• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Dansgroep Expreshion Kultural uit AlmereALMERE – Wat een groot feest had moeten worden, werd de meest zwarte dag uit de geschiedenis van de Antilliaanse dansgroep Expreshon Kultural uit Almere. Tijdens Koninginnedag 2009 werd de groep getroffen door een aanslag van Karst Tates. Deze aanslag, gericht op de Oranjes, eiste acht levens.  

Niemand van Expreshon Kultural zal 30 april van vorig jaar ooit vergeten. Danser Wilfrido Plantijn (71) overleed door de aanslag en drie andere betrokkenen van de groep raakten gewond. De groep was geschokt. Logischerwijs werden optredens in de periode daarna afgezegd. Naast fysiek waren de leden ook mentaal niet in staat om de klap zo snel te verwerken.

Dag van de Vlag
Het eerste optreden van de groep na de aanslag komt onverwachts. Zonder duidelijke aankondiging treedt Expreshon Kultural op in Nijmegen tijdens de Dag van de Vlag op 6 juli. De mogelijkheid om tijdens dit evenement op te treden wilde het gezelschap niet aan zich voorbij laten gaan. Een van de leden laat achteraf weten: “Het voelt goed, ondanks het gemis”.

Herdenking
Op zoek naar afsluiting trekken de betrokkenen op 18 augustus naar De Naald, het monument in Apeldoorn waar Tates uiteindelijk tegenaan reed. Een groep van ongeveer dertig personen liep van de plek waar het ongeluk met Plantijn plaatsvond naar het monument. Terwijl de vlammetjes van kaarsen rondom De Naald wakkerden, was het stil. Een gedachte aan Plantijn ging bij alle aanwezigen door het hoofd. “We praten er nog iedere dag over, maar ondertussen is het ook tijd om het af te sluiten. Hij zou tevreden zijn als we blijven dansen,” zo vertelt Plantijns dochter Norayda Maduro deze dag.

Comeback
Zaterdag 30 juli is het dan zover. In kerkcentrum Goede Reden in Almere maakt Expreshon Kultural haar officiële comeback. Onder het toeziend oog van 250 toeschouwers treedt de groep op tijdens It’s Time 2 Express!, een optreden dat zij zelf hebben georganiseerd. Na maanden van leed en verdriet vinden zij het tijd om dit om te zetten in vreugde en plezier. Het begon met een minuut stilte, maar het mondde uit in een feest. Er waren optredens van verschillende dans- en zanggroepen en ook jong talent kreeg een kans. Expreshon Kultural besloot zelf de avond met het favoriete nummer van ‘Frido’ Plantijn, ¡Qua bonita es la vida! af te sluiten.

Toekomst
Na It’s Time 2 Expess! is Expreshon Kultural weer naar de toekomst gaan kijken. Deze Koninginnedag is voor de groep eindelijk een einde gekomen aan een vreselijk jaar. Een nieuw, mooi jaar staat voor de deur. Met nieuwe optredens en frisse moed gaat het gezelschap vooruit. The dance must go on, met Wilfrido Plantijn altijd in gedachte.

Expreshon Kultural
Dansgroep Expreshon Kultural tijdens een optreden

1 reactie op “Expreshon Kultural: een jaar later”

  1. Frido bo ta hasi hopi falta.Sosega na Pas.