• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Melvin CijntjeCURAÇAO – Het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP), dat al sinds 1997 geldt, moet op de brandstapel. Dat vindt Pueblo Soberano-politicus Melvin Cijntje, zo schrijft Caribisch Netwerk. Projectontwikkelaar Randy Neuman staat hem bij. “De lijdensweg om op Curaçao iets van de grond te krijgen is langer dan de weg naar Rome.”

Cijntje pleit voor een totaal andere indeling van het eiland, waarbij wonen, werken en winkelen zijn gecombineerd. Slechts één bestemming voor een stuk grond is achterhaald, vindt hij. Het begint Neuman – die al 36 bouwprojecten heeft afgerond – steeds meer tegen te staan om te investeren in Curaçao.

Belemmering
“Het EOP is absoluut een belemmering voor de ontwikkeling op het eiland. Ik heb in het verleden tien jaar gewacht om een project goedgekeurd te krijgen. En ik wacht nu alweer anderhalf jaar om een goedkeuring te krijgen van het ministerie van Ruimtelijke Planning voor de bouw van een woningproject op 3,8 hectare grond in Julianadorp”, zegt Neuman.

Lang proces
Momenteel zit Neuman in het buitenland, waar hij zich aan het oriënteren is op verdere investeringen. “Wat is het probleem? De eigenaar van het terrein heeft geen bezwaar tegen het woningproject, op de meetbrief van de overheid staat dat het bouwgrond betreft, een ingenieursbedrijf heeft een rapport opgesteld waarin staat dat er geen belemmeringen zijn om daar te bouwen. Toch heeft het ministerie van Ruimtelijke Planning aan Rijkswaterstaat gevraagd advies uit te brengen. Wat zit hier achter? In april zijn we weer een jaar verder, en dat advies is er nog altijd niet. Overal ter wereld is er wel corruptie, maar op Curaçao is het een gewoonte geworden.”

Corruptie
Het woningproject in Julianadorp is één van de vijf projecten die Neuman nog heeft uitstaan. Volgens Statenlid Cijntje wachten zo’n veertig toeristische bouwprojecten tevergeefs op groen licht. Hij vreest dat bij de instandhouding van het EOP de corruptie door blijft gaan. Cijntje denkt dat onder de tafel geld wordt overhandigd om onder de regeltjes van het bestemmingsplan uit te komen. “Corruptie bewijzen is lastig, daarom is het er ook nog steeds. Zo zie je dat het Girobankgebouw aan de Schottegatweg bij Gaitu zes etages hoog is, wat totaal niet in de omgeving past”, vindt het PS-Statenlid. Maar het plan voor het Marichi hotel in Punda van zes etages, dat tussen gebouwen moet gaan komen van vijf etages, is nog altijd niet goedgekeurd. “Het lijkt alsof er gewacht wordt op betaling.”

Pesterij
Volgens Neuman zou het project pas goedgekeurd worden als hij er een verdieping van af zou halen. “De overheid staat een maximale hoogte van 16,5 meter toe, mijn plan van het Marichi hotel in Punda betreft 20 meter. Terwijl hotel San Marco, dat vlakbij zit, toch echt 24 meter hoog is. Als ik dat bij Ruimtelijke Ordening en Planning (ROP, voorheen DROV) aankaart, zeggen ze: ‘Maar dat is illegaal gebouwd’. Als ik er op wijs dat Plaza hotel vele malen hoger is, zeggen ze: ‘Maar dat is vóór het EOP gebouwd. Pure pesterij.”

Regels
Het probleem van het EOP zit hem in de strikte regels die elk stukje bestemmingsgrond heeft, zegt Cijntje. “Zo mag je maar 20 procent van je grond bebouwen. Wat moet een projectontwikkelaar doen met de rest? Dat is terreinverspilling, je vindt geen projectontwikkelaar die daar nog zin in heeft. Naast het EOP moeten ontwikkelaars ook nog voldoen aan de eisen van het Tourism Master Plan. Geen wonder dat er niets van de grond komt.”

6 reacties op “‘EOP belemmert economie en werkt corruptie in de hand’”

 1. Project Parkeer Garage Punda..
  The design of Pietermaai Parking & Mall was made according to the existing monumental Construction. Always kept in mind was that the status on the World Heritage List of Punda.
  www.pietermaaiparking.com
  Pietermaai parking. naf 2 per uur… tja.
  Hier is de eerste bouwvergunning ongeldig verklaard en werd er doodleuk een andere gemaakt. En om alles nog een beetje te helpen het gebied er om heen werd betaald parkeren. Ik had eigenlijk ook nog verwacht dat het waaigat ook betaald parkeren zou worden, maar misschien komt dat nog.
  Bouwhoogte.. wat zal het zijn..

