• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

klein-curacao-150x150CURAÇAO – “Het is nu genoeg geweest”, zegt Aalt Waterweg, woordvoerder van Mermaid Boat Trips. “Ik wil niemand tegen de haren instrijken, maar als de minister de waarheid niet vertelt, doe ik dat”, zegt hij tegenover Caribisch Netwerk.

Waterweg doelt op het huurcontract van Mermaid Boat Trips (MBT) met Domeinbeheer. In het contract, dat in 2003 is opgemaakt, staat dat Land Curaçao een perceel inclusief het daarop gebouwde, verhuurt aan MBT.

Huurovereenkomst
MBT staat sinds 1986 geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. In 1990 kocht Cor Mons het bedrijf. In de koopovereenkomst was toen al een huurcontract met Domeinbeheer inbegrepen. “MBT heeft vanaf 1990 een huurovereenkomst met Domeinbeheer”, vertelt Waterweg. “Het ging toen alleen om de Captain’s House, een perceel van 60 vierkante meter. Dit stamt uit de tijd van de fosfaatwinning op Klein Curaçao en wordt nu gebruikt als het strandhuis.”

Privéterrein
In 2003 is de huurovereenkomst herzien en ondertekend door het toenmalig waarnemend hoofd van bureau Domeinbeheer Dorise Fatima Ayala. Op de bij het huurcontract horende tekening is te zien dat dit een perceel betreft van ongeveer 625 vierkante meter. Daarom beschouwt MBT het perceel als privéterrein.

Landsbesluit
Voorafgaand aan het herziende huurcontract heeft een Landsbesluit plaatsgevonden. Op 27 september 2002 is dit getekend met daarin het besluit de grond te verhuren aan MBT. Hierin staat onder andere dat ‘het gehuurde, waaronder de op het gehuurde perceel staande opstallen, op kosten van MBT moeten worden onderhouden’. Ook wordt vermeld dat de betaling jaarlijks moet worden voldaan.

Documenten
Op de bij het huurcontract horende tekening is te zien dat dit een perceel betreft van ongeveer 625 vierkante meter. Beide documenten zijn meer dan tien jaar oud, maar volgens Waterweg is elk jaar huur betaald. tekening-kl-curacao1-300x262 Uit een factuur van mei 2014 blijkt dat MBT het geld heeft overgemaakt naar Domeinbeheer. Toch hebben zowel de overheid als MBT nooit een woord gerept over de overeenkomst.

Uitkijktoren
Waterweg zegt dat hij geen problemen wil veroorzaken en daarom niet eerder de publiciteit opzocht. Een andere reden voor Waterweg om zich gedeisd te houden is de uitkijktoren die MBT in 2013 is begonnen te bouwen. Na een bezoek aan Klein Curaçao door een delegatie van Ruimtelijke Ordening en Planning (voormalig DROV), werd bepaald dat hiervoor geen bouwvergunning was en Waterweg wil die wel hebben.

Vergunning
“Er werd mij gevraagd nog eens duidelijk in een tekening aan te geven wat op het eilandje stond. Als ik dat zou doen, zou ik binnen drie maanden een vergunning krijgen. Dit heb ik gedaan en op 27 oktober 2013 heb ik een vergunning aangevraagd, maar ik hoor niets meer. Ook heb ik minister van Milieu Ben Whiteman en minister Earl Balborda van Ruimtelijke Planning aangeschreven om uit te leggen dat de uitkijktoren ook belang heeft voor de veiligheid en de natuur. Ze zijn beiden op de hoogte.”

‘Niet verlengd’
Balborda was niet bereikbaar voor commentaar. Navraag bij zijn voorganger Charles Cooper leert dat Cooper nooit van het huurcontract afwist. “Dit was voor mijn tijd als gedeputeerde. Ik heb het wel nagevraagd en volgens mijn bronnen was het contract vier of vijf jaar geldig en is het nooit verlengd.” Dat in 2014 nog geld betaald is door MBT aan Domeinbeheer komt volgens hem doordat MBT de bui al zag hangen. “Het was een slimme zet, maar bewijst niets. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.”

