De euro zorgt ervoor dat een gemeenschappelijke munt de werkloosheid zal doen toenemen i.p.v. afnemen, enorme speculatieve aanvallen op de geldmarkten uitlokt en politieke spanningen zal veroorzaken. En dit alles gebeurt momenteel in Europa. Zulke politieke spanningen zijn reeds aan het licht getreden, ook in Nederland. Neem bijvoorbeeld het geschil tussen Duitsland en Frankrijk over wie de president moest worden van de Europese Centrale Bank, de toezicht houdende “waakhond” (woef woef) voor de euro. Meer van zulke ruzies kunnen en zullen worden verwacht wanneer elke EU-lidstaat zijn eigen doelstellingen nastreeft. In heel Europa is er oppositie tegen een strikt financieel beleid dat onder andere het mes zet in royale sociale en pensioenuitkeringen en gezondheidszorgprogramma’s. In Nederland is het zeker ook niet pluis. De hamvraag aldus: Hoe lang kan zo’n strikt financieel beleid standhouden? Na Corsow nos ta come funchi cu suku, pero cu un corazón tranquil y contento. Pero aki……………………………………………warda bo curpa swa. Tene duru TUYU. Dos tene, un pusha.