• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

bas eickhoutCURAÇAO – Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) wil weten of de Europese Commissie op de hoogte is van de situatie rondom de vervuiling van de Isla-raffinaderij. Volgens Eickhout zou er decennialang sprake zijn geweest van onzorgvuldigheid door de Nederlandse Raad van Ministers.

Dat schrijft hij in een brief aan de commissie.

Milieunormen
“De Isla-raffinaderij op Curaçao stoot al jaren giftige stoffen uit in bodem, lucht en water, wat resulteert in ten minste achttien voortijdige sterfgevallen per jaar en ernstige verlies aan biodiversiteit”, aldus Eickhout. Volgens de Europarlementariër zouden de milieueisen die verbonden zijn aan de vergunning van de raffinaderij ‘veel minder streng zijn dan de milieunormen van de Europese Unie’. “Zowel de Nederlandse Raad van Ministers als de regering van Curaçao hebben desondanks geen stappen ondernomen.”

Vragen
Eickhout wil weten of de Europese Commissie op de hoogte is van het schadelijke effect van de Isla op de biodiversiteit en de volksgezondheid? Daarnaast wil hij antwoord op de vraag of de commissie het ermee eens is dat de raffinaderij in strijd met de milieuwetgeving handelt. Ten slotte wil hij weten welke maatregelen de commissie zal nemen om ervoor te zorgen dat de Nederlandse Raad van Ministers hun verantwoordelijkheid neemt.

9 reacties op “GroenLinks stelt vragen aan Europese Commissie over Isla”

 1. @ Caramba. Maar zeg me eens woont u in de buurt van Marchena ? en heeft u kinderen, klein kinderen ??? Werkt u bij de Isla ?

  Uit al zijn verknipte reacties en dat hij zich een computer kan veroorloven kunnen we wel opmaken, dat hem een missiepost elders is toegewezen voor een gesubsidieerd minimum bestaan.

 2. En verder saus…

  De Antillen bestaan niet meer Een Antilliaan en of een Antilliaans paspoort ook niet.
  Alle eilandjes willen allemaal zelfstandig zijn maar wel met een Nederlands paspoort. Toch ? Bij het referendum op Curacao waren er 350 stemmen of zo 0,5% van de stemmen voor volledige onafhankelijkheid…. Uw stem ook ? dat is dus 99,5% voor behoud van het Nederlandse paspoort…..

  Die jongen van groen links kan verder kletsen wat hij wil in het Europese parlement maar het is A (helaas) een Curacao aangelegendheid en B het is voor Europa echt niet interessant wat er met het milieu gebeurt op een piep klein eilandje ergens in de buurt van Venezuela.

  Maar als Maduro zijn vlieg “defensie” zone uitbreid met Bootjes zone en het handiger vind om de olie raffinage niet meer gehinderd te zien worden door “europese” invloed…
  En hij zou aanstalte maken om ter plaatse wat meer troepen in te zetten Dan wordt het verhaal ineens anders voor iedereen…
  En vast voor jou ook.

  Maar zeg me eens woont u in de buurt van Marchena ? en heeft u kinderen, klein kinderen ??? Werkt u bij de Isla ? Vind u de isla echt zo’n aanwinst voor het eiland en denk u dat er langdurige toekomst zit in aardolie raffinage producten ten op zichte van bijvoorbeeld toerisme ?

  Shell heeft de tent verkocht aan Curacao… in de 80 er jaren…. voor een gulden… Curacao verhuurd het voor een koopje aan PDVSA… En iedereen weet al een eeuw lang dat een rafinaderij rommel geeft.

 3. Curacaus, @Antillianen hebben eeuwen lang gelden onder de grondwettelijke monarchie ???

  Die overheersing en onderdrukking van de “Antillianen” volgde nadat de Hollanders de Antillen na een zware en bloedige strijd veroverden op de heftig weerstand biedende Antillianen… Toch ?? of niet ?

 4. @ Curasausenaar. De Geschiedenis gaat nog een keer herhalen ,want hetzelfde besluit dat Nederland hebben genomen om Shell weg te slepen en dat betekent dat hetzelfde besluit nemen ze nu om Isla weg te jagen .

  Met andere woorden Nederland bepaalt wat een multinational moet doen en doet. Wie moet daar niet heel smakelijk om lachen? Wat een onzin en wat een verspilde energie wederom van je.

 5. Oplossingen : Wij als Antillianen hadden eeuwenlang onder imperium ( Constitutionele Monarchie ) van Nederland geleiden . En nu moeten wij als Antillianen in deze modern tijd moeten we voor een nieuwe Staatinrichting richten ,Dus kies maar ( VS , JAPAN of Duistland enz ) .Want als Antilliaans vanaf ons geboorte zijn wij Nederlanders ,maar op bodem van Nederland zijn wij Allochtonen . En waarom wij als Antillianen moeten blijven lijden onder deze Imperium

 6. Meneer Eickhout onze rijksgenoten op Curaçao schreeuwen al tig jaren nos mes por (voor jou zal ik het even vertalen: wij kunnen het zelf) en dit roepen zij iedere keer als er in Nederland een hulpvaardige zijn mond opendoet. Als onze regering al de bevoegdheid, om wat maar ook te doen aan welke situatie dan ook, die niet letterlijk in de onderlinge wettelijke afspraken tussen beide landen is vastgelegd, dan lopen de Makambas het risico in bodybags ( dat betekend dus als lijk) naar Nederland teruggestuurd te worden.
  Mij bekruipt het gevoel dat je als lobbyist voor het karretje van Green Town wordt of bent gespannen, want jouw verhaal komt volgens mij rechtstreeks uit het propagandaboekje van de organisatie achter dit “programma”. Ook is bekend dat lobbyisten 99 van de 100 keer op de payroll (vertaling: steekpenningen) staan van diegenen die hun inschakelen voor hun papagaaiwerk (vertaling: naar de mond praten). Als afgevaardigde van het Nederlandse volk kun je je beter bezig houden met de problemen in Nederland en believe you me, daar hebben wij genoeg van.

 7. En we l ….. maar door en er gebeurt daarna weer niets. Eiiiindeloos de burgers aan de praat houden is niet alleen op dit eiland de specialiteit.
  Iedereen kan DOODvallen.

 8. De Geschiedenis gaat nog een keer herhalen ,want hetzelfde besluit dat Nederland hebben genomen om Shell weg te slepen en dat betekent dat hetzelfde besluit nemen ze nu om Isla weg te jagen .
  Want Minister wisselde elke periode van machtpositie maar de handgetekende Besluit blijft altijd in de laden liggen

 9. Een zoveelste ‘poging’…!!