• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  carnavalCURAÇAO – Al jaren geven Curaçaoënaars duizenden guldens uit tijdens de carnavalsperiode. Sommigen nemen zelfs een lening, anderen besparen weer op een vakantie of met kerst. Het is duidelijk dat carnaval het belangrijkste culturele feest is op het eiland. Vandaag is de 45ste Grand Marcha (grote carnavalsoptocht).

  Arlingthon Sillie (28) is geboren op Curaçao maar woont momenteel in Rotterdam. Hij is dit jaar speciaal voor carnaval overgevlogen. “Ik heb ervoor gekozen niet in december naar Curaçao te komen want dan is een ticket natuurlijk duurder. Dat geld heb ik gespaard om hier in februari carnaval te vieren. Ik ben in december ook minder naar feestjes gegaan en heb wat leuke dingen achterwege gelaten zodat ik het deze weken kan spenderen.” Hij loopt mee met de groep Estreno mas Pikete, zo schrijft Caribisch Netwerk.

  Sofie Custers maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

  Jongerengroep
  Quincy en Hyacinth Sintiago kwamen met het idee om de jongerengroep Estreno mas Pikete op te richten nadat zijn vader hen drie jaar geleden vroeg de carnavalsgroep Estreno di Pikete over te nemen. Estreno di Pikete, de overkoepelende groep voor volwassenen, bestaat al 39 jaar en is dit jaar samen met Estreno mas Pikete een van de grootste groepen die meeloopt met de Grand Marcha.

  Leukste groep
  Dit jaar hebben de twee groepen samen ongeveer 400 leden. Drie jaar geleden had de groep 220 leden samen, vorig jaar 290 en nu bijna 400. “Dit komt denk ik omdat ons kostuum heel erg in de smaak is gevallen dit jaar. Ons thema is een ode aan Romero Brito, de Braziliaanse artiest”, zegt Quincy. Al tien keer heeft deze club de prijs voor leukste carnavalsgroep gewonnen.

  Lening
  “Er zijn wel groepen geweest die eens een lening hebben moeten aanvragen om mee te lopen met de parade” vertelt Quincy. “Ik denk dat dat te maken heeft met de manier van fundraising. Ik heb gewoon een goede opleiding genoten van mijn ouders. Ik ben niet bang dat onze groep ooit in de problemen zal komen, wij hebben een systeem gecreëerd waarmee we totaal onafhankelijk zijn van sponsoren.”

  Fundraising
  Lourdes Penzo (60) loopt al 24 jaar mee in de parade, waarvan 22 jaar met Estreno di Pikete. “Met fundraising kunnen de leden van onze groep hun te betalen bedrag in mindering brengen. Ik heb dat niet gedaan. Er zijn groepen waarvoor je nog veel meer moet betalen maar omdat wij al zo lang bestaan weten we precies hoe het moet. We helpen bijvoorbeeld allemaal vrijwillig aan de bouw van onze wagen en bij het maken van de kostuums.”

  Sponsoren
  Lili Sanchez, oud penningmeester van de opgeheven carnavalsgroep T’aki Tin weet ook hoe moeilijk het is om in deze tijd nog sponsoren te vinden. “Ik ben soms wel een gehaat persoon geweest in onze groep omdat iedereen meer wilde. Degene die verantwoordelijk was voor de kostuums wilde meer steentjes en degene die verantwoordelijk was voor de bar wilde meer en mooiere lichten, vaak moest ik dan ‘nee’ zeggen. Uiteindelijk was iedereen daar dan ook blij mee want ze wilden allemaal nooit meer naar de bank voor een lening, zoals drie jaar geleden.”

  4 reacties op “‘Carnaval is een dure grap maar ook een investering’”

  1. @ Fada,

   Simpele vraag voor jou.
   Hoeveel reclame zie je voorbij komen in de optochten van Rio, Trinidad en Jamaica ?

   Niets, nada, noppes oftewel het kan wel, maar je moet wel willen. Het meeste geld gaat bij het carnaval op Curacao naar de bands op de wagens en dus niet naar kostuums of versiering van de auto. Dat kan dus heel makkelijk gewoon anders. Weg met die bands, gewoon een CD in elkaar zetten en draaien maar, hoeft niet veel te kosten. Ook hoef je geen 50,000 W aan lawaai te hebben, dat kan met minder net zo leuk of nog veel leuker zijn.
   Kortom, het kan wel, maar men moet wel willen.

  2. Goede keuze om thuis te blijven Edgar!!!
   Als je je ergert aan al die dingen kan je inderdaad geen toevoeging zijn aan de sfeer.
   Tijden veranderen, dus ook de carnaval.
   Weet je dat als al die sponsoren afhaken, de carnaval heel zielig uitziet?
   Maar ja, gelukkig zijn er genoeg mensen die WEL nog van de carnaval genieten.
   Eentje minder is niet zo erg.

  3. Carnaval is oorspronkelijke van Ajo Karni , Dus het begin periode van vasten van Paasen . En tegelijktijdig begon die periode met een wandeling om te verheerlijk in God .
   Maar later hadden de Kooplieden van die periode geprofiteerde om reclame te maken voor hun Kleding stoffen .En vandaar werden Carnaval een Commerciële Feest met een kleine tint van Paasen

  4. Heb het circus gisteren heel even bekeken, maar ben snel weggegaan. Erger me al jaren aan de enorme hoeveelheid reclame welke tijdens de optocht te zien is en dan al die nietsnutten, die er bij gaan lopen alsof ze de macho zijn.
   Waarom moeten er naast de Tumbakoning 3 bodyguards lopen ? Heus, is het zo onveilig ? Of vinden ze het gewoon interessant om op die manier in de optocht mee te lopen ? Niet verkleed, niet dansend, nee, gewoon in T-shirt en zonnebril.

   En dan de miss world wagen !
   Ingesloten in een rij van auto’s die niets, maar dan ook niets te maken hadden met de optocht op zich. Wat moet dat voorstellen ? Airco voor als de dames het te warm krijgen ?
   Haal die wagens er tussenuit, ze horen er niet in thuis.

   Of wat te denken van de vrachtwagens en andere zooi welke gewoon onversierd meerijdt. Is het nu zo moeilijk om die wagens een beetje te versieren ?
   Spijt me zeer, maar dit is een carnaval van herrie en amateurisme geworden, waar reclame en doen alsof je er bijhoort belangrijker is dan het hele carnaval zelf.

   En dan te bedenken dat het zoiets moois had kunnen zijn !

   Wordt tijd om het roer flink om te gooien en carnaval te brengen naar de oorsprong, zoals het hoort te zijn.
   En wanneer het niet zonder alle commercie kan…………….dan maar zonder al die dure bands en andere troep.