• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

wapenCURAÇAO – Overvallen en inbraken bij winkels en toko’s komen te vaak voor. Minister van Justitie Nelson Navarro wil ondernemers daarom de mogelijkheid geven zich te bewapenen. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Ondernemers hebben veelal een dubbel gevoel bij het idee van Navarro. Ze erkennen dat het hen bescherming kan bieden, maar zijn bang dat het beleid zorgt voor misbruik en zien zichzelf nog geen wapen aanschaffen.

Elisa Koek maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

‘Gevarenzone’
Het beleid zou bedoeld zijn voor ondernemers met bedrijven in de ‘gevarenzone’. Dit betreft bedrijven met veel geld in de omloop zoals elektronicazaken, juweliers, snèks of toko’s. Freeport Jewelry is een voorbeeld van een bedrijf dat in dit rijtje past. De zaak werd zeven keer overvallen de laatste jaren. Toch zien medewerkers nog weinig heil in het plan. “Meer wapens is nooit een oplossing, dat gaat een keer mis”, vertelt Indra. “Wij hebben eigen beveiliging en de beste oplossing is meer blauw op straat.”

Toko’s
Verschillende shoppende toeristen sluiten zich hierbij aan. Quinsy, die op Curaçao geboren is maar nu in Nederland woont, krijgt een ongemakkelijk gevoel bij het voorstel van Navarro. “Ik weet wel dat het steeds erger wordt met overvallen. Maar eigenaren van winkels een wapen geven vind ik geen fijn idee. De toko’s en snèks die tot laat open zijn, vind ik een ander verhaal. Die arme mensen moeten zichzelf kunnen beschermen.”

5 reacties op “Dubbel gevoel over wapenbeleid ondernemers”

 1. Poli Paga Awor.

  Politici die wapens mogen dragen geeft al vraagtekens, winkeliers wapens toestaan, is nog een stap verder.

  Tuurlijk er zijn genoeg situaties waar iemand niet zou zijn overvallen of dat gevolgen beperkter zouden zijn

  gebleven als die kinderen, want dat zijn het meestal, weten dat ze weerstand kunnen verwachten. Het probleem is dat het niks op lost want die kinderen zoeken, naar de wet van de minste weerstand, vervolgens iets wat makkelijker geld op levert, Of ze passen hun methodes aan.
  Terroristische idioten of zware beroeps criminelen hou je er helemaal niet door tegen.

  In de VS waar men in veel staten wapens mag hebben zie je duidelijk dat wapen bezit dingen niet minder maken. Engeland waar de normale politie zelfs geen wapens draagt geeft wel een goed voorbeeld, het wapengeweld is aanzienlijk minder, de straffen op wapen bezit zijn er wel vele malen hoger.
  Hoe makkelijk wapens voorhanden zijn is een hele belangrijke factor Maar het is niet de kern van het probleem.

  De kern zit in het welvaarts niveau. Hoe hoger de welvaart hoe minder het vuurwapen geweld.

  De “oplossing” van een “Minister” van “jusititie” om dan maar wapens toe te staan voor de “burgers” is natuurlijk te zot voor woorden…
  Eigenlijk zegt hij nu openlijk, dat hij als hoofdverantwoordelijke, het probleem niet kan, of niet wil oplossen. Basta awor ja ja…

  Het voorbeeld dat politici in het algemeen geven, dat hoe hoger je zit hoe meer je kan “stelen” is niet iets dat helpt. Zelfs als je openlijk fraudeert, dan nog duurt het jaren voor een rechtzaak wordt gestart. Anderen de schuld geven van je eigen problemen helpt ook niet.

  Misschien moet basta Awor een beetje versimpeld worden.
  Net als met uitkerings gerechtigden in Nederland de heren en dames moeten een beetje meer geprikkeld worden tot werken. Je kan niet op je onderkantje zitten van onze belasting-centjes en geld in je handjes krijgen met niks doen. Alleen als er iets te graaien valt komen ze met super slimme truken. Maar als Jusititie de winkeliers niet kan helpen moeten die zelf gaan schieten.

