• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Plasterk-and-Gumbs-300x193CURAÇAO – De verhouding tussen Nederland en Sint Maarten is in een stroomversnelling geraakt. Dit zei minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk gisteren aan het eind van zijn bezoek aan het eiland op een gezamenlijke persconferentie met minister-president Marcel Gumbs. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Plasterk en Gumbs toonden zich van hun beste kant, waarbij Plasterk sprak van “vruchtbare en intense gesprekken” terwijl Gumbs bereidheid aangaf om de verhouding met Nederland te verbeteren.

Geschillenregeling
Plasterk kwam op zondag aan in Sint Maarten. Op maandag sprak hij een uur lang met Gumbs. Hij ontmoette ook de leden van de ministerraad en wisselde van gedachten met minister van Financiën Martin Hassink en minister van Justitie Dennis Richardson. De Nederlandse bewindsman zei dat de geschillenregeling, integriteit en de 2015 begroting de voornaamste onderwerpen van gesprek waren.

Overeenstemming
Partijen zoeken naar overeenstemming over de interpretatie van Algemene Maatregelen van Bestuur, het instrument dat de Rijksministerraad in vorig jaar gebruikte om Sint Maarten een aanwijzing te geven.

Haast maken
Plasterk zei dat er haast gemaakt dient te worden met de geschillenregeling. “Dit is onderdeel van het koninkrijksstatuut.” Over de regeling moet nog worden gesproken met minister-president Ivar Asjes.

Integriteitskamer
Ook voor de instelling van een integriteitskamer zoeken partijen naar overeenstemming. Het toevoegen van een eenheid voor de bestrijding van witteboordencriminaliteit aan het Openbaar Ministerie is een werk in uitvoering.

Belangenverstrengeling
Gumbs zegt dat zijn ministerraad zich volledig aan de wet houdt en dat ministers een vergadering verlaten zodra een onderwerp tot belangenverstrengeling zou kunnen leiden. Alle kabinetsleden hebben, zoals de wet dit voorschrijft, verklaringen ingediend bij de Kiesraad over hun vermogenspositie en nevenfuncties.

www.versgeperst.com