Bezoek
Een aantal parlementariërs brengt zaterdag bezoek aan Klein Curaçao om poolshoogte te nemen. Waterweg: “Het lijkt me verstandig voor de minister dat we eerst een bezoek brengen aan de rechter voor er een bulldozer over het eiland gaat.”

27 reacties op “Mermaid presenteert huurcontract Klein Curaçao”

 1. Ik weet niet of we er vanuit mogen gaan dat het een authentiek huurcontract betreft. Is er niet gewoon onderhands een documentje opgesteld dat nu ineens handig boven water komt? Dat lijkt me veel logischer.

 2. Cooper = GROTE BOEF (en dik)
  Whiteman = behoorlijke BOEF (eveneens dik)
  Balborda = nog maar een boefje

  TOEN ONZE BOEF EEN BOEFJE WAS. Op de tekst van:

  Toen onze Mop een Mopje was,
  Was hij aardig om te zien.
  Nu bromt hij alle dagen
  En bijt nog bovendien.
  Waf woef waf woef,
  Waf woef waf woef,
  En bijt nog bovendien
  Nu bromt hij alle dagen
  En bijt nog bovendien

 3. @zorro

  O even vergeten op Curacao hebben we geen goed bestuur dus beslisssingen (positief of negatief) komen er nooit.

  maar wat is nu het probleem? gaan we het helemaal platgooien, bulldozer of wat dan ook?

  wat of beter wie komt er dan terug op het eiland.

  als er
  al geen beleid of beleidsplannen zijn voor de stranden van curaçao zelf
  wat nu vreemd is jaren niet belangrijk en nu groot parlementair issue
  daarom wie zit hier achter en wat wil die gan doen met/op klein curaçao

  is toch altijd de tactiek geweest, eerst mensen zwart maken daarna wegpesten om zelf er een grijpgraag zooitje van te maken.

 4. Wimpiri i sangura ta tennnnnnn, dalakochi ta vruuuuu, vruuuuu, Zorro ta ata aki i pffffff, pfff (flit aki flit aya i hinka ku spada. Ken lo gana final di kuenta?
  E kos aki parse e komedianan di Eligio Melfor.

 5. @ Caramba. Ik maak veel type fouten door het kleine toetsenbordje om m.n “Smart Phone” Dus zie je iets raars staan verwissel dan de letter met de letter ernaast.

  Er bestaat een groot verschil tussen een typing error en een duidelijke taalfout. Ik denk het onderscheid volledig te beheersen en dus niet op typefouten reageer of was de spatie tussen “type” en “fouten” een bewuste test voor mijn oplettendheid. De taalfouten kwamen mij erg goed uit om mijn reactie te onderbouwen.

 6. Nou breekt mij de klomp. Gaat men zich ook nog bezig houden met het lessen geven ; zie correctie taalfouten Nederlandse taal.
  1e, 2e en 3 persoon enkelvoud, 1e, 2e en derde persoon meervoud, tt , ovt, vvt, ovvt, vvvt
  wel, wel, wel.

 7. Ik heb het vele commentaar gelezen en vraag mijzelf af waarom enkele personen tijdens het leveren van hun commentaar persoonlijk worden c.q. anderen voor van alles uitmaken.
  Het is toch het geven van een opinie?
  Volgens mij staat het iedereen vrij om hun commentaar te leveren zonder persoonlijk aangevallen te worden en dan nog wel door anoniem blijvende personen; ondanks gedragsregels onder andere “naam verplicht”.

