Nicolas MaduroCURAÇAO – Venezuela gaat de omvang van het ambassadepersoneel van de Verenigde Staten inkrimpen, de activiteiten van Amerikaanse diplomaten beperken en van Amerikaanse burgers verlangen dat ze een visum aanvragen als ze van het Venezolaanse strand willen genieten.

Dat zei de Venezolaanse president Nicolas Maduro zaterdag bij een bijeenkomst waar werd geprotesteerd tegen het imperialisme.

Noodzaak
Maduro stelt dat hij genoodzaakt is de beperkende maatregelen op te leggen vanwege Amerikaanse bemoeienissen met zijn land. Hij wil onder meer ook dat Amerikaanse diplomaten die in Venezuela willen vergaderen daarvoor vooraf toestemming vragen van het ministerie van buitenlandse zaken.

Spionage
Het opleggen van het toeristenvisum is volgens Maduro nodig met het oog op de nationale veiligheid. De afgelopen dagen hebben de Venezolaanse autoriteiten verschillende Amerikanen, onder wie een piloot, opgepakt die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan spionagepraktijken, beweert de president. Maduro en andere ambtenaren hebben geen specifieke informatie vrijgegeven over Amerikanen die vastzitten in het land. De Amerikaanse ambassade reageert niet op verzoeken om commentaar.

Vrijlating
Venezuela liet zaterdag nog wel vier missionarissen uit North Dakota vrij die enkele dagen geleden om onbekende redenen waren vastgezet. Het viertal mag de komende twee jaar niet terugkeren.

Staatsgreep
De betrekkingen tussen Venezuela en de Verenigde Staten zijn snel aan het verslechteren. Onlangs beschuldigde Maduro de Verenigde Staten er nog van samen te werken met lokale oppositiegroepen om een staatsgreep te plegen, waarbij het presidentieel paleis zou moeten worden gebombardeerd. Washington noemde die beschuldiging belachelijk.

© Novum

www.versgeperst.com