  Tuurlijk we kunnen ook de jeugd tussen de 12 en de 28 allemaal opsluiten
  Hebben ze geen aantoonbaar werk of als ze niet naar school gaan of op school zijn. Daar los je de overvallen. behoorlijk mee op. Of geef iedereen een enkelbandje ook iedereen die legaal binnen komt toeristen etc echt iedereen. . Dan weetje exact wie waar is op
  welk moment. 100% pakkans. Geen enkelbandje dan ben je illegaal.. En ja technisch kan dat op een klein eilandje. We maken van Curacao een soort super groot geavanceerd all inclusive resort. Daar loop je ook met een gekleurd bandje toch..

  Maar is dat een oplossing ?

  Andere manier. De economische Poli stimulatie manier.

  Waarom niet een minister van jusitie en hoofden van politie korten op salaris bij elke overval.

  Zware Overval met slachtoffers. Minister levert 3% salaris in en het hoofd van Politie 2%
  Lost de politie de overval op en volgt er een veroordeling, 2% terug voor beiden.

  Minister van vekeer, verkeersdode 2% eraf, Vervuiling en lozingen op openbare plekken 2% voor de minister en 1% voor milieu politie volgt opsporing en vervolging 1% weer terug voor beiden.

  Voor de andere verantwoordelijken. zelfde systeem. De burgers kunnen zelf de score openbaar bijhouden. Kunnen ook zaken aanbrengen en salarissen en andere emolumenten van hoge overheids ambtenaren moeten openbaar worden gemaakt.
  Ook de gemaakte / geclaimde en vergoedde kosten.

  Politiek falen moet moet een directe consequenties krijgen in hun portemonnee..
  Als de minister geen oplossing weet en de politie niets kan tegen houden dan moeten we ze gewoon minder betalen en boetes geven. Laten zij maar mee betalen aan de schade.
  Verliezen ze daardoor salaris. Prima. We moeten als volk bestuurders in dienst nemen die wel hun salaris eerlijk kunnen verdienen toch.. Als een loodgieter zagt dat hij je dak heeft gefixed en de volgende dag lekt t weer dan betaal je ook de rekening niet en zoek je een andere toch ?

  Laat onze bestuurders en “leiders” net als in het bedrijfsleven maar eens echte doelen stellen. En korte termijn. Haal je het, mag je blijven en doe je het beter, ok bonus, dan krijg je pensioen, haal je het niet minderen op salaris en zeker geen riant pensioen. En als het volk lijd dan moeten zij ook maar eens gaan mee gaan lijden.

  Poli Paga Awor

 2. Af en toe moet je neutraal denken dus vandaag is die persoon en morgen kan jij zijn in de plaats van die persoon Criminaliteit werd uitgegroeid uit wandhopen en frustratie dus die twee vervuilluchten kunnen iedereen affecteren .Dus mij conclusie is : Geeft de Ondernemer vuurwapen toch wel , want met een wapen dood je en met een wapen wordt je vermoord . Dus vergeten niet De Wet van Karma !!!

 3. @ LU.
  En zo is dat. Beter had je het niet kunnen benoemen.

 4. Prima.. Poltiie doet niets en alleen criminelen lopen rond met wapens. Statenleden hebben prive milities om hun te beschermen en ondernemners zijn vogelvrij.
  Ook brugers dienen het recht te hebben om wapens te hebben!

 5. Net een grote inzamelings aktie van wapens achter de rug en nu weer uitdelen , minister gebruik je verstand. Een wapen is macht raakt de overvaller z’n macht kwijt doordat de oponent een wapen heeft krijgt hij z’n macht alleen terug door te schieten.Goed schieten vergt een mentale training anders beland je na een dodelijk schot in het psychiatrisch ziekenhuis. Beter je deur op verzoek openen of een bewaker voor de deur zetten. Mijn leven is veel meer waard en mijn geest is niet opgelijd om te doden.