• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Bada BingCURAÇAO – Op de tweede dag van het Bada Bing omkoopschandaal hebben de advocaten voor alle verdachten vrijspraak gevraagd. De meeste aandacht ging uit naar het voormalig parlementslid Patrick Illidge, maar er was ook ruim aandacht voor vrouwenhandel.

Zowel Bada Bing-eigenaar Jaap van den Heuvel en zijn manager Krijn van der Brug worden hiervan beschuldigd, zo schrijft Caribisch Netwerk.

Eilandcultuur
Illidge’s advocaat Ralph Richardson stelt dat diensten die zijn cliënt voor Van den Heuvel zou hebben verricht onderdeel zijn van de eilandcultuur. Voormalig minister Roland Duncan van Justitie heeft detectives verteld dat parlementariërs regelmatig ministers bezoeken om problemen voor burgers op te lossen.

Subjectief onderzoek
Richardson vindt het onderzoek tegen zijn client subjectief en zegt dat zijn financiële situatie verkeerd is weergegeven. Het OM stelt dat Illidge in april 2011 ‘waarschijnlijk’ onvoldoende geld had om Van den heuvel 50.000 gulden te lenen; dit is volgens de raadsman onjuist.

Coffeeshop-probleem
Zowel Cor Merx als Geert Hatzmann richten hun pijlen onder meer op vrouwenhandel. Hatzmann zegt dat de interpretatie van de Hoge Raad over vrouwenhandel aan revisie toe is en Merx spreekt van een coffeeshop-probleem: ondernemers krijgen wel een vergunning voor een bordeel maar mogen geen vrouwen uit het buitenland halen om er te werken.

Niet strafbaar
Fiscaal jurist Erik Janssen blies de belasting-aanklachten tegen Van den Heuvel van tafel met de mededeling dat het niet strafbaar is om geen aangifte te doen van winstbelasting en dat de inspecteur inmiddels aanslagen heeft opgelegd voor omzetbelasting, waardoor er geen fiscaal nadeel meer is. Hiermee valt volgens Janssen de grond weg onder de beschuldiging van witwassen.

De rechtbank zet het proces vandaag voort met de repliek van het Openbaar Ministerie en de dupliek van de advocaten.

5 reacties op “Advocaten willen vrijspraak in Bada bing-zaak”

 1. Waar kennen we Cor Merx ook alweer van?

  The Joint Court of the Netherlands Antilles and Aruba rejected the Prosecutor’s Office appeal Tuesday against former prosecutor Cor Merx’s admittance to the Bar.

  The Prosecutor’s Office had requested the Court during the May 4 appeal hearing, during which Merx had defended himself, to revoke the Joint Court’s decision of November 11, 2009 to allow him to practise as a lawyer.

  The Joint Court of the Netherlands Antilles and Aruba convicted Merx of forgery in November 2006. For these crimes he was given a suspended prison sentence of one year with two years’ probation. He was also banned from any job in the Prosecutor’s Office for five years.

  After his conviction, Merx lived in the Netherlands for a while. On his return to St. Maarten, he started working as a legal advisor. Merx first requested admittance to the Bar in January 2007, but the Joint Court turned that request down. In February 2009, he filed a second petition, which met a better fate

 2. Opvallend is ook dat het OM de eerdere verklaring van van den Heuvel ,dat hij het op verzoek van Heyliger op film heeft vastgelegd, zonder nadere onderbouwing van tafel veegt en dat noch van den Heuvel noch de advocaten daar nog een thema van maken. Neemt het OM wederom iemand in bescherming? ( en ziet de verdachte de bui al hangen als hij zijn eerdere verklaring overeind houdt en laat hij het er dan maar bij zitten?).

 3. ratvocaten zijn overal te koop…jammer maar helaas…

 4. Tijdens het (gefilmde) onderhoud tussen Illidge en Van der Heuvel waarin Van der Heuvel
  vraagt aan de parlementariër om bepaalde gunsten, betaalt en Van der H en passant. de vermeende “lening” terug aan I.
  Als de rechter dit gelooft dan geloof ik de rechtspraak niet meer (waaraan ik toch al mijn twijfels heb).

 5. advocaat 1 :omkopen is eilandcultuur (dus corruptie is eilandcultuur?).
  advocaat 2: I. had wel voldoende fin. middelen (maar v.d. H. had zelf geld genoeg en hoefde helemaal geen lening !).
  advocaat 3 : de wet is fout.

  tsja met zulke advocaten is een celstraf voor de verdachten niet te ontlopen.