• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Melvin CijntjeCURAÇAO – Als het aan PS-Statenlid Melvin Cijntje ligt, verliest de grond van Curaçao haar bestemmingsplan en wordt het opnieuw ingedeeld naar Amerikaans model. Niet doen, zegt planoloog Sharnon Isenia. “Dat is een enorme delicate operatie waar de politiek zich ver van moet houden”, meldt hij tegenover Caribisch Netwerk.

Cijntje vindt het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) sterk achterhaald. Het plan dat sinds 1997 in werking is getreden had om de vijf jaar herzien moeten worden, maar dit is nooit gebeurd. Alsnog wijzigingen aanbrengen is volgens Cijntje zinloos. Isenia is echter huiverig voor een Amerikaans model – genaamd ‘Smart Code – waarbij elk gebied een combinatie moet worden van woongebied, kantoorruimte en winkelcentra. “De inhoud van het EOP sluit inderdaad niet aan bij de werkelijkheid, maar gooi die oude schoen niet weg. Daardoor zou je heel wat rechtszaken aan je broek kunnen krijgen.”

Koophuis
De planoloog neemt als voorbeeld de bewoners van een koophuis. Het huis heeft een bepaalde waarde, die zal veranderen als de omgeving van het huis drastisch verandert. “Dat kan positief zijn, maar ook negatief waardoor de waarde van het koophuis gaat dalen. Er zijn verschillende negatieve effecten opgetreden bij deze Amerikaanse indeling, waaronder gettovorming. Die bewoners zullen de overheid aanklagen en dan is het einde zoek.”

Onleefbaar
Ook PAIS-Statenlid Alex Rosaria vreest een dergelijk model. “Stel je hebt geen regels en iemand bouwt een mooi hotel. Daarnaast komt iemand die een varkenshouderij begint en daar weer naast start een timmerman een fabriek. Iedereen begrijpt dat er regels nodig zijn, anders wordt het onleefbaar. Het EOP is een uitgangspunt, het is verouderd en niet meer van deze tijd. Dus laten we vaart maken en het herzien.”

‘Smart Code’
Cijntje ziet ‘Smart Code’ juist als vooruitgang. Hij neemt Miami als voorbeeld, waarbij wijken “niet langer bedroom communities zijn waar mensen alleen komen om te slapen maar waarin geleefd wordt.” Men woont, werkt en gaat winkelen in de wijk. “We moeten toewerken naar hoogbouw, maximaal vier etages, zodat we met meer mensen in een gebied wonen en de schaarse natuurgebieden in tact kunnen laten. Nu rijdt iedereen in zijn auto van de ene kant van het eiland naar de andere kant en staan we massaal in de file. Dat is dan niet langer nodig.”

Chaos
Het klinkt overzichtelijk, maar Isenia vreest alleen maar chaos. “De basisvoorwaarden voor zo’n grote verandering zijn niet aanwezig. We hebben geen visie en geen goed functionerend overheidsapparaat. Bij 10-10-10 zouden deze twee lagen van de overheid moeten samengaan, maar zelfs die operatie is niet gelukt. Als je de indeling van je eiland uitbesteedt ben je overgeleverd aan de grillen van die personen. Je verliest grip op wat er gebeurt en creëert ongecontroleerde chaos. Nu is er ook chaos, maar dat is tenminste nog gecontroleerd.”

Lange termijnvisie
Wil Curaçao daadwerkelijk overstappen op ‘Smart Code’, is er een lange termijnvisie van de regering nodig, zegt Isenia. “Die is er niet, en ook middellange of korte termijnvisie ontbreekt. Politici komen met ideeën als dagelijkse bezigheidstherapie. Dat kun je geen visie noemen.”

4 reacties op “‘Curaçao niet klaar voor herverdeling grond’”

 1. The EOP is a joke here on the Island. In Miami, and for that matter throughout the United States, all counties had to implement a Master plan depicting general objectives and policies addressing where and how it intends development or conservation of land and natural resources will occur during the next 10-20 years. The Miami-Dade County Comprehensive Master Plan (CDMP) dictates where the future roadways, schools, infra structure, zoning districts (from agricultural, parks open spaces to residential, to commercial to industrial zones) to urban population and economic growth, where new schools are required, police/fire/EMC stations are to be located, etc. This CDMP is updated every 10 years; the CDMP runs now from 2020 through 2030. Each and every zoning districts have their own set of rules and requirements thereby elimination and crisscross contamination (allowing a hotel next to a pig farm). Although if requested, the applicant would need to go to a public hearing to allow his establishment to be permitted but faces the required reviews of all applicable departments as well as surrounding neighbors. You will also have the enforcement part of the CDMP where the population will be forced to maintain their properties to a standard, to ensure the safety and security of the people from hazardous materials, road – school – hospital congestion’s, police-fire-EMC response time, etc. There is a lot of work that evolves this process but in order to proceed with a democratic avenue to better enhance the population of Curacao, this would be a step in the right direction.

 2. Er staat nog zoveel leeg aan winkels en kantoren en dan nog maar niet te spreken over de hoeveelheid aan monumenten dat staat te verpauperen. Als je dit verhaal legt naast het artikel in AD vandaag lijkt het er meer op dat de persoon van de PS woordvoerder is van een project ontwikkelaar die graag een 4 verdieping hoog hotel wil bouwen in Punda maar de regels schrijven voor maximaal 3 bouwlagen. De huidige regels bieden genoeg ruimte om te bouwen. De regels hoeven echt niet opgerekt te Worden voor een enkele project ontwikkelaar uit het buitenland.

 3. Phhh, daar gaan we weer.
  Zeker een politicus die op een studiereisje heel veel van weinig heeft meegekregen en in gedachten met briljante ideeën is terug gekomen. Dit zijn de mensen die niet in staat zijn een simpel eilandje te besturen en het liefst met de vele winden meewaaien. Leg je oren en ogen te luister bij de professionals in de samenleving.

 4. Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) als deze Plan was genoemd Eilandelijk Infrastructuurplan ( EIP ) dan is het wel een begrip . want alleen in landen als Afrika kunt je de woord Ontwikkeling gebruiken maar niet op Curaçao dat komt door kennis van betekenis van woorden .