  Dat de bouw hoogte een idiote regel is ja daar geef ik de partijen gelijk in.
  Een vuur en rook brakende pijp van 80 meter hoog staat midden op het eilandje. (Wanneer komt die vlag of kabelbaan nu eens)
  Ach ja dat was voor de nieuwe regels.
  Dat gebouwtje zeg metalen schip… bij de brug in de buurt 3 lagen ?
  Riffort met de gratis parkeer garage is ook niet een van de kleinste.

  Curacao is niet vlak bouw je 3 lagen op een heuveltje naast een lager gelegen huisje van de buren… Hoe wordt die bouw hoogte gerekend eigenlijk, vanaf zee niveau ?? of moet je gewoon de heuvel afgraven en “kelders” bouwen die uit komen op straat niveau in plaats van een afrit. Dus 3 lagen hoog en 5 diep….

  Oh niet hoger dan de hoogste palm boom.. Dat is de bron, van welk eiland komt die regel eigenlijk. Die blauwe vlakjes op de projectie tekening van het nieuwe ziekenhuis lijken mij wel hoger dan de 3 verdiepingen van de verpleeg afdelingen er naast
  Ah ok daar komen geen palm bomen… Minister Palm.. Econimische ontwikkeling ah ja

  Ja er mag best een beetje ontwikkeld worden. Ruimte en hoogte zat. En door de vergrijzing en verpaupering dreigen hele gebieden onbegaanbaar te worden. Piertermaai richting Pen straat wordt ook stukje bij beetje mooier. Maar dat is niet te danken aan de overheid..

  Natuurgebieden.. Ja ja tuurlijk Drama’s als iemand een metalen spiegeltje aan een berg vast maakt. Tuurlijk. De overheids instanties buitelen over elkaar heen om schande te spreken. En komen massal in aktie.. Om je suf te lachen maar het is wel heel erg triest eigenlijk
  Die kunstenaar had de Isla moeten vragen om dat ding op die pijp te zetten. Volgens mij had de isla direct meegeholpen alleen al uit promo stunt. Verpleegbedden schenken is duurder niet waar. Maar ja de kunstenaar zag zo z’n positieve energie niet goed naar voren komen denk ik.

  Het mooiste natuur gebied ligt in het water, maar beschermen we dat nee hoor. Afval water zuivering is er eigenlijk niet.
  Die jongens met die beerput trucks moeten gewoon een paar huisjes in Marie Pampoen kopen Met een parkeer terrein er achter Die huisjes maak je leeg aan de binnen kant en je legt 10 WC’s of zo aan met een hele brede afvoer. Achteruit inparkeren en vevolgens pompje doodleuk die trucks in die wc’s leeg. Raad eens waar de riolering van Marie Pampoen en omstreken uit komt. Kan onze millieu wet dit tegen houden, nee hoor. Ik dacht t niet.

  Ik moet Randy wel een beetje gelijk geven, wil je iets ontwikkelen op ons eiland dan ben je overgeleverd aan steek penningen of iets wat daar op lijkt om zaken geregeld te krijgen.
  Bijvoorbeeld alleen al een vestigings vergunning kan jaren duren. De meeste instanties nemen dan ook genoegen met alleen een bewijs van aanvraag.

  Heeft iemand een leuk project en dat wordt niet voldoende met “redenen” omkleed dan wordt er alles aan gedaan door iedereen om het tegen te houden of te stelen. Daar weet Randy echt alles van. Door de wol geverft noemen ze dat. Ik heb wel bewondering voor z’n fanatieke doorzettings vermogen. Maar ja die auto van z’n vader.. Dat zal de motivatie zijn misschien.

  Het verhaal van het Mael terrein spreekt ook boekdelen. Een leeg terrein bijna een vijfde deel van Curacao… En het moest tot miljoenen vergoeding en jaren lange rechtzaken komen. Ja ja we gaan nu zeker brullen dat het natuur gebied is. Bij St Catherina is ook zo’n natuurgebied. Je moet wel door de rookwolken heen van de “vuil” verbranding om het te vinden. En de vliegen overlast van “Nos” Pais ach ja.. Tuurlijk daar staat het niet in de fik.. Dus op weg naar bandabau rijden alle toeristen langs de grootste dump uit de regio… Mal pais.. Maar de terreinen er om heen de ene rechtzaak na de andere nietwaar.
  He Randy.. werled plekje.. De wind staat toch de andere kant uit… En Blue Bay is er ook gekomen in de rook van de Isla niet waar.
  Golfbanen gratis geven en vervolgens gaat t project failliet. Van wie is die golfbaan nu eigenlijk..
  Ach ja. Nos no mes por kiko

  Dit alles zegt niet iets over de ontwikkelaars, tuurlijk willen die winst maken, maar het probleem onststaat als onze “overheids” dienaren dat persoonlijk ook willen.
  En dan kan het dus nooit goed gaan

