• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

jet bussemakerCURAÇAO – Als het aan minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) ligt, komt er ook na 2016 subsidie om het slavernijverleden van Nederland te herdenken. De bijdragen die daarvoor nu zijn geregeld, lopen tot en met 2016. Maar ze werkt aan een voorstel voor subsidie in de jaren daarna.

Ze reageerde daarmee vandaag de Tweede Kamer op zorgen van de PvdA. Die waren ontstaan door mediaberichten dat de subsidie zou stoppen na 2016.

Onderdeel geschiedenis
Maar volgens Bussemaker moet de politiek nu eenmaal nog spreken over de subsidie. Zelf zei ze zeer te hechten aan de herdenking van de slavernij, omdat dit helaas een onderdeel is van onze geschiedenis. In mei stuurt ze haar voorstel naar de Tweede Kamer.

Museum
De minister kon zich niet vinden in een plan van de Groep Kuzu/ztürk om van het gebouw Koloniën, een onderdeel van de Tweede Kamer, een museum voor slavernij te maken. Volgens haar besteden meerdere musea hier al aandacht aan en dat vindt ze ambitieuzer.

© Novum

22 reacties op “Bussemaker wil door met herdenking slavernij”

 1. Spreken is zilver en zwijgen is goud.
  Het klinkt mij niet in de mond om over de tiran van de Tweede Wereld Oorlog uit te weiden.
  Feit is, er zijn hierover, trouwens, vele geschiedschrijving, die bewijzen dat H. krankzinnig was. Vraag het maar aan de vele volgelingen van hem die bij zijn val bankroet gingen hoe gezond de economie wel was. Immers, de financiële schulden aan derden zijn toch nooit ingelost? Gezonde economie en er werden de gouden tanden van overledenen getrokken?
  Laat dat onderwerp toch rusten.
  Velen praten en schrijven in een naoorlogse tijd die zij nooit hebben gekend, maar vergeten dankbaar te zijn voor hun verkregen vrijheid.

 2. Laten we ophouden met discrimineren, integreren….en beginnen met samenleven.

 3. @Tokaya, Discriminerend is discriminerend. Maakt niet uit wie ze hebben ingevoerd. Als curacao meent dat bepaalde eisen die Nederland wil stellen bij vestiging van de ydk discriminerend is dan kan zij ook naar eigen eisen kijken en deze opheffen.
  De economie van Duitsland was ook kerngezond tijdens Hitler.. is hij daarom iemand om te prezen?

 4. Specifiek aan dhr. Brian, commentaar 12 februari 2015 gericht aan mijn persoon?
  Ter uwer informatie ben ik een gewezen marine man die maandelijks van het Algemeen Burger Pensioenfonds mijn pensioenuitkering ontvangt en de SVB idem. Zie voorts APNA en SVB overzee.
  Met andere woorden ben ik een persoon die zijn pensioenjaren tot een ABP pensioenuitkering heeft mogen storten en heden daarvan geniet, met logisch mijn AOW pensioen rechten in Nederland en overzee.
  Hoe dan ook ben ik overzee dankbaar daar ik ook van daar pensioenrechten heb.
  Ik heb nooit mijn hand op hoeven te houden om een uitkering/steun te ontvangen. Niemand hoeft zich daarvoor te schamen, daar het iedereen kan gebeuren dat zij door onvoorziene omstandigheden daarvan afhankelijke worden.
  Weet u er niets van dan moet u zwijgen over het onderwerp vergunning om op de Antillen te werken en te wonen.
  U moet zich afvragen wanneer, waardoor en door wie zulke regelingen of wetsbepalingen zijn gemaakt.
  Het waren juist de Nederlanders ( zie ambtenaren) die in die tijd allerlei maatregelen troffen om hun werkgelegenheid op de Antillen (hun werk dus) te vrijwaren van geïnteresseerden uit Nederland ( zie bescherming werkgelegenheid op zulke kleine eilanden.
  Ook mijn in Nederland (Den Helder) geboren dochter heeft waar u het over heeft ondervonden.
  Om er een opleiding te volgen, mogen werken, later trouwen moest zij helemaal naar Nederland om een gemeentelijke teken van leven te verkrijgen.
  U moet de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht, de LMA, PB 1964 no. 19 zoals gewijzigd eens lezen om te weten te komen hoe dat in zijn werk ging. Voorbeeld,: “Als ambtenaar wordt beschouwd….
  De ambtenaar is verplicht de Nederlandse taal te verstaan. Onder verstaan wordt begrepen het lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal”.
  Allerlei voor hun lijfelijke en persoonlijke begunstigingen om Andere Nederlanders (ook de Antillianen, van de boot te houden. Niemand dan zij en zij die zij toelieten konden aan boord.
  Vraag, wie in de tijd van voor het jaar 1954, zie het Preambule van de Staatsinrichting Nederlandse Antillen, geboren op de Antillen, beheerste de Nederlandse taal dermate?
  Wie tot het jaar 1969 had het feitelijke zeggenschap ( en nu nog) op de Antillen?

 5. @Tokaya, Het is inderdaad discriminerend dat een YDK zich zomaar in Nederland kan vestigen zonder niets en een uitkering krijgt terwijl een Nederlander allemaal vergunningen moet regelen om op Curacao te wonen. Ook moet hij werk hebben.

 6. Makamba 11 -02 -2015, 150 jaar geleden afschaffing slavernij?
  U moet de geschiedschrijving eens opnieuw lezen. Theoretisch schafte Nederland het slavernij 150 jaar geleden af doch duurde het nog minstens 10 jaar voordat het e.e.a. praktisch werd afgeschaft en dan nog wel met vergoeding aan de plantagehouders voor geleden economische verliezen en niet aan degenen die hun vrijheid verkregen: laat staan hun verleden generatie.

