• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  kustwachtCURAÇAO – De Vaartuigverordening regelt de vaart om en tussen de eilanden van de toenmalige Nederlandse Antillen. Deze wet is 95 jaar oud. Niet alleen de Vaartuigverordening gaat al een tijd mee, de Binnenvaartverordening stamt uit 1957.

  In opdracht van het ministerie van Verkeer, Vervoer & Ruimtelijke Planning onderzocht jurist Muriel Larmonie de effectiviteit van de regelgeving voor toezicht en handhaving in de binnenwateren en havens van Curaçao. Hieruit blijkt dat niet alleen de verouderde wetgeving een probleem is, maar vooral materiaal en mankracht ontbreken.

  Elisa Koek maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage. Luister hier naar een gesprek met Muriel Larmonie.

  Wijzigingen
  Roderick Gouverneur, woordvoerder van de Kustwacht, zegt dat zijn organisatie nog prima kan werken met de verouderde wetgeving. “Aan de Binnenvaartverordening zijn door de jaren heen wijzigingen aangebracht. Hierdoor kunnen wij nog goed handhaven.” Op dit moment wordt er gewerkt aan een gestabiliseerde tekst met alle wijzigingen van 2009. Deze tekst wordt toegevoegd aan de Verordening uit 1957.

  Vaartuigverordening
  De Vaartuigverordening is een ander verhaal. Sinds de ontmanteling bestaan de Antillen uit zelfstandige eilanden met hun eigen territoriale wateren en een gebied dat deel is Nederland. De wet erkent dit niet. “Het kan betekenen dat de indeling van zeegebieden waar de wet geldt, verandert in de toekomst”, gaat Gouverneur verder. “De landen zijn bezig met het opstellen van een gemoderniseerde wetgeving, maar dit duurt even. Hoe lang precies, is niet duidelijk.”

  Jetski’s
  Larmonie zegt dat de wetgever nu achter de feiten aan loopt. “Pas nadat er meerdere ongelukken waren gebeurd met jetski’s in de jaren ‘90 is men gaan werken aan wetgeving voor jetski’s.” Vooral op de binnenwateren vinden nu activiteiten plaats waar geen regels voor zijn, zoals het supppen. “We moet anticiperen op de ontwikkelingen van recreatieve activiteiten op de binnenwateren. Naast openbare orde en veiligheid moeten de gevolgen voor het milieu voor ogen gehouden worden.”

  Handhaving
  Toch is het vernieuwen van de wetgeving niet het belangrijkste. Het meest verontrustende dat naar voren kwam tijdens het onderzoek van Larmonie, is de handhaving van de wetgeving. “Een vernieuwde wetgeving is mooi, maar als uitvoerende instelling moet je het materiaal en de kennis hebben om te handhaven. Dit is er bij de Kustwacht nu niet.”

  Personeelsverschuiving
  Herstructurering en vergrijzing zijn volgens Larmonie onder meer de oorzaken. Na de ontmanteling vond er een personeelsverschuiving plaats. “Mensen met kennis en ervaring zijn op andere posities geplaatst of met pensioen gegaan zonder hun kennis door te geven.” Daarnaast zijn inspectietaken en toezichtstaken niet overal gescheiden en heeft dit invloed op de effectiviteit van de bestaande regelgeving. “De slager keurt zo zijn eigen vlees.”

  Mobiliteit
  Volgens Gouverneur speelt het vergrijzingsprobleem niet. Dat personeel om zich heen kijkt bij partnerdiensten, is iets dat zij stimuleren. “Dit bevordert de mobiliteit. Als je dat op een verstandige wijze doet is het wegvloeien van kennis geen issue. Er wordt voldoende geïnvesteerd in de blijvende mensen zodat kennis behouden wordt.”

  Onderzoek
  Het onderzoek van Larmonie is aangeboden aan het minister van VVRP. Met de gehele handhaving en het toezicht in de territoriale zee, de binnenwateren en de havens zijn behalve de Kustwacht de Maritieme Autoriteit Curaçao, Havenmeester, Haven Veiligheidsinspectie en de politie betrokken.

  2 reacties op “‘Onvoldoende middelen voor handhaving binnenwateren’”

  1. Pas op ,gaat voorzichtig .Laten de mensen je niet met mooie woorden kopen . Want iemand die iets verkeer doet zijn altijd tegen de Wet die als een obstakels staan in zijn weg !!

  2. Waar op Curacao is er nu wel deugdelijk toezicht en wordt er volgens de wet gehandhaafd? Denk aan het “rijden door rood lcht” fenomeen!