• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hugo Chavez CURAÇAO – In Venezuela wordt vandaag stilgestaan bij het overlijden van president Hugo Chavez, die precies twee jaar geleden bezweek aan kanker. De plechtigheden begonnen in de ochtend met vuurwerk, ondanks het regenachtige weer in de hoofdstad Caracas. Later op de dag worden duizenden mensen verwacht bij de tombe van Chavez.

Chavez maakte zich mateloos populair onder de bevolking met zijn economische beleid, dat erop was gericht om grote delen van de bevolking uit de armoede te bevrijden. Sinds zijn overlijden gaat het het land in economische zin echter niet bepaald voor de wind. Door de gekelderde olieprijs op de wereldmarkt zit Venezuela in een recessie. Daarnaast kampt het land met toenemende inflatie. Het percentage van de bevolking dat onder de armoedegrens leeft steeg van 25 procent in 2012 naar 32 procent in 2013, aldus de Verenigde Naties.

Maduro
De huidige president Nicolas Maduro was door Chavez naar voren geschoven als opvolger. Maduro heeft echter niet in de populaire voetsporen van zijn voorganger kunnen treden. Minder dan twintig procent heeft nog een positieve mening over de president.

Nalatenschap
Om het tij te keren leunt Maduro steeds meer op de nalatenschap van Chavez. Zo heeft hij een lettertype laten ontwikkelen gebaseerd op het handschrift van Chavez en werd er deze winter een balletvoorstelling opgevoerd over het leven van de overleden president. De staatstelevisie zendt nog dagelijks beelden uit van Chavez die het volkslied zingt. Bij officiële gelegenheden wordt Maduro haast altijd vergezeld door een portret van Chavez en de president heeft zelfs gezegd dat hij de gelijkenis van zijn mentor in een vogeltje heeft gezien.

© Novum

1 reactie op “Venezuela herdenkt Chavez”

  1. Bedankt Chavez voor Venezuela in de shit te brengen.