ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Felix Pinedo uit zijn ongenoegen over de Sanctiewet.

Voor de tweede keer stuurt de regering de Sanctielandsverordening naar de Staten van Curaçao. Weer zijn er weerstanden van de oppositie en tevens van Statenleden die de regering steunen. Een meer naar voren tredende motivatie voor de tegenstand is het met de voet trappen van de autonomie van ons land.

De regering van Curaçao en Nederland moeten zich gaan beseffen dat het micro-aandeel van ons land ten aanzien van het volgen van de Europese sancties tegen bepaalde landen te verwaarlozen is. Dit lijkt mij dezelfde gevolgen te gaan hebben als ten tijde van het ‘boycotten’ van onze toentertijd bloeiende ‘offshore’ activiteiten. Nederland en de USA hebben onze ‘offshore’ bedrijven om zeep geholpen, terwijl Nederland zelf met de buit vandoor gaat,
daar vele zogenoemde brievenbus bedrijven zich vestigen in Nederland.

Voorbeeld is toen diverse westerse landen maatregelen hadden genomen tegen Rusland in verband met de revolutie in Oekraïne. Toen bleek dat Nederland goede financiële betrekkingen had met miljonairs en miljardairs uit Rusland. Nederland probeerde er op allerlei manieren onderuit te komen. Er wordt niet meer gepraat over deze toestand die aan het licht kwam. Laten ze tevens nagaan wie de olie van de IS koopt.

Indien Nederland wil dat wij automatisch de sancties van de Europese Unie (EU) volgen dan moet Nederland ook streven opdat andere aspecten van de EU ook voor ons gelden. Hierbij wil ik noemen de forse financiële ondersteuningen door de EU aan diverse landen.

Nederland heeft niet eens geprobeerd om Curaçao financieel te helpen met de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Voor de Curaçaose gezondheidszorg is dit een belangrijk project. Zelfs voor de andere (ei)landen in Caribisch Nederland. Zie de opmerkingen een tijd geleden toen minister Edith Schippers besloot dat Bonairiaanse patiënten niet meer opgenomen mogen worden in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Ik ben de enige die hierop reageerde via een ingezonden stuk in de kranten (Google; “Felix Pinedo Edith Schippers”).

Nederlandse parlementariërs stellen vragen over de gang van zaken betreffende de bouw van het ziekenhuis. Ze doen er goed aan om alsnog te proberen dat Nederland en de EU ons land financieel steunen met dit project waarvan de totale kosten op den duur een derde deel of meer van onze landsbegroting zal uitmaken. Indien Nederland niet wil bijdragen aan de kosten van het nieuw te bouwen ziekenhuis, moet zij zich niet bemoeien met de gang van zaken hieromtrent. Nederland heeft zich verplicht de obligaties ter financiering van de nieuwbouw op te kopen tegen een voor hun begrip redelijke rente. Dus Nederland wint er ook goed geld aan (zowel de rente op de obligaties en de honderden miljoenen die betaald zullen worden aan Ballast Nedam die ook ten goede komen aan de Nederlandse economie).Als de Nederlandse politici en regering inspraak willen in het hebben en houden betreffende de bouw van het ziekenhuis dan; ‘put your money, where your mouth is’.

Voor wat betreft de sanctiewet, wij zullen dat nooit moeten aannemen. Als de volgende ‘strike’ komt zoals Statenlid Cordoba zei, dan moet de gehele ministerraad de ‘homeplate’ verlaten.
Het is tijd dat wij onze tanden laten zien en dat Nederland ons niet van alles kan opleggen.

7 reacties op “Ingezonden: Sanctiewet”

 1. Als we een NL paspoort willen houden, dan geven we daarmee aan dat we in net buitenland als Nederlanders gezien willen worden. Daarom is er een gemeenschappelijk buitenlands beleid. Als we dat niet willen moeten we zelfstandig worden of in het gemenebest-voorstel een eigen paspoort nemen. Vreemd dat dit niet wordt begrepen.

 2. Meneer Pinedo, één naar mijn mening simpele vraag: wie heeft Nederland gevraagd om op wat voor een manier dan ook financieël bij te dragen ? Het kan er bij mij namelijk niet in dat Nederland at gun point Curaçao gedwongen heeft om iets te doen wat zij niet wilden.
  En als Curaçao vruchten plukt van die EU boom zullen zij ook moeten bijdragen aan de kosten om die Eu boom in leven te houden. De tijden van mee eten en niet mee betalen zijn voorbij.

 3. Er is een belangrijk iets dat wordt vergeten bij dat hele Rusland gebeuren. Er wordt gezegd: het is allemaal een ver van mijn bed show. Wat allemaal tussen Rusland en de EU gebeurd, en de VS in Oekraine, dat gaat ons yu di Korsou niet aan.
  En toen werd MH17 neergeschoten, met aan boord een yu di Korsou.

  Het is een grote boze wereld, waar wij als struisvogels ons kop voor in de zand steken, door deze sanctiewet niet aan te nemen opnieuw. Ondanks dat een yu di Korsou op een verschrikkelijke manier zijn dood heeft moeten ondervinden, toen de vliegtuig waarin die yu di Korsou zat werd neergeschoten. Wat zijn wij voor land, dat wij niet eens opkomen nadat een van onze burgers is vermoord op een barbaarse wijze door acties van een ander land?

 4. Het allergrootste probleem is het feit dat Curaçaoënaars doorgaans goedhartig, zachtaardig, nederig, vrijgevig, bescheiden, en vooral gastvrij zijn. Ze zijn vooral meegaand. Het is een volk dat door zijn zachtheid in staat stelt om zonder wrok of de gedachte aan vergelding “onrecht” te verduren. Hun vriendelijke en warme benadering oefent enorme kracht uit op zelfs vreemdelingen op het eiland. Iets waarover men (toeristen) regelmatig spreekt en prijst in Nederland na terugkeer van ons prachtig eiland. Tja, uit de overvloed des harten spreekt de mond. Maar juist door al deze prachtige eigenschappen wordt er misbruik gemaakt van de goedheid van Curaçaoënaars. Deze omstandigheden/eigenschappen werken misbruik in de hand. Maar wij moeten de situatie ook van verschillende uitvalshoeken moeten bezien. Wij waren goed gezind bij Nederland. Wij waren “kinderen” van Nederland. Nederland had het goed bedoeld mét en voor ons. Nederland stond altijd klaar om ons te helpen, wij schoten niets, maar ook niets te kort bij MAMA. Onze schulden werden betaald, alle overheidswerken lagen in handen van Nederlanders. Het was voor ons een BONANZA-tijd, alles in overvloed. Top scholing waar leerlingen klaargestoomd werden voor de maatschappij. Bronswerk; waar vele jongeren en latere verantwoordelijke vaders hun toekomst hebben gebouwd (in Nederland) door een gezin op te bouwen. Sommigen zijn prominente gerespecteerde zakenlieden geworden met bedrijven zelfs in Duitsland, België, en Spanje. Dat alles, door toedoen en hulp van Nederland. Maar het noodlot sloeg toe op 30 MEI 1969. Vanaf die tijd begon de non-stop afglijding van Curacao naar de afgrond, naar de verdoemenis. Nederlanders werden ruw weggejaagd van het eiland, anderen werden tot bloeden toe mishandeld. Wij willen ons zelf regeren, wij willen ons eigen recht in handen hebben, terwijl wij niet op onze benen kunnen staan. Nederlanders zijn niet meer welkom. Het onderwijs ging als eerste ten gronde, gevolgd door het wederzijdse respect en orde. Dit alles kon vermeden worden. Maar ja, nu OOGSTEN wij wat wij zelf hebben GEZAAID. Resultaat???? Corrupte, frauduleuze, luie, graaiende, onverantwoordelijke, domme, verstandeloze, onervaren, ontoerekenbare, onopgeleide, ijdele, gedachteloze, onvoorspelbare, dwaze, etcétera etcétera leden die de regering vormen. En hiermee moet Curacao het maar doen………………………………………………Hadden wij maar geluisterd naar de toenmalige koningin Juliana. Die wilde het allerbeste voor ons, en voor onze toekomst.

 5. Wat een gel… geleuter!

 6. Als jegeen sanctiewet ondertekend ben je een financiele paria, dus een bananenrepubliek. De nederlandse belasting betaler draait voor de lening op van nobo sehos. Ze komen nu al geld tekort dus wat van de toegezegde lening opnemen en er zijn weer wat slordige miljoenen verdwenen. Veel beter is vandaag rutte te bellen voor onafhankelijkheid, morgen geregeld en je kan niet meer over nederland zeuren, dat is toch veel beter. De nederlandse belasting betaler scheelt dit enkele honder miljoenen euros.

 7. Dit epistel is puur gejank, en staat vol van onwaarheden van “het om zeep helpen van de offshore” tot en met het “niet ondersteunen van de bouw van het ziekenhuis”.

  Laat de schrijver zich eens afvragen waar alle miljoenen zijn gebleven die hier het eiland opkwamen, en als sneeuw voor de zon verdwenen en never nooit het doel haalden waar ze voor bestemd waren.

  Na 10 10 10 was het over met de zoethouderij en de donaties, er werd nog even vlotjes de schulden van de antillen gesaneerd( F 5 Miljard !!!) en men heeft er voor gekozen om het zelf te doen. : NOS MES POR” !! Nou doe dat dan ook eens en stop met janken en altijd en overal en iedereen de schuld ergens van te geven.