CURAÇAO – Nederland moet een actievere rol spelen in de toekomst van de de raffinaderij op Curaçao. Die boodschap geeft stichting GreenTown mee in haar eerste officiële ontmoeting met de Tweede Kamer in Den Haag, zo meldt Caribisch Netwerk.
GreenTown wil het huidige Isla-terrein duurzaam herontwikkelen. Daar is politieke steun voor nodig. Nederland kan een rol spelen, bijvoorbeeld door het thema op het eerstvolgend Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) in mei te behandelen.
Luister hier naar een reportage van John Samson voor Caribisch Netwerk.
Geen steun
“Heeft u tot op heden geen steun ervaren?”, vraagt Roelof Bisschop (SGP) aan GreenTown-secretaris Sven Rusticus. “Het is ons eerder bij gesprekken letterlijk gezegd dat we niet mochten fotograferen of iets op Facebook zetten, want dat kon weleens verkeerd vallen”, antwoordt Rusticus.
Economische belangen
Een beslissing over de toekomst van de Isla-raffinaderij valt allereerst op Curaçao. Ook voorzitter Aubrich Bakhuis van GreenTown Nederland erkent dat. Maar een rol voor Nederland is er wel degelijk, want de economische belangen zitten op Koninkrijksniveau. “Wij willen een innovatieve, groene stad bouwen en vooral mensen aan het werk krijgen. Ons plan bevat maar liefst 7 verschillende sectoren waarin werkgelegenheid en ondernemerschap wordt gecreëerd.” Een daarvan is de scheepsbouw, in Nederland een miljardenindustrie.
Bevlogenheid
De – overigens incomplete – commissie roemt de bevlogenheid waarmee GreenTown de plannen presenteert. Andre Bosman (VVD) wil weten wie het project gaat betalen. Zolang er geen toezegging is dat GreenTown er komt, gaan investeerders nog niet overstag. De Europese Investeringsbank (EIB) en meerdere grote bedrijven zijn gecharmeerd van GreenTown, aldus Rusticus.
In haar eerste officiële ontmoeting met Nederland vraagt Greentown steun van Nederland, Greentown zegt dat Nederland een actievere rol in de toekomst van de raffinaderij moet spelen. Sinds wanneer is een gesprek met vier Tweede Kamer leden een ontmoeting met Nederland en hoe officiëel is zo’n gesprek.
Volgens mij bestaat Greentown uit een stelletje particuliere project ontwikkelaars die geld zoeken om hun visioenen te kunnen financieren. Dan zeg ik, als officiële Nederlandse belastingbetaler wij “moeten” niets Bos nan mes por, anto hasiè tambè è ora..