• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Nelson NavarroDe kogel is door de kerk en de bestelling is gedaan. Curaçao krijgt in de eerste fase meer dan 180 camera’s verspreid over Punda, Otrobanda en over toeristische gebieden vanaf Seaquarium tot aan Bandabou. Dat maakte minister van Justitie Nelson Navarro vanmiddag tijdens een persconferentie bekend.

Navarro werd benaderd door de Chinese consul die aanbood dat China de kosten van de camera’s zou dragen. De Curaçaose overheid heeft dit aanbod afgeslagen, volgens Navarro omdat het niet past in de verhoudingen van autonome landen om gratis geschenken aan te nemen, zo meldt hij tegenover Rick Hart van Radio Hoyer 2.

De kosten van het totale project bedragen drie miljoen dollar. Navarro legt uit wat het project inhoudt.

Nelson Navarro in gesprek met Rick Hart.

29 reacties op “Navarro: Meer dan 180 camera’s”

 1. Kunnen we 1 camera voor het huis van Schotte ophangen?

 2. Laten we in ieder geval positef blijven.
  Het is een goede bedoeling, hopelijk kunnen toeristen straks rustig rondlopen.
  Curacao kan wel positieve reclame krijgen.
  Hopelijk denken ze ook aan gebieden die toeristisch gaan worden in de toekomst.
  Denk bijvoorbeeld aan de boulevard die ze willen gaan maken in otrobanda en marie pompoen, etc.

 3. Nou toko tje. Ja vertel me eens u als gepensioneerde in Nederland. Tijd genoeg zeker.
  wijsheid komt met de jaren.. Bij u toch ook ?
  Maar ja het is weer hopi mooi weer hier op curacao.
  Moeder zon verlicht ons met haar stralen en reflectie geeft ons zicht, daardoor hoeven wij niet te verdwalen en kunnen wij zo bewonderen alle aardse schoonheden van ons korte bestaan, de zon, ons licht.
  Busje al gekomen ?

 4. Gelezen de vele reacties op vele onderwerpen de Antillen betreffende, in het speciaal Curaçao, vraag ik mezelf af waar men het energie vandaan haalt om steeds, zo niet dagelijks,
  op te staan om gif te spuien richting anderen of andere landen.
  Nooit eens iets positief. Nooit eens iets optimistisch. Steeds gif spuien.
  Het lijken wel mamba’s, cobra’s, ratelslangen en dergelijken (die laatste geef je tenminste een waarschuwing met zijn ratel).
  Wij zijn toch geen giftige slangen, haaien, krokodillen en zulks meer die steeds op moorden uit zijn.

 5. Kaya to, ik weet waarover ik praat.
  En voor u het busje komt zo..

 6. Bartje, gelijk hebt u over die eerste steen etc.
  Maar ja, de beste stuurlui staan aan wal.
  Weten alles zo beter inclusief kletsen.
  Wat een spreker is die man.
  Wat een spreker is die man.
  Da’s een man die ouwehoeren kan.

 7. Zorro, Ik hou me graag aanbevolen !!

  Chinese cameras zijn zeker niet persee van slechte kwaliteit. Dahua een van de grootste merken security cameras ter wereld is ook Chinees. Goede merken komen ook uit Korea en veel van de lens onderdelen en de censor van goede cameras is van sony.
  Maar ook dat wordt in china gemaakt. De iphone van apple wordt daar ook grotendeels in elkaar gezet.

  De prijs van de cameras is niet zo heel belangrijk in dit project wel de keuze wat je kiest. Het zou bijzonder onverstandig zijn om voor goedkope camera’s te gaan. De keuze wat je kiest is met (ip) cameras absoluut niet makkelijk. Per type per merk zijn er grote verschillen. En je moet eest een paar pilot projecten doen om te kijken of omstandigheden hier net zo zijn als de demo in china. En neem van mij aan dat is niet zo. Licht en temperatuur en ook stof is niet makkelijk op curacao. De invloed van uv is heftig op bepaalde materialen.
  Kwaliteit van de lens is een hele belangrijke factor. Het werkt ongeveer het zelfde als een digitale camera. megapixel zegt niet alles, licht gevoeligheid frame rate snelheid van beeldverwerking dual stream quadstream skuitertijden etc. hebben veel invloed op de beeld kwaliteit. Dag nacht en snelheid van objecten ook. Licht / belichting is een moeilijke fator en vereist veel ervaring en kennis van fotografie.
  Ik vind het al bijzonder eigennaardig dat ze meteen zo groot beginnen. Die paar cameras in punda waren niet eens echt aangesloten. en hadden alleen een sd kaartje voor de opslag.