 7. Bas 11-02-2015. Gelijk hebt u. Waarom 400 jaar terug terwijl er maar terug naar de jaren 60 en ietsje eerder terug gegaan hoeft te worden? Nederland zegt toch ook dat Japan excuses aan moet bieden?

 8. Vooral in Afrika.
  U vergeet te vermelden door de afstammelingen van degenen die hun naaste medemens opjaagden, gevangen hielden en verkochten.
  Uw commentaar heeft een lancune namelijk, dat die personen vanuit economische perspectieven betaald werdendoor………………………….

 9. Makamba 11-022015. Spaanse, Portugese, Franse of Engelse regering of geschiedschrijving,
  hoe dan ook, het is en blijft een koek van eigen deeg.
  N.B. mijn commentaar is niet met de gedachte dat de geldkraan open moet blijven.

 10. Curaçaosenaar, Unda bo a tende ku Ajax ora e tin un partido gana e ta laga e kontra partido empata kune te pa e kontra partido gana?
  Nu zijn wij gelijkwaardig is van zeggen?
  Gelijkwaardig terwijl ieder dagelijkse beleving van velen het tegendeel bewijzen?
  Zie naar solliciteren voor een baan door u en – of een allochtoon en autochtoon. Wie van de twee krijgt de baan? Een tijd terug was er ook nog sprake van het versturen van een discriminerende bericht, aan zogezegd collega’s, (zie door werknemer van een bank) terwijl de bedoelde allochtoon dat bericht ( per vergissing) te lezen kreeg.
  Un bia mas, si ta abo tin un bentaga riba un otro ekipo, lo bo lage hinka gol, empata, te pa lage gana. Si kabaron sali for di bou di lodo i bisa bo ku eibou ta hole stinki…….

 11. Wat voorbij is , is voorbij . Dus begin op de toekomst te richten .Alleen als je wens dat je de verleden wil herleven om met je eigen ogen te kunnen zien hoe je tegenstanders hadden geleiden .Dan hoef je niet alleen één Film te maken maar zelf de mummies van Slaven te herleven voor een interview

 12. in plaats van herdenken.. stop meer energie in scholing en de juiste geschiedenis ervan op hoeveel scholen in nl word dat gedeelte geschiedenis nou echt behandeld..

 13. Tokaya, van mij mag iedereen zijn “herinneringen” ophalen (in zoverre er van herinneringen gesproken kan worden). maar laat ze dat op eigen initiatief en eigen kosten doen en deze uit eigen zak betalen natuurlijk.
  In Nederland is de slavernij al zo’n 150 jaar geleden afgeschaft, wie zou er nu nog rond kunnen lopen die uit eigen ervaring iets weet van de periode daarvoor ?

 14. men zou er ook eens stil bij moeten staan dat er over de hele wereld o.a. Azie, de arabische landen en in Afrika nog steeds mensen als slaven leven.
  kinderarbeid/sexslavinnen/hongerlonen/kindsoldaten/gehersenspelde kinderen in de islam cultuur….ga zo maar door……
  Dat we zo af en toe een krans leggen bij een slavenmonument oke, maar bovenstaande zou ook herdacht moeten worden….

 15. Een ieder moet met zijn geschiedenis leren leven….

 16. Laten we ons richten op hedendaagse slavernij! Dat gebeurt elke dag en daar doen we niets aan.. we kunnen weinig doen aan slachtoffers van 400 jaar geleden

 17. Het word ook vooral in Afrika herdacht, door de afstammelingen van degenen die hun zwarte medemens opjaagden, gevangen hielden en verkochten….

 18. Herdenking hoeft het niet .Gewoon accepteerde dat Slavernij is voorbij en nu zijn we gelijkwaardig personen .Dus gelijk behandelt

 19. Makamba, 60 jaar of meer na dato wordt er ieder jaar opnieuw, in de maand mei, bepaalde
  herinneringen opgehaald. Wanneer is het ” basta” daarmee?
  Ieder jaar weer, IEDER HEUG ZIJN MEUG, voor de belanghebbers trieste herinneringen ophalen.

 20. Brian, tenminste is dit een onderdeel van het geschiedenis van Nederland dat vóór het onderhavige, conform uw commentaar, heeft plaatsgevonden.
  Bussenmaker reageert anders (in het kort erkennend) in tegenstelling tot de laatste filmmakers ten aanzien van hetzelfde onderwerp.
  Gevoelloos moeten wij geen van allen zijn voor gelijke gebeurtenissen als dezen, wanneer het ook, waar en wanneer dan in de wereld, continent of geen continent ook, mocht zijn voorgevallen.
  Het is intriest als door bezettingen, innames, kolonialisme of dies meer families vaneen wordt gehaald met economische en vorenstaande doeleinden.

 21. Zou Jetje niet eens gaan praten met de Spaanse, Portugese, Franse Engelse regeringen (ben er vast wel een paar vergeten) en haar plannen voor na 2016 afstemmen met die landen en haar voorstellen daarna voorleggen aan het Nederlandse volk zodat het volk uiteindelijk kan beslissen waar het volk behoefte aan heeft. Kan het democratischer ? Wat mij betreft is die kraan dichtgedraaid en blijft hij dicht, weet ze tenminste alvast hoe ik erover denk. Gevoelsmatig denk ik dat ik hier niet alleen in sta. Op Curaçao zouden ze zeggen, basta ta basta ?

 22. Er zijn wel meer onderdelen van onze geschiedenis zoals de Franse en Spaanse bezetting.. 100 jarige oorlog. Beleg van Naarden en Haarlem maar daar doen we niets mee.