• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Raffinaderij Isla 14 decemberCURAÇAO – Bewoners en passanten in de wijk Habaai en Marchena ademen dagelijks alarmerende concentraties Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen in, zogenaamde PAK’s Dat blijkt uit voorlopige cijfers van een studie door het MOTE Marine laboratorium, uitgevoerd door dr. Dana Wetzel en dr. Erin Pulster.

Dat schrijft Caribisch Netwerk.

Verontrustend
De gevonden waardes overstijgen soms twee tot drie maal de toegestane waarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. De zogenaamde PAK’s brengen schade toe aan DNA en veroorzaken kanker en longziektes. “De voorlopige resultaten zijn zo verontrustend dat verder onderzoek dringend gewenst is”, aldus Wetzel. Eerder deze week werd bekend dat dezelfde onderzoekers in de bodem van twee van de vier onderzochte baaien ook al verontrustende concentraties PAK’s hebben gevonden.

Onvolledige verbranding
PAK’s vervuiling ontstaat door onvolledige verbranding van olie- en gasproducten. Die zijn kenmerkend voor de Raffinaderij Isla. Het affakkelen bij de Isla gebeurt volgens milieuorganisaties niet alleen vrijwel continu maar vooral onvolledig. De studie van MOTE toont dat nu wetenschappelijk aan.

Bodemonderzoek
Ook bij het bodemonderzoek constateerden de onderzoekers dat de verontrustende concentraties PAK’s overwegend petrogenisch van aard zijn. Hetgeen een bewijs is dat de Isla – voorheen de activiteiten van de Shell – bron zijn van dit type vervuiling.

TNO
In 2007 heeft TNO in samenwerking met de milieudienst ook verhoogde concentraties voor PAK’s vastgesteld in het oppervlaktewater van de baaien nabij de Isla. De resultaten van de nieuwe onderzoeken onderschrijven de resultaten van TNO destijds. De meerwaarde van de nieuwe studie is dat er luchtmonsters zijn genomen op een groot aantal locaties (vijftien) op het eiland gedurende langere tijd.

Gezondheid
Geoloog Leon Pors van Curaçao Footprint foundation zegt dat de zwemmer in zee niet direct last heeft van de bodemvervuiling, maar dat de gemeten concentraties wel alarmerend zijn voor de voedselketen. “Deze hoge concentraties van kankerverwekkende koolwaterstoffen krijgen wij letterlijk op ons bord, door het eten van vis en schelp- en andere weekdieren.”

Mee eens
Mark Vermeij, wetenschappelijk directeur bij het lokale onderzoeksinstituut ‘Caribbean Research and Management of Biodiversity’ (Carmabi) sluit zich aan bij Pors. “Als we ons druk maken over cholesterol en teveel zout in ons eten, dan moeten we ons hier zeer zeker druk over maken. Want zo erg is het wel.”

Raffinaderij
De onderzoekers zelf wijzen naar eerder uitgevoerde studies over de gezondheid van de bewoners onder de rook van de raffinaderij. In drie studies in 1999, 2003 en 2009 stellen zij vast dat er een verhoogd aantal patiënten in de wijken onder de rook van de Isla is met klachten van hoofdpijn, misselijkheid, chronische longziekten, astma en kanker.

Meer onderzoek
Het eerste onderzoek van MOTE naar de bodemvervuiling is volgens Dana Wetzel gestopt omdat er geen geld meer is voor verder onderzoek. Het tweede onderzoek, naar PAK’s in de lucht, krijgt een vervolg in december als onderzoekster Erin Pulster daarop hoopt te promoveren.

Overheid
Vermeij hoopt dat bestuurders en politiek deze studies aangrijpen en als een kans zien om het probleem van PAK’s aan te pakken. “Neem als overheid het voortouw, zoek een goede universiteit die interesse heeft om het probleem in kaart te brengen. Er is echt nog meer onderzoek nodig om over langere termijn te zien waar en hoeveel vervuiling er is. Het probleem moet hoe dan ook worden opgelost.”

Whiteman
Minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur en de Milieudienst hebben tot nu toe niet gereageerd op de bevindingen van de onderzoekers.