  De overheid kan die cameras met korting krijgen en tegen kostprijs ob vrij importeren. Daar verdienen ze dan mee. De overheid kan altijd goedkoper zelf importeren.
  Maar punt is dan moeten ze ook exppertise hebben wat te kopen en dat hebben ze niet.

  De rest van het project is veel complexer. En beslaat een netwerk plan een security gedeelte en het lastigste opslag en retrieval..
  Al met al een redelijk complex project.
  De overheid heeft keer op keer bewezen niet met complexe dingen te kunnen omgaan.
  Alles wordt uitbesteed. Tot de nummer platen bestelling toe. De aankooop van de embossing machines van kransi worden zelfs uitbesteed.
  Dat dhr. Navaroo dus dit project in eigen beheer doet is uitgesloten. Ik kan me niet voorstellen dat hij iets van ICT en of digitale cameras weet behalve het kijken naar beelden. Sterker nog van security weet hij volgens mij ook niks.

  Dus een goede vraag zou zijn wie doet dit project voor hem…
  En waarom geen openbare aanbesteding. Dit idee is niet van gisteren.

 8. Privacy op Curacao: ik heb niets te verbergen, maar dat hoeven ze niet te weten…

 9. Er gaat nu veel geld naar China, terwijl we ernaar moeten streven om eigen ondernemers te helpen en het geld hier te houden. Niet tegen elke prijs natuurlijk, maar dat is ook niet nodig. Chinese kwaliteit is zoals bekend niet de beste kwaliteit.

 10. Kaya to.. .
  “Teletekst NPS 1 106″
  Een vraag waar woont u in Nederland ? Staphorst of in Kinderdijk of zo ?
  “Teletekst … werkt dat nog steeds daar ????
  En Corruptie ja dat bestaat overal maar in Nederland ga je daarvoor de bak in. En als iemand het maar fluisterd over een ambtenaar of Politici moet die direct op non actief.
  Het zi ook in het percentage daar is dat minder dan 1% corrupt hier is minder dan 1% niet corrupt.

 11. Beste allemaal….liever de eerste steen leggen, dan hem werpen 🙂

 12. Grappig, ik gooi een balletje op en het blijft maar stuiteren zetje toch aan het denken.

 13. @Wimpiri
  Privicy wetgeving is er niet op curacao… Dus de pers kan ondermeer fotos publiceren van wat ze willen… Het hospitaal kan registreren wat ze willen. En ook niet medici zoals de administratie kan vrolijk alles bekijken..
  De overheid kan registreren wat ze willen en delen met wie ze willen.
  Fotos mag je op internet zetten. Dus ook die zwoele fotos van dhr. Shotte in het zwembad met die advokaat bijvoorbeeld.. Weet vrouwlief vast niks van.
  Na 10 10 zijn overigens heel veel wetten ok niet meer geldig. Dus Pirates of the Caribbean…
  Dus ja die camera’s mag je dus lekker overal ophangen.. En met een goede 20 zoom zie je op 200 meter een nummber bordje prima kan je op kortere afstand zien wie er in de auto naast je zit en ja dus ook op 100 meter de buurvrouw in detail in de badkamer.. Ja.

  @Just
  Die Cameras komen niet met reserve onderdelen. Die vervang je gewoon. En een echt merk camera geeft 3 tot 4 jaar garantie. Die china dingen zelfs top merken uit Korea 1 jaar. Ik ben in mijn berekening uitgegaan van een duurder type 2 mp ip PTZ dome met 20 zoom, Echte profi modellen kosten rond de 4000 naf per stuk die china dingen zijn echter veel goedkoper. Zeker als je er 200 koopt. Dus koop je het beste wat er is en 200 stuks dan moet je op rond de naf 2500 per stuk rekenen. dus rond de 300.000 $ ex ob en invoer.. En dan heb je hele hele toffe camera’s.

  De kosten van het project zit niet in de camera;s Dat is niks vergeleken met de kosten van koppelen bekijken en opslag. Vooral opslag en terug kijken vergt een stevige investering. Zo’n 2 mp camera geeft 6 tot 9 gb aan data per stuk per dag.
  Dus daarom wil China die camera’s best gratis geven als ze de rest van het project maar krijgen. Maar dan nog zit er een behoorlijk gat. Dat zullen de “project” kosten zijn. !!!
  Ik lees ook niet wat de operationele kosten zijn als het hele spul er hangt. alleen dat dit een begin is.

  Ik kan dat project ook aanbieden ook het hele project met centrale post monitoren screens en en al. 1.8 miljoen dollar en dan krijgen ze de PTZ dome camera’s ook uit China er gratis bij. En als ze willen komen die met de naam “Curacao” er ook nog op.
  Operationele kosten apart wel.

