• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  kinderbijslagCURAÇAO – “In plaats van families op de BES-eilanden kinderbijslag van 38 dollar te geven, kan de Nederlandse overheid basisbenodigdheden voor families subsidiëren, zoals eten.” Dat zegt coördinator Danny Winands van het Centrum voor Jeugd en Gezin op Saba en Sint Eustatius tegenover Caribisch Netwerk.

  De Tweede Kamer wil vanaf 2016 kinderbijslag van 38 dollar invoeren in Caribisch Nederland. De eilandsraad op Bonaire heeft het bedrag afgewezen en ook op Saba en Statia wordt verontwaardigd gereageerd. “Voor een kleine boodschappentas met eten betaal ik al 45 dollar”, zegt Henrietta Hassell, een alleenstaande moeder van drie kinderen op Saba. “Voor dat bedrag heb je amper wat in huis. Ik geef gemiddeld 600 dollar uit aan boodschappen per maand.”

  Extreem hoog
  Volgens Winands willen families op de eilanden hun levensstandaard verbeteren. “Maar de kosten van levensonderhoud zijn extreem hoog. 38 dollar is een druppel op een gloeiende plaat.” De kinderbijslag in Caribisch Nederland voor de kinderen van nul tot en met vijf is ongeveer de helft minder dan die in Nederland. Voor oudere kinderen krijg je in Nederland meer dan het dubbele.

  Geen begrip
  “Ik denk dat men in Nederland totaal niet begrijpt hoe moeilijk alleenstaande ouders en families het hebben op Saba. Met mijn klein inkomen en de stijging van de kosten van levensonderhoud is het heel moeilijk om te sparen. Zelfs met 38 dollar extra kan ik niet sparen voor de toekomst van mijn kind”, zegt Michelle Mattew, alleenstaande moeder van een kind.

  Verschil Nederland
  Ook op Statia loopt de discussie over kinderbijslag hoog op. Het verschil met Nederland stuit veel ouders tegen de borst, vooral omdat de dagelijkse kosten van levensonderhoud op Statia hoog zijn. Anderen noemen het een kleine stap in de goede richting.

  huurtoeslag
  Sandra Berkel, een alleenstaande moeder van vier kinderen, zegt dat 38 dollar lang niet genoeg is. “Alles wordt alleen maar duurder maar salarissen gaan niet omhoog. Zij ziet wel heil in het voorstel om basisbehoeften te subsidiëren. “Bijvoorbeeld in de vorm van huurtoeslag.”

  Brandbrief
  In januari 2013 stuurde de Statiaanse gemeenschap een brandbrief naar de Eerste Kamer over de hoge prijzen voor levensonderhoud en lage salarissen. Daar stond in dat een bewoner van Statia gemiddeld 900 dollar per maand verdient en meer dan helft – 500 dollar – uitgeeft aan boodschappen. De situatie is volgens de meeste Statianen verergerd.

  Waarom?
  De zwangere Melissa Spanner is al moeder van een kind en vraagt zich af waarom er verschil is een tussen de kinderbijslag in Nederland en op de BES. “Wij betalen toch ook belasting? Waarom krijgen we dan niet ons deel?” Ze zegt dat ze het zelf wel kan redden zonder de 38 dollar aan kinderbijslag maar weet goed dat niet iedereen op Statia dat kan. “Als je 38 dollar vergelijkt met een pak luiers dat 22 dollar kost en klein blik poedermelk van 13 dollar, is het zo goed als niets wat je extra krijgt.”

  Subsidies
  Winands zegt dat je mensen niet verschillend kan behandelen binnen het Koninkrijk. “Hoe kan je beslissen wie meer krijgt en wie minder? Dan raak je de balans kwijt.” Simpelweg het bedrag verhogen of gelijktrekken is geen oplossing zegt hij. “Het verhogen van de kinderbijslag kan weer zorgen dat bepaalde belastingen ook omhoog gaan.” Daarom pleit hij voor subsidies.

  Bijstand
  Het Centrum voor Jeugd en Gezin op Statia en Saba helpt gezinnen om aanvragen in te dienen voor Bijzondere Bijstand. “Daarnaast zijn we altijd alert op wat een gezin extra nodig heeft en waar we dit kunnen halen. Denk hierbij aan benodigdheden voor baby uitzet.”

  Conflicten
  Door zijn werk weet Winands dat het gebrek aan geld de grootste oorzaak is voor conflicten binnen een familie. Op Saba en Statia helpt hij veertig probleemgezinnen die in schrijnende armoede leven. “Alcohol- en drugsgebruik en geweld zijn directe gevolgen van armoede”, zegt hij.

  2 reacties op “‘Liever subsidie dan kinderbijslag’”

  1. @Roberto, Valt je ook op dat vooral alleenstaande moeders in de armoede leven? Misschien tijd dat de ‘vaders’ meebetalen aan hun kroost!

  2. Dit is geen liefdevolle gave, geen gave om bezorgdheid voor het welzijn van Bonaire. Dit is een daad van gierigheid en zelfzucht. Deze daad van gierigheid heeft geen enkel nuttig effect voor deze arme mensen. Het is een vernedering voor hen. Vernedering en beperking hebben ze, en niemand die naar hen luistert. De tweede kamer helpt zich zichzelf om hun bezittingen in het juiste perspectief te zien, en niet in het belang van Bonaire in dit geval. Andere landen die NIET tot Nederland behoren, genieten ten volle van de vrije gaven, de vrijgevigheid van Nederland. Bonaire, Curacao, en de overige eilandjes verduren lijden en vernederingen zonder te klagen. NAN TA SUFRI BOCA SERÁ, volgens een bekende gezegde op Curacao. Het is een schande wat Bonaire aan deze “voorziening” ondervindt. In en in triest. Vluchtelingen worden in Nederland op handen gedragen, in watten gelegd, zij krijgen het beste van het beste, en Bonaire moet weg creperen. Waarmee is de tweede kamer in Godsnaam mee bezig? De Boneriaanse eilandsraad heeft terecht die “aalmoes” afgewezen. Nederland weet drommels goed wat de kosten van levensonderhoud op de Caraïbische eilandjes zijn, maar doet alsof haar neus bloedt. Wat een gemene nietsontziende wrede mensen zitten in de tweede kamer. Zij maken zich schuldig aan allerlei gemene daden tegen de mensheid. Hartverscheurend is dat. Zij ruïneren hun geweten. Dit is gewoon geestelijk mishandeling voor Bonaire. Turken, Marokkanen Bulgaren e.a. in het buitenland misbruiken en frauderen met Nederlands geld in het buitenland, het wordt en kan niet geïnd worden maar oprechte eerlijke mensen die het geld hard nodig hebben, worden door de tweede kamer verstoten. Nederland kijkt neer op Bonaire, Bonaire telt niet (meer), Bonaire wordt door Nederland verworpen en belachelijk gemaakt…………………………God helpe ze, die arme Bonerianen en andere bewoners van de Bovenwindse eilandjes.