• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

mcdonalds curacaoCURAÇAO – McDonald’s heeft afgelopen jaren voor ongeveer 1 miljard euro aan belastingen ontdoken via een gunstige fiscale constructie in Luxemburg. Dat stelden vertegenwoordigers van Amerikaanse en Europese vakbonden vandaag.

In een oproep aan de Europese Commissie willen ze dat de belastingmoraal van de fastfoodketen onder de loep wordt genomen.

Dochterbedrijf
McDonald’s zou Europese vestigingen geld hebben laten afdragen aan een dochterbedrijf in Luxemburg, dat daar nauwelijks belasting over hoefde te betalen. Het bedrag van 1 miljard euro zou volgens de onderzoekers door McDonald’s tussen 2009 en 2013 aan belasting zijn betaald als het geld niet naar Luxemburg was gesluisd. Het Amerikaanse bedrijf liet in een reactie weten zich aan alle fiscale wetten te hebben gehouden

© Novum

7 reacties op “‘McDonald’s ontdook op grote schaal belasting’”

 1. Bij de koninklijke shell gaat het om miljarden per jaar niemand durft het aan te pakken doordat shell en multinational is en zorgt voor veel arbeidsplaatsen in EU. De meeste ministers van financieen van bv Nederland weten hiervan maar geen een durft het aan te pakken. Laat de burgers maar betalen. De kleintjes met hun postbus bedrijven worden wel hard aangepakt.Dit is je reinste colder. God, regeringen en belastingen zijn niet voor de armen.

 2. Karel,
  neem dan een Big Mac zonder kaas, is lekker en minder kalorieën.

 3. Vrijwel ALLE(!!) grote bedrijven hebben slimme constructies met gróte sommen geld wegsluizen naar belastingparadijzen, dat is volledig bekend. En daar gebeurt niets aan. Maar het is toch ook veel gemakkelijk om de eenvoudige burger het leven zuur te maken met razzia’s op de belasting op die 1% rente van tegenwoordig. Stoer!

 4. @ Edgar: helemaal juist, krokodillen tranen.

 5. Het gaat om een miljard…. euro.. Dat is veel geld.. Dus men probeert. Belasting is ook een vorm van gelegaliseerde diefstal nietwaar ?

 6. Zo lust ik er nog wel één 🙂

 7. McDonalds heeft niets ontdoken, McDonalds heeft belasting ontweken en dat is iets totaal anders……..dat is gewoon legaal.
  Omdat McDonalds in zoveel landen actief is mag het zelf kiezen waar het belasting betaalt. Dat hebben de landen notabene zelf geregeld via allerlei belastingverdragen. Nu maken bedrijven gebruik van die belastingverdragen en gaat dezelfde overheid (die dus eerst die verdragen heeft afgesloten) klagen dat er geen belasting wordt betaald ?
  Beetje vreemde manier van denken als ik dat zo mag stellen.
  Naast McDonalds zijn er nog veel meer internationals welke op die manier de belasting, legaal, ontwijken.
  Wil de overheden dat niet dan moeten ze de verdragen maar opzeggen. Alleen krijg je dan een onwerkerkbare internationale samenleving en daar zit ook niemand op te wachten.