18 reacties op “Kankerverwekkende stoffen in lucht Habaai en Marchena”

 1. Eerde hebben we over deze situatie gesproken .Als het zo is dan moeten jullie Isla sluiten .Maar eerst sparen om Elektrische auto’s te kunnen kopen en ook begin een manier te denken om op een zogenaamde Luchtkookplaat te koken of gaan terug naar op Houtkolen koken en tegelijktijdig moeten jullie ook DOK Maatschappij sluiten want er is geen Petroleum meer .Dus in plaats dat jullie vooruitgaat gaat jullie naar achteren De waarheid van alles is terwijl dat je geen andere nieuwe alternatief heeft dan moet je doorgaan met de oude situatie .

 2. @lokoloko,

  ja hoor je hebt gelijk, niemand krijgt kanker die onder de rook woont.
  ik weet geen namen, dus jij hebt gelijk.
  die gele aanslag op de huizen in de wijken onder de rook komt niet in de longen en is niet kanker verwekkend.
  jij en je gezin wonen waarschijnlijk gewoon in marchena en hebben nergens last van.
  heerlijk als je struisvogelpolitiek kunt bedrijven.
  lekker gewetenloos een volk vergiftigen allemaal voor de centjes.

 3. @Sander: “Ik weet zeker dat er 18 doden zijn per jaar door de Isla”
  Beste, lieve Sander, kan jij van die 18 doden minstens 1 naam noemen ? Als het moeilijk is om 1 naam te vinden van vorig jaar dan mag je 1 naam noemen van de afgelopen 20 jaren, 1 naam van de 360 doden kan jij toch wel noemen? Neen ??? hou dan op met je verzonnen verhalen.

 4. De ISLA zaait dood en verderf, daar zijn echt geen “verdere onderzoeken” meer voor nodig.
  Laten we elkaar geen mietje noemen, we WETEN wat “ku kurason pa nos pais”, door de ISLA onze longen ingepompt wordt. ROTZOOI, kanker veroorzakende ROTZOOI.
  Iedereen die het voortbestaan van de ISLA verdedigt heeft er overduidelijk somehow baat bij dat die oude stinkijzeren moordmachine door blijft kachellen. Hoog en droog zittend, achter een buro stoel, ergens VER bovenwinds van de schoorstenen, doen ze via o.a. deze nieuws-site, hun zegje. Hun eigen kinderen (mag je hopen) zouden ze geen 15 minuten in die zwaar verontreinigde lucht laten adem halen.
  Vwb een Cooper en Whiteman, deze schone voorbeelden van moraliteit zijn voortbrengsels van onze Curacaosche samenleving. Een samenleving die haar weg en daarmee respect voor zichzelf lijkt te zijn kwijtgeraakt. Hier mag en kan echt alles, WIJ STAAN HET ALS VOLK NAMELIJK TOE.
  Deze waarheid doet wellicht pijn en is rottig om aan te horen maar daardoor niet minder waar. Zolang ons volk niet massaal eist dat gekozen regeringsleiders maatregelen nemen tegen o.a. gevolgen van de uitstoot van de ISLA, zal er NIETS veranderen, guaranteed.
  De luid protesterende kleine groep of enkeling bereikt weinig tot niets, hoe goed bedoeld dan ook.
  Gezien het zeer onwaarschijnlijk is dat ons huidig, mak volkje massaal tegen volkeren moord in opstand komen gaat, maken gladjanussen graag gebruik van de financiele vruchten die dit collectieve gemakzucht hen leveren kan.

  Waar blijft als volk onze trots, gevoel voor rechtvaardigheid en voor onze medemens?!
  Zoals wijlen George Carlin meerdere malen zei in zijn toespraken:
  This world is full of semi-concious people, too busy paying bills and shopping for the latest gadgets and gizmos and way too comfortable whatching Jerry Springer in their lazy TV chairs to give a damn about stuff that really matters.
  Jammer !