  Maar zoals eerder gezegd en dan wat, dan heb je camera’s.. Camera’s alleen geeft geen veiligheid. Opvolging… Gaat dhr. Navarro beloven dat ze dan ook politie sturen ??? Binnen 5 – 10 minuten

  Nu als je iets meld duurt het ook tot een half uur voordat er iemand komt. Suikertuintje werd overvallen en vanuit Rio Canario duurde het meer dan een half uur.. Om er te komen… Als ze die cameras fout ophangen en dat gaan ze zeker doen omdat 90% van alle camera’s fout hangen. Dan is het advies dus ga petjes dragen. Ook in je auto.

 14. Wimpiri ( 24 februari 2015) wat u naar voren bracht is hetzelfde als het bekende ‘open deuren intrappen’ en anders macht der gewoonte, kijken door een sleutelgat terwijl de deur openstaat?
  Met andere woorden waarom het hebben over ‘privacy’ als iedereen, allang, het een en ander daarover en het schenden daarvan al weet?
  U bent op zoek naar de deurkruk terwijl de deur al open staat.

 15. Wimpiri, u heeft nog een lange weg te gaan qua uw vraag van 24 februari 2015.
  Overal in de zogenaamde ontwikkelde landen is er sprake van camerabewaking of anders toezicht. Snowden is allang bezig al de perikelen hiervan te publiceren.
  Alleen in London al is er sprake van 4000 camera’s. Laat staan Amerika en zeker Rusland.
  Uw vraag lijkt wel op die van Don Quichote de la Mancha bij het bestrijden van de molenwieken.

 16. Roberto 24 februari 2015 om 12.39 schreef onder anderen,:” Maar het is een Issue op Curaçao”.
  Roberto, het is aan te raden zich qua nieuws en of berichtgevingen en commentaar leveren te of meer te internationaliseren, of anders, eerst de hand in eigen boezem te steken.
  Vanaf 24 februari – en heden 25 februari 2015 “Teletekst NPS 1 106″, nog te lezen staat er duidelijk leesbaar en te begrijpen,:” De NS doet onderzoek naar omkoping bij de aanschaf van treinen. Het bedrijf bevestigd een bericht daarover van RTL.

  De externe consultant Richard de L. zou vertrouwelijke documenten van de NS (overigens een Staatsbedrijf) hebben verkocht aan Bombardier, dat in race was voor het bouwen van de Sprinter ‘Nieuwe Generatie’.
  Opstelten is ook genaaid qua uitrusting voor de politie.
  Waar u het over heeft is overal in de wereld een issue, toch?
  Overal in de wereld is het onderwerpelijke dagelijks kost.
  Corruptie is niet goed te praten, waar en door wie het om gaat.
  Overal zijn er corrupte ambtenaren, wethouders en ministers.
  Velen zijn brandschoon totdat ook zij gegrepen en bekend worden.
  Paul Witteman spitte ook in het heden, verleden en toekomende tijd van derden totdat men bij hem eens de grond ging omspitten. Witheet dat Witteman werd.
  Nogmaals corruptie is niet goed te praten of te schrijven.
  Wel moet men het een en ander met tastbare bewijzen kunnen staven c.q. kunnen onderbouwen.

 17. @ Caramba. Openbare aanbesteding…. mhhh. Ja Zorro precies hoe zit t daar nu mee. ?

  Minister Jardim van Financiën kan afwijken van de regels voor een openbare aanbesteding en ging akkoord om met het oog op de noodzaak van een snelle invoering géén openbare aanbesteding te houden. Ik zie die noodzaak niet meer zo, want na jaren wachten kunnen er nog wel een paar maanden bij. Ook ik vind het wel heel veel geld.

 18. Staan zeker iedere morgen op met een hoge graad van negativisme jegens Curaçao, of wat.
  Vraag eens aan minister Opstelten hoe het heeft gevoeld toen hij zich belazerd voelde qua benodigde uitrusting voor de politie.

 19. Waar ik niemand over hoor is “privacy”. Zijn er geen internationale afspraken over de privacy van iedere burger van een land aangesloten bij de UN of iets dergelijks. Komt zo’n nationaal camera toezicht niet zo’n beetje overeen met een algemene telefoon afluister systeem ?