 2. Curaçao, het corruptste eiland(je) ter wereld…

 3. Lagune. Ja ja duikschool lagune..
  Dat was ook een project uit de schoen
  ndoos.
  Bebouwing mocht eigenlijk helemaal niet maar ja een duikschool met huisjes voor niet permanente bewoning ja dan mocht het wel..
  Een duikschool op een klif van 15 meter hoog. Tuurlijk. Cliff diving. Weer iets nieuws van Curacao..
  Maar de poortstond er al en een demo huisje ook en die duikschool ahum.
  Kijk waar get om draait op de klip is het gauden project zoals van der valk. De overheid die belooft dat er ook een zandstrand voor de deur komt.
  Hetgeen recht geeft op 20 a 30 miljoen scgadevergoeding.
  Of de overheid die een golfbaan vetaald.
  Randy.s droom is een nep project met overheids beloftes.
  En je wordt multi miljonair op de schade vergoeding. Dan kan je met een Echte Rolls Royce gaan rond rijden op Curacao.
  Ach ja wel een fantastich verhaal voor een Novela.
  Sin dineros no hay paradiso… Het verhaal can een project ontwikkelaar op een tropisch eilandje..

 4. De PS-mensen zijn zoals bewezen net olifanten in een porseleinkast en zakkenvullers. Nadenken laten ze aan de paarden over. Ook dit luchtballonnetje is al doorgeprikt. Dat wil onafhankelijk worden en dat zal niet lukken niet alleen vanwege het ontbreken van geld.

 5. Het is nu helemaal duidelijk heer Cijntje, u laat zich voor het karretje spannen van de corrupte Neuman die vele malen natuurgebieden om heeft gezet in waardelose woningen.

  De heer Cijntje heeft het over corruptie, maar nu laat hij zich bijstaan door de heer Neuman die mensen binnen de ROP omkoop om zijn projecten goedgekeurd te krijgen.

  Omdat men dit niet meer pikt bij ROP, is nu de heer Neuman op zoek naar de volgende imbeciele politicy die zijn vuile werk wil laten goedkeuren.

  De heer Neuman wilt van het EOP af zodat hij Rif Sint marie kan ontwikkelen. Hoe dom kan je zijn Cijntje?. Typisch PS, te dom om uit zijn eigen ogen te kijken en de corruptie voorzich te zien die hem nu zogenaamd “bijstaat”.

  Het is de heer Neuman die conserveringsgebied naast lagun heft ontwikkeld, het is de heer Neuman die tegen de rand van de zoutpannen bij Jan Thiel wilt ontwikkelen, het is de heer Neuman die Rif Sint marie wilt gaan verbouwen. Maar nergens horen we de heer Neuman zeggen dat hij gaat investeren in de verloedering van de stad en de lege parcelen die daar allemaal staan. Die zijn te kostbaar en zou hem en zijn volle zakken niet uitkomen.

  Cijntje, je heb nu politieke zelfmoord gepleegd door met deze heer in zee te gaan. Dom, dom, PS dom.

  YWN

 6. Randy Neuman die het heeft over corruptie….
  ahum…
  Randy Neuman die “investeerd”…
  ahum…

  De meeste projecten van hem gaan als volgt.
  Randy maak een mooi plan. Veelal letterlijke kopieen van eerdere plannen die op hun beurt kwamen uit Miami of st. Maarten met naam en al. Maakt een mooie Maquette. (Venezuela) en presenteerd dat als project. Veelal de echte eigenaar van de grond investeerd in het bomuwrijp maken, de weg en de aanleg van electriciteit etc. Randy doet de marketing en de verkoop met op courtage werkende krachten.

  Je koopt dus alleen een stuk grond van een van z’n tientalle project bv’s en je tekend een bouw aannemings overeenkomst met een apart bouwbedrijf. Wat je niet weet is dat dat stuk grond s’ ochtends bij vriendje notaris aan de Neuman b.v. wordt getransporteerd en s’ middags vervolgens aan jou. Uiteraard met een leuk prijsverschil. Dus je koopt alleen de grond van hem. De bouw gaat via een apart bouwbedrijf dat verder niks met dhr. Neuman te maken heeft. De “winst wordt via die aparte b’v weer “verdeeld”
  De winst zit in de grond verkoop niet in de bouw. Gaat het project fout dan gaat aleen de eerste BV. failliet en de anneemer b.v heeft hoofdpijn. verder is er geen vuiltje aan de lucht,

  Dat Randy in het buitenland is, ja er is de vakantie beurs in Nederland nietwaar… Second home op Curacao… Dure kleine slecht gebouwde huisjes… Met veel hoofdpijn.. Die veelal gericht zijn op de “buitenlandse” markt.. Bon Bini.

  En nu is er “weer” een “politicus” gevonden die “helpt” ja ja “om niets” zeker…Alles voor nos pais.. en por nos pueblo.. PS politicus, dhr. Wiels draait zich weer eens om in z’n graf.