 5. Prima al jullie reacties.

  Dat de uitstoot nu om verschillende redenen te hoog is mag duidelijk zijn dat ontken ik geen moment.
  Normaal gesproken ga je eerst aan up-grading denken.
  Sluiten mag voor mij ook. Alleen ben ik benieuwd hoeveel van jullie dan nog op het eiland zullen blijven dat snel zal degraderen tot ver voor de jaren 60’s.
  Over mooie projecten dromen op dat zo mooie gebied rond de haven is prima.
  Dromen zijn slechts echter meestal bedrog.
  Hoest die 500 a 600 miljoen per jaar aan inkomsten maar eerst op als het bedrijf sluit.
  Prima dat jullie het mileu voorop stellen. Het gaat echter nogmaals om de balans.
  Aruba had een geheel ander type bedrijf namelijk. Light crude. Hier hebben we een heavy crude bedrijf. Met een rendamt dat afgelopen jaar de 97% haalde met slechts 3 unplaned shutdows. Dus een felicitatie aan alle werknemers die met deze volgens jullie oude troep dit gehaald hebben.
  Een bedankje aan de ISLA die afgelopen jaar weer keurig a 20 miljoen gulden gestoken heeft in goede doelen op het eiland.
  Die vragen niet wie de bedjes op een strand moeten betalen en wel de stranden sytimatisch afnemen van het armere gedeelte van de bevolking.
  Over getalletjes van eventuele doden die de ISLA zou veroorzaken is nooit enig bewijs geleverd. Zoals wel met onze criminaliteit of ongezonde leven.
  Is het sterfte cijfer in b.v Jansofat hoger of lager dan onder de rook? Nooit bewezen.
  In ieder geval mogen jullie als de ISLA sluit jullie kwaliteiten samen met de SMOC in Nederland bewijzen.
  Ga die gaswinning in Groningen maar meteen stop zetten.
  Ga daar elk bedrijf meten en controleren hoeveel extra uitstoot ze hebben dan toegestaan.
  Ga de vlees industrie aan banden leggen die vele malen meer uitstoot dan de olie industrie.
  En ga van de Rotterdamse haven een mooie Greentown maken voor de elite.
  De meest ISlLA werknemers zijn capabel genoeg om elders in de wereld een veelvoud van hun huidige goede salaris te verdienen. In de steeds oliesector die de komende jaren zal stijgen. Genoeg landen die de producten heel graag willen hebben.
  Of ik tegen Groene energie ben? Totaal niet ik juich het zelfs toe.
  Gaat U zich echter eerst zich beter verdiepen in wat en hoe en wat haalbaar is. En vooral waar.
  Als U tegen de olie bent wees dan niet hypocriet door dagelijks wel alle producten en gemakken tot U te nemen die deze technologie te weeg brengt.
  Leef een leven zoals in de pre historie lekker schoon allemaal.
  Uiteindelijk bent U ook de afnemer van onze ( vuile ) producten. Het gaat niet allen om energie. Daar verdiend de ISLA echt niet zoveel aan. 35 cent op een liter benzine.
  De rest zijn accijnzen en andere belastingen. Die U graag betaald om maar te kunnen rijden.
  En de Avtur maar al te lief hebt om even in het vliegtuig te stappen.
  Zo kunnen we uren doorgaan.
  Drink alstublieft geen vloeistof meer uit plastic verpakkingen oeps PAk’s klopt dat cijfertje wel onder de flessen?
  Heeft U dat zelf gemeten? Meten is pas echt weten en niet zomaar aannemen.
  Succes met U gezonde leven. Wie weet haalt U de 200 jaar.

 6. @R

  Zoals met problemen op ons eiland en moeten dingen weer omgedraaid worden. gaan er weer met vingers gewezen worden Het feit blijft Isla vermoord mensen in die buurten…

 7. @ SMOC.

  Over onzin gesproken.
  Langzaam maar zeker begint iedereen jullie organisatie te leren kennen. Als een organisatie die niet tegen kritiek kan en denkt alles te weten en te kunnen manipuleren.
  Maar de werkelijkheid uit ogen verliest.
  Ga eens wat nuttigs voor de gemeenschap doen.

 8. Volgens mij heb jij aandelen in dit bedrijf,maar ja economische belangen gaan altijd voor en weer zo,n typisch vraag stelling het moet weer gratis zijn en wie gaat die schone baaien en ligstoelen betalen !!!!!

 9. Beste R, omdat je SMOC kennelijk niet kent, maar wel onzin over ons uitkraamt en daarbij op de man speelt: wie ben je?

 10. @R,

  van iemaand die als belanghebbende van de ISLA, kan je zo een onzinnige reactie verwachten.
  je vraagt in je betoog : ”Maar ga je eerst verdiepen wat de ISLA ook brengt. Maak je balans en vorm je front, of stop met deze onzin.””
  ik weet zeker dat de isla meer dan 18 vroegtijdige doden per jaar brengt en ook dat de ISLA een zeer giftige (kankerverwekkende) uitstoot heeft.
  met gele aanslag op de huizen, die onder de rook zijn.
  dus ook het volk krijgt deze gele aansalg in de longen.
  Als deze stinkfabriek gesloten is kan er gestart worden met een grote schoonmaak en daar is dan een prachtig terrein voor bedrijven, die meer geld kunnen brengen dan de isla ons nu levert.
  Ga zelf maar eens goed nadenken.
  Als jij vind dat geld een goede reden is om mensen te vergiftigen: het zij zo…

