• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

magnusCURAÇAO – Het Openbaar Ministerie gaat bekijken of Elvis ‘Monster’ Kuwas, de schutter van de moord op politicus Helmin Wiels, overgeplaatst zal worden naar de SDKK-gevangenis op Curaçao. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Het Hof oordeelde in hoger beroep dat de straf van levenslang een passende is. Kuwas zit die straf vooralsnog uit in een penitentiaire inrichting in Nederland, nadat hij vorig jaar uit veiligheidsoverwegingen werd overgeplaatst. “Het Openbaar Ministerie is belast met de uitvoering van de detentie. De beslissing waar de straf wordt uitgezeten moet nog worden genomen, maar er staat ons niets in de weg om hem hier op Curaçao zijn straf te laten uitzitten”, zo reageerde woordvoerder Norman Serphos direct na de uitspraak in hoger beroep.

Anneke Polak ging voor Caribisch Netwerk in gesprek met OM-woordvoerder Norman Serphos.

Vrijspraak
Er is geen termijn waarbinnen het Openbaar Ministerie hierover moet beslissen. Wel moet het OM binnen twee weken aangeven of er in cassatie wordt gegaan tegen de vrijspraak van Dangelo Damascus en Carlos Pieter. Het OM beschuldigt het tweetal van medeplichtigheid aan de moord op Wiels door hand- en spandiensten te hebben uitgevoerd, maar ook de rechters van het Hof oordeelden in hoger beroep dat dit niet voldoende is bewezen.

Protest
De nabestaanden en politieke aanhangers van Helmin Wiels, die met protestborden protesteerden op het Wilhelminaplein, waren emotioneel na afloop van de uitspraak. Ze vinden het lang duren voor de zaak helemaal is opgelost. Serphos benadrukt dat het OM zich niet laat opjagen door dergelijke demonstraties. “De zaak Magnus betrof een lange intensieve periode, die veel tijd in beslag heeft genomen. Maar we zijn nog niet klaar, de intellectuele daders moeten nog worden aangehouden en voor de rechter verschijnen. Dit vergt voorbereiding en gedegen onderzoek.”

Zelfinzicht
Dat de schutter vastzit, lijkt dan ook een schrale troost voor de demonstranten. Ook de rechters van het Hof geloofden niets van de woorden van Monster tijdens de zitting van het hoger beroep eind januari, dat hij rekening heeft gehouden met de gevoelens van de nabestaanden. Rechter Ter Berg: “Zijn verklaring is als geenszins authentiek overgekomen. Het Hof heeft geen spoor van beginnend zelfinzicht bij de verdachte kunnen ontdekken.”

Wanneer de zaak Maximus, rond de intellectuele daders achter de moord op Wiels, zal beginnen is vooralsnog niet duidelijk.

www.versgeperst.com