 8. Onbepaalde tijd heeft een duale betekenis tot zover ik kennis draag.
  Wederzijds zijn er rechten en plichten.
  Als men wat dan ook voor onbepaalde tijd huurt, houdt dat in, dat er geen sprake is van een einddatum.
  De huurovereenkomst kan alleen opgezegd worden, wanneer de huurder het opzegt of als de verhuurder het opzegt op basis van wettelijke opzeggingsgrond.
  In het laatste geval heeft de huurder een aantal regels overtreden en kan de overeenkomst ontbonden worden.
  NB ooit was er sprake van huurgronden en moest men het terrein ontruimen als de eigenaar daarom vroeg, is dat nog zo?
  Er is altijd sprake geweest van “erfpacht”.
  Men kon dan op het verkregen kavel bouwen, het opstal verkopen, doch bleef het terrein in handen van de overheid. Verder moest men erfpachtrecht, grondbelasting en opcenten betalen.
  Wat weten wij van de achterliggende gebeurtenissen anno 2003 enzovoort?
  Ik vraag mijzelf af in hoeverre de huurder het recht heeft/had om een vuurtoren te bouwen/laten bouwen.
  Immers een vuurtoren moet toch storm bestendig zijn?
  Het is en blijft verdacht dat de belanghebbers nu pas met schriftelijke bescheiden op komen draven om hun recht te halen?????

 9. Ja Zorro, ook ik heb de Nederlandse taal als “vreemde taal” moeten leren en begrijp uit je reactie dat je de kern van mijn schrijven WEL begrijpt. Dus uiteindelijk komen we er wel, si dios kièr.

 10. Nou Zorra, lees je zelf wel eens nog een keer wat je schrijft.
  Ik maak veel type fouten door het kleine toetsenbordje om m.n “Smart Phone” Dus zie je iets raars staan verwissel dan de letter met de letter ernaast.

  Maar jij zegt schrijf niet denigrerend tegen iemand en pretenteerd vervolgens een politicus te zijn op Mavo niveau en zegt dat die toch nergens nergens naar luisteren.
  Alsof dat niet denigrerend is.

  En ja de overheid is aan alle kanten nalatig en dat heeft al honderden miljoenen gekost. Of waarschijnlijk nog veel meer.
  Hamner dat Joes Wanders weg is.
  Een karikatuur van Curacau met overal rook pluimen van afval verbrandingmet een grote rookpluim in t midden.
  Vuil water dat aan alle kanten van ons eilandje afstroont.
  Een vliegtuig erboven met toeristen waarbij eentje ziek en onder de uitlag zegt tegen een ander heb jij ook gezwomnen bij je hirel en de ander zegt nee alleen op klein curacao.
  Daarboven in de eerste klas de ene minister die tegen de ander zegt en waar ga jij heen deze keer op “werkbezoek”
  Dat zou wel mooi staan in de telegraaf niet waar.
  Maar waarom nog geen plan…
  Waarom gaat de politiek niet eerst eens oefenen op klein Curacao.
  Lukt het ze daar om een Miami te bouwen.
  Dan kunnen ze het vervolgen op Curacao ook proberen toch ??
  Die groep politici kont zeker kijken hoe mooi die toren is geworden..
  Alsof de pijp vsn 80 meter op curacau niet goed genoeg is.
  Waarom maken we daar geen uitkijk toren van.
  Of je nu ziek wordt van muggen zwenwater afvalverbranding of rookgassen.
  Who cares toch.. Zo zijn we toch, de politici oo Curacao hebben hun geld en dingen in Miami ook toch…

 11. @ Wimpiri. Zorro, als jij een stuk grond of een huis verhuurd verwacht je iedere laatste dag van de maand (of jaar) dat je de huurpenningen ontvangen heb. Kun je me nog volgen ?

  Als je “verhuurd” met een “t” schrijft en “heb” verandert in “hebt” kan ik je bijna volgen. Geen enkele (denigrerende) reactie van jou is op MAVO-niveau onbegrijpelijk of niet te volgen dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Je presenteert in je reactie een NORMALE situatie. Voor je eigen gemoedsrust zonder anderen lastig te vallen zou je je beter aanpassen aan de realiteit, dat hier weinig tot niets door onze bestuurders NORMAAL wordt behandeld als het al behandeld wordt.

 12. Het zijn weer krabben in een emmer .

 13. Zorro, als jij een stuk grond of een huis verhuurd verwacht je iedere laatste dag van de maand (of jaar) dat je de huurpenningen ontvangen heb. Kun je me nog volgen ? Als je dan een week of een maand later je huurpenningen nog niet ontvangen hebt ga