 11. Beste R… Zo te horen ben je in de jaren 60 blijven hangen. TOEN wisten we niet beter. NU wel… Isla heeft geen bestaansrecht meer in 2015. Ze kunnen alleen nog open blijven met die oude roestbak ten koste van de gezondheid van een grote groep eilandgenoten van ons die vele jaren eerder dood gaan dan eigenlijk zou moeten. Zelfs op Aruba lukt het niet om de veel nieuwere rafinaderij weer opgestart te krijgen. Isla heeft alleen nog bestaansrecht dankzij de rattigheid van typetjes zoals een Whiteman; die z’n eigen mensen liever dood ziet gaan dan z’n inkomstenbron uit het corrupte Venezuela laat opdrogen.

 12. Aan Sander en alle andere ( schoon denkende burgers en instanties )

  Gaat dit om het milue of weer eens puur een aanval op de Isla.
  Laat het helder zijn.
  Diegenen die dit bedrijf willen sluiten mogen dat proberen. Vorm een front en probeer het goedschiks anders kwaadschiks.
  Maar ga niet op de man inspelen.
  Caracasbaai heeft niets met de Isla te maken.
  Pak’s zit in al het plastic. Dus ga thuis maar kijken hoeveel Pak’s je hebt.
  De heer A van de SMOG heeft wel stage gelopen bij de ISLA in hoop daar een baan te krijgen. Dat lukte hem niet en is nu gefrustreerd minder te verdienen als scheikunde leraar.
  Het interview van D. D was ronduit waardeloos. Totaal geen harde feiten en bewijzen.
  Weer eens media die angst wil doen zaaien.
  Wie hebben die Amerikannen hier een vergunning gegeven om te meten.
  Ik zie Sander & co al aankomen in Amerika om ook maar iets te meten.
  Dit is een mooie gelegenheid om alle schone baaien geheel open te stellen voor de hele bevolking en nergens meer entree geld en ligbedjes geld te vragen.
  En als het niet bevalt. Ga ergens wonen op de wereld waar het schoon is en er geen Pak’s is.
  Het is toch te belachelijk voor woorden dat de apotheker van SMOG wel medicijnen verkoopt
  waar olie derivaten in zitten maar zich zo tegen alles wat met deze industrie keert.
  En ondertussen zelfs niets doet aan alle andere vervuiling op het eiland.
  ISLA weg prima.
  Maar wie van jullie zullen het eiland dan vooruithelpen?
  De ISLA vervuilt dat is waar.
  Maar ga je eerst verdiepen wat de ISLA ook brengt. Maak je balans en vorm je front, of stop met deze onzin.

 13. Alles dankzij de regeringen die al jaren lang door de PDVSA omgekocht wordt.
  Met Cooper als hoofd dader…
  Die Cooper die al jaren lang een dubbel salaris vangt inde politiek en van de PDVSA.

 14. Misschien handig als er ook een onderzoek wordt gedaan naar de fijnestoffen of co2 stoffen op de Caracasbaai wanneer er file is gedurende de spitsuren. Deze file iedere dag zorgt ook voor, dat er veel kankerverwekkende stoffen in de lucht terecht komen in dat gebied. Rond de filemomenten heb ik het zelf van dicht bij meegemaakt hoe er door de rook van die auto’s deze gevaarlijke stoffen in de huizen penetreren. Ik hoop dat de TNO en het Milieudienst ook onderzoeken zullen doen op de Caracasbaaiweg.Vooral tussen Shimarukuweg en de sorsacaweg. Dit is ook niet gezond voor de inwoners langs de Caracasbaai weg. Sukses.

 15. Er is echt nog meer onderzoek nodig oom over langere termijn te zien waar en hoeveel vervuiling er is !!!
  Hoelang hebben we deze raffinaderij .
  Hoe oud wordt de bevolking in deze buurt , hoe oud is men overleden aan welke ziekte .
  Een zwaar verouderd bedrijf.
  De gezondheid van de plaatselijke bevolking .
  Dus conclusie, hoelang nog !
  Is er een milieu wet !!!!!

 16. goh dat meen je niet, ben echt verbaasd.

 17. Geen reactie van Whiteman……. joh? Raar….. welnee!

 18. “Kankerverwekkende stoffen in lucht Habaai & Marchena”

  Joh?!