 20. Voor dit geld krijgen we waarschijnlijk voor elke camera er een cameraman bij.

 21. Aaaaaahhhh, onze minister van justitie doet een uitspraak dat iedereen versteld laat staan, maar wél een uitspraak die uitgevoerd moet worden, en niet zomaar tussen neus en lippen bekendmaken. Want hoeveel regeringsambtenaren zijn er die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling en toepassen van de wet(ten), maar dit niet toepassen, maar het (wetten) lappen aan hun laarzen, en het wel opleggen aan anderen (burgers)? Hoewel zij voor hun werk als regeringsambtenaar zich niet mogen laten betalen, krijgen zij steekpenningen hiervoor. Auto’s , dure vakanties, een huis, hun rekeningen worden gespekt. Zij slaan dus winst uit hun positie. Een regeringsambtenaar mag NIEMAND partijdig bejegenen, en ook geen steekpenningen aannemen. maar het is een issue op Curacao. De kwestie is dat een (ei)land niet werkelijk bestemd is om zichzelf volstrekt “autonoom”, of onafhankelijk te “richten” of “regeren”. Je hebt het mis brother. In de posite van Curacao heeft het eiland hulp nodig. Ieder soort van “eerlijke hulp” is welkom. Navarro wil géén vrijwillige gave, maar biedt ook geen veiligheid voor degenen die willen investeren. Wat een domme gedachte Nelson. De chinese mentaliteit en cultuur biedt geen ruimte voor oneerlijke praktijken. Zij zullen achteraf niets eisen voor hun gave. Het aanbieden van een gave is een vrijwillige daad. Curacao heeft veel hulp nodig in deze tijd. Nederland zal al haar hulp stopzetten binnenkort. Dat staat vast als een paal boven water. Met deze hulp en aanbieding van de chinezen zal zeker een goede band ontstaan. Chinezen zien een goede investeerklimaat op ons eiland Chinezen staan bekend als de grootste investeerders Nelson, vergis je niet. Daarnaast, die gave willen zij uit eigen beweging doen. Waar haal je zulke gedachten vandaan Nelson? Die drie miljoen dolllar kan Curacao voor andere nuttige doeleinden gebruiken. Als er beslag wordt gelegd op al de geschenken en geld dat de regeringsambtenaren ten onrechte, door hebzucht hebben ontvangen, en dit alles wordt verkocht, dan kan er geen 180 (honderdtachtig), maar 180.000 (honderdtachtigduizend) of veel meer camera’s worden gekocht. En niet over alleen over Punda, Otrabanda, Seaquarium etc.etc. worden verspreid, maar van Banda riba tot banda bao zullen camera’s komen te hangen. Van Noord naar Zuid, van Oost naar West. Op elke hoek van de straat. Maar ja, Nelson heeft het aanbod afgeslagen. Wie weet wat er nog meer lugubere, bizarre, horror dingen Curacao te wachten staat.

 22. Onderhoudsteam voorzien? Voorraad reservedelen? In kostenplaatje opgenomen?
  Of werken de camera’s binnen no time niet meer?

 23. Inderdaad absoluut geen openbare aanbesteding voor geweest op geen enkel niveau, zowel voor de hardware alsmede de internet verbindingen niet.
  Dit uit eerste hand bron, zodra je de “verantwoordelijke” personen hiervoor belde of mailde gaven ze geen relaas of hoorde je direct al dat er al besloten was.

  Grappig dat wij als volk dit toch iedere keer weer accepteren 😉

 24. 181. Vast eentje voor z.n eigen huis ook.
  200x 800$ ok doe lekker duur zeg 1000 $ dat is 200.000 $
  100.000 $ voor opslag servers..en licenties lekker ruim genomen.
  Kom ik op 300.000 $ hardware uit.
  De rest voor installatie ophangen ip verbindingen en een centrale kijk plek. En een 10 tal computers met dubbele 29″ schermen… en domecontrol joy stik.
  Tjee Zorro ik doe t voor de helft … Openbare aanbesteding…. mhhh. Ja Zorro precies hoe zit t daar nu mee. ?

 25. Hoe is het met de openbare aanbesteding? Nu word er geen gift geaccepteerd, maar de minister kwam eerst zelf zeggen dat we het gaan accepteren

 26. HMMM, gratis camera`s afgeslagen,hij betaald liever 3 miljoen???,misschien beland er via de achterdeur weer een miljoen retour in zijn achterzak.

 27. En over een half jaar werkt er geen 1 meer (net zoals de camera’s die ook bij de belangrijkste kruispunten werden geplaatst)

 28. Nee, er is geen openbare aanbesteding geweest en PAIS stond erbij, keek ernaar en zag dat het goed was. Berguensa.

 29. Kan mij er wel iets voorstellen waarom China dit aanbod doet, na het doodschieten van enkele van haar altijd hardwerkende(!) landgenoten door een stelletje lokale criminelen.
  Maar laten we eerst maar eens zien of de camera’s daadwerkelijk werken en voor hoe lang … en of de beelden goed worden opgeslagen. Ondanks het IQ van 70 van de gemiddelde crimineel op dit eiland zal die zijn “werkterrein” gewoon gaan verleggen.
  Succes!