• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  Jacoba-WinklaarCURAÇAO – Zonder gêne maakt Jacoba Winklaar (80) haar mond open. “Beneden heb ik twee tanden en boven nog drie. En zie je deze tand hier? Een stuk is afgebroken.” Ze heeft dringend een kunstgebit nodig. Vanaf begin dit jaar moeten deze ouderen zelf voor de saneringskosten opdraaien.

  Tandarts Percy Chirino vindt dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid haar verantwoordelijkheid moet nemen voor de Bonairiaanse ouderen. “Er moet een alternatief komen in de vorm van een aanvullende verzekering voor onder andere de tandarts.” In tegenstelling tot Nederland bestaan er op Bonaire geen verzekeringsmaatschappijen meer – die apart van het Zorgverzekeringskantoor (ZVK) – een particuliere ziektekostenverzekering aanbieden.

  Belkis Osepa maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

  Wijziging zorgpakket
  Vanaf 1 januari 2015 is het zorgpakket voor Bonaire, Saba en Statia (BES) gewijzigd. De eenmalige gebitssanering voor inwoners van 18 jaar en ouder wordt niet meer vergoed. Ook de betaling van de orthodontiekosten voor kinderen tot 17 jaar is door Nederland wegbezuinigd. Alleen orthodontische behandelingen die vóór 31 december 2014 zijn gestart en geaccordeerd, worden voortgezet. De vergoeding voor de eerste twintig behandelingen van fysiotherapie en oefentherapie is geschrapt.

  Dupe
  Deze bezuinigingen kwamen na discussies en getouwtrek tussen minister Edith Schippers (VWS), de Tweede Kamer en de lokale overheden. Protesten uit de hoek van de tandheelkunde en fysiotherapie hebben niet geholpen. Het budget voor de zorg in Caribisch Nederland is enorm overschreden. Vooral gepensioneerden die een achterstand hebben in de tandartsenzorg en veel gebruik maken van therapieën, zijn de dupe.

  Terugloop
  In de tandartsenpraktijk van Chirino zijn ongeveer achtduizend patiënten geregistreerd. Ze komen niet allemaal om de zes maanden voor een periodieke mondbehandeling. Het gebit van slechts een klein groepje van rond duizend patiënten, is gesaneerd. “Ik denk dat we in het algemeen slechts tussen de 40 en 50 procent van de Bonairiaanse bevolking hebben bereikt.”

  Investeringen
  Chirino heeft sinds 2011 grote investeringen gedaan door zijn praktijk te vernieuwen en de modernste apparatuur aan te schaffen. Hij moest dit doen om aan de eisen van de Nederlandse gezondheidsinspectie te voldoen. Nu ondervindt hij weer een terugloop van patiënten, omdat de gebitssanering niet meer vergoed wordt.

  Zoetigheid
  Jacoba Winklaar bekent een beetje lacherig dat ze vroeger heel veel heeft gesnoept. “Ik kon een zak snoep binnen een half uur leeg eten. Ik hou van zoetigheid, ‘kos dushi’.” Daarnaast bekend ze ook bijna nooit naar de tandarts te zijn gegaan. Als ze last heeft van een tand of kies, wordt het getrokken.

  Gebitsproblemen
  Jacoba en Louis Winklaar bezoeken het dagverblijf voor ouderen Villa Antonia in Antriol. Daar komen 21 Bonairiaanse ouderen bijna dagelijks hun oude dag doorbrengen. Velen van hen hebben gebitsproblemen door het uitblijven de jaarlijkse controle. Geld voor de tandarts was er vóór 10 oktober 2010 niet. Jacoba en Louis en nog vele ouderen waren blij dat sinds die datum de kosten voor de gebitszorg vergoed werden.

  Alternatief systeem
  De lokale overheid en de Nederlandse regering moeten met een alternatief systeem komen waardoor patiënten de mondzorg kunnen betalen, vindt Chirino. Naast de gebitssanering komen nu ook de orthodontiekosten voor kinderen die bijvoorbeeld een beugel nodig hebben, voor rekening van de ouders.

  Aanvullende verzekering
  Alle particuliere ziektekostenverzekeringen zijn per 10-10-10 geroyeerd. Het ZVK zelf kent geen aanvullende verzekering. Chirino: “In het verleden had je een groep inwoners die een eigen aanvullende verzekering had. De minderbedeelden kregen ook een vergoeding voor een minimale tandheelkundige zorg. Nu is er geen extra verzekering meer.”

  8 reacties op “Ouderen Bonaire draaien zelf op voor kosten renovatie gebit”

  1. @ Fred Schiedam. In Nederland is het als volgt geregeld etc.

   Dat is mij genoegzaam bekend. Mijn punt was als oorwassing voor Curasausenaar, dat op Bonaire geen aanvullende verzekering voor de tandarts bestaat zelfs als je die kan betalen dan wel zou willen afsluiten. De wijziging van het zorgpakket per 1-1-2015 heeft de ouderen de das om gedaan zonder hulp van anderen om voor die datum alvast te beginnen. Men zou wat socialer met deze groep ouderen hebben kunnen omgaan. Dat zou op de gigantische overschrijding van de kosten weinig effect hebben gehad, terwijl het voor de weinige gevallen een mokerslag is.

  2. @ zorro:

   In Nederland is het als volgt geregeld: tandartskosten vallen niet onder de basisverzekering. Je betaalt de rekening zelf, of je sluit een aanvullende (tandartskosten)verzekering af: de premies hiervan zijn niet mis, en de maximale uitkering per jaar laag. Om je een idee te geven: de jaarpremie gaat richting 50% van de maximale uitkering.

  3. de gezondheid van je gebit is niet afhankelijk van de controle, maar van je eigen gedrag.
   tandartsen en therapeuten kunnen eens een normaal beddrag vragen voor hun behandelingen dat zou al een hoop schelen.

  4. Als ik dat zo zie heeft deze “klager” 50 jaar geleden gedacht, ach mij gebit, dat gaat Makambaland straks wel voor mij opknappen. Nee dus, ik zeg dan eigen schuld dikke bult.

  5. Je bent eerst zelf verantwoordelijk voor je gezondheid. Veel suiker eten, slechte tanden en kiezen laten trekken is een keuze.
   Onafhankelijkheid zal “‘zeker” leiden tot betaalbare verzekeringen en voldoende tandartsen, mischien uit Cuba of Venzuela.

  6. @ Curasausenaar. Eigenlijk eerst dat je een Zorgpolis sluiten bij een Verzekeraar .

   Weer verspilde energie van je. We hebben het over Bonaire en niet over Nederland, waar het anders/beter geregeld is. Mevrouw is niet (meer) verzekerd voor gebit en kan dat ook niet, omdat het er niet is.

  7. Eigenlijk eerst dat je een Zorgpolis sluiten bij een Verzekeraar . Moet je eerst goed overnemen voor welke Zorgpakket tekent je en voor welke Zorg betaald je .Dus deze is een kwestie dat of die Mevrouw is wel verzekerd of niet verzekerd bij een Verzekeraar

  8. Misschien tijd voor een ludieke actie? Blenders voor Bonaire 🙂
   Wat is het volgende wat Nederland gaat verzinnen om te bezuinigen? Word net als wenselijk voor de andere voormalige eilanden van Nederlandse Antillen onafhankelijk, NU.