• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Openbaar MinisterieCURAÇAO – In een tijdsbestek van elf dagen werd Elvis ‘Monster’ Kuwas in maart vorig jaar 21 keer verhoord. “In die 21 verhoren heeft u 21 keer bevestigd dat u de moord op Helmin Wiels heeft gepleegd”, zo schrijft Caribisch Netwerk.

Rechters Ter Berg, Lewin en Verheijen hopen op een toelichting van de man die in augustus vorig jaar tot levenslang werd veroordeeld, maar Kuwas blijft volhouden onschuldig te zijn. “Ik was zwak toen ik bekende, want kon mijn vrouw en kinderen niet zien in die periode.” Rechter Ter Berg trekt een wenkbrauw op. “Hoe kun je een moord bekennen die je niet hebt gepleegd? Dit is geen kinderachtige kwestie.”

Anneke Polak maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

Drugswereld
Door te bekennen kon Kuwas worden overgebracht naar Nederland, net als zijn vrouw en kinderen. Advocaat-generaal Ton van der Schans wil weten waarom hij zich zo onveilig voelt op Curaçao, als hij geen moord gepleegd heeft. “Ik heb u al gezegd dat ik in de drugswereld zit. Al van jongs af aan.” Dat verklaart volgens Kuwas ook waarom hij een wapen droeg; vanwege ripdeals in Nederland en Colombia.

Ripdeal
De 35 duizend gulden die hij de dag na de moord in zijn broekzak had waren dan ook afkomstig van een ripdeal en niet van de moord, stelt Kuwas. “Dat is gewoon afkomstig van drugs.” Advocaat Olga Kostrzewski vraagt direct een schorsing aan, waarna Kuwas bij terugkomst niet verder wil toelichten op deze ripdeal. Rechter Ter Berg blijft zich verbazen over het feit dat Kuwas dan toch de moord heeft bekend, 21 keer. “Het lijkt er op dat u uit bent op uw eigen vernietiging.”

Vals verklaringen
‘Monster’ erkent dat hij het zichzelf ‘niet makkelijk’ heeft gemaakt met al zijn valse verklaringen. Advocaat-generaal Van der Schans voert tijdens zijn requisitoir aan dat de bekennende verklaringen niet op zich staan, maar worden ondersteund door verklaringen van Monica Bergonje en ex-partner Suzy Rombley, aan wie Kuwas de moord zou hebben opgebiecht.

Reanimeren
Ook zijn vrouw Monalisa gaf belastende verklaringen af, die onder meer leidden naar het moordwapen dat in het Waaigat werd teruggevonden. “Een onware verklaring die controleerbaar klopt?”, zegt Van der Schans twijfelend. “Uit telecomgegevens blijkt dat de telefoon van Kuwas zich die dag verplaatste van de wijk Koraal Specht naar Marie Pampoen en daarna naar Montaña, waar men na het delict weer bij elkaar komt.” Kuwas geeft toe even langs de plek van de moord te zijn gereden. “Ik zag nog dat Wiels werd gereanimeerd, maar ik heb hem niet vermoord.”

Eis
De advocaat-generaal eist opnieuw levenslang tegen Kuwas, Dangelo Damascus hoorde twintig jaar tegen zich eisen en Carlos Pieter vijf jaar, overeenkomstig de eerdere eis van het Openbaar Ministerie tijdens de behandeling van de zaak Magnus in augustus vorig jaar. De advocaten van de drie verdachten krijgen morgen de gelegenheid voor hun pleidooi, 20 februari zullen de rechters uitspraak doen.

Geen reacties op “‘Kuwas bekende 21 keer de moord op Helmin Wiels’”

  1. Werd Wiels dan gereanimeerd?