• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

VOS_1807CURAÇAO – Minister Irene Dick van Onderwijs heeft 8 februari nu officieel uitgeroepen tot de ‘Nationale Dag van het Papiaments’. De minister maakte eerder al bekend dit te willen invoeren. In de verklaring is ook vastgelegd dat het tussen 8 en 21 februari de ‘Nationale Periode van het Papiaments’ is.

VOS_1845 De dag 8 februari is volgens Dick van grote historische waarde voor Curaçao. Op deze dag in 1958 werd Papiaments spreken namelijk officieel toegestaan in het Parlement. Modesto ‘Chano’ Margaretha nam toen het voortouw en besloot voor het eerst Papiaments te spreken in plaats van Nederlands tijdens de vergadering van de Ministerraad. De familie van Chano Margaretha kreeg gisteren een plakkaat met daarop de verklaring overhandigd.

2015 Feb – Proklamashon Dia Nashonal Di Nos Lenga Materno Papiamentu

12 reacties op “‘Nationale Dag van het Papiaments’ nu officieel”

 1. da Silva je bent zeker geen echte joe di korsow met ma en pa anders zou je trots zijn op deze taal en niet zo degenererend erover spreken dat klein beperkt minuscule taaltje wordt wel wereld wijd aandacht aan besteed.en niet alleen op UoC
  (( http://www.k-international.com/blog/papiamentu-language-beats-the-odds)) het is ook een van de talen die je op een universiteit kan studeren in het buitenland en in promoveren ook .

 2. Nee hoor….de laatste zucht is in elke taal, dialect of spraakgebrek gewoon…….een zucht 🙂

 3. Ieder land heeft zijn taal. Zelfs inheemsen van onder anderen Papoea hebben hun eigen taal dat als wereldgoed wordt beschermd.
  Internationale beheersing der wereldtalen heeft niets te maken met het kunnen beheersen van je eigen taal.
  Voor mij is het geen kwestie van het kiezen van een wereldtaal doch van het feit van wat voor taal je ouders, vanaf je geboorte met je hebben gesproken.
  Ik vraag mijzelf af waarom velen steeds bezig zijn met zelfkritiek.
  Vloeit dit voort uit een type minderwaardigheidscomplex?
  Dames en heren, iedereen zal op hun laatste dag van het leven, in eigen taal, de laatste zucht doen. Voor ons,:” Ay mi Dios” en niet mijn God, O, mi señor etc.

 4. Ik vind die overheidssteun voor het papiamentu zo ongelooflijk misdadig eigenlijk. Hoe kun je toch als goed bedoelende overheid zo’n klein, beperkt en minicuul taaltje stimuleren. Een taal waarin niemand ter wereld in aangesproken kan worden, geen toerist of investeerder begrijpt wat je bedoelt. Een taal die zo simpel is dat het de taalvaardigheden van mensen enorm op achterstand zet, een taal waarin geen of nauwelijks goede literatuur voor handen is en een taal die leidt tot een nog grotere eiland-mentaliteit. En ja, Nederlands is ook geen wereldtaal (hoewel wel bijna alle literatuur beschikbaar is in het Nederlands) en hoeft voor mij ook niet per se. Maar kies dan toch in vredesnaam voor Engels als basistaal, de taal van de internationale handel, wetenschap en literatuur, als je tenminste serieus het beste wilt voor je land en je volk.

 5. @ Ben: goede reactie.

  Elk uur besteed aan Papiamants of Nederlands kan niet besteed worden aan een echte wereldtaal. Word wakker!

 6. @ben. Helemaal waar wat je zegt.Gaat alleen hier om
  Het volk lekker dom houden. Is eigenlijk een verkapte dictatuur. Een doelloos taaltje. Kijk naar Barbados. Engelstalig en t meest welvarende eiland in de carribean.

 7. Prachtig hoor zo’n dag. Maar een ding is zeker. Een taal met zo’n klein taalgebied als het Papiaments zet het volk op een enorme achterstand. Vooral internationaal. Je kunt er niks mee. Als het dan nog zo was dat een andere taal, bijvoorkeur wereldtalen als Engels en Spaans op een behoorlijke manier onderwezen zouden worden kun je meekomen in de wereld. Laten we het vermaledijde Nederland nu maar eens achtwege. Wat te denken over de Zweden of de Denen? Vloeiend Engels spreken ze. En dat legt ze geen windeieren.
  Het is mooi om trots te zijn op je land en je taal, niks mis mee. Maar word eens wakker stelletje oliedomme magistraten van deze klip. Maar nee dat doen ze niet. Stel je eens voor dat de bevolking zich echt ontwikkelt, zich laaft aan wereldliteratuur en wetenschappelijke studies die allemaal in Engels en Spaans zijn geschreven. Ja dan wordt het volk wakker en ziet wat een stel nietsnutten de zaak hier bestieren. Die er alleen maar voor zichzelf zijn.
  Ga zo door met dit soort dagen, simpelweg tijdsverspilling, de zoveelste afledingsmanoeuvre en DE manier om je eigen volk onwetend te houden.

 8. Papiamento ta bai skol ! werd Papiamentu a bai skol en de volkskinderen zijn de dupe geworden. De ouders die het kunnen betalen sturen hun kinderen naar een prive school zoals Schroeder of International School en daarna naar de beste Universiteiten in de wereld.
  De meeste volkskinderen zijn gedoemd om een “kansloze” te worden en krijgen nooit een behoorlijke baan en zijn stemvee voor de politici. De politici hebben wel “visie” om een nieuwe ghetto te plannen op Wechi, voor hun volk die nooit een behoorlijke eigen woning zal kunnen kopen.

 9. Al dit soort clubs doen alleen aan symboliek. Veel geschreeuw en weinig wol.

 10. Weer puur een smoes om kosten en uitgaven te kunnen verantwoorden zodat enkele onterechten weer jaarlijks wat kunnen opstrijken!!!

  Un papiá ku te ahinda ta tur na fout, niun korant ni instansia te ahinda no tin niun uniformidat den skirbimentu di e lenga aki ku ni 100.000 hende ta huzando…..ki orguyo por tin den esaki globalmente……?????

  Het is gewoon een leuk en praktisch lokaal taaltje, gewoon houden zo ipv een luchtkasteel ervan maken en mensen valse hoop geven dat het een internationaal meetellende taal is/word….!!

 11. É-é!

 12. Groot in het kleine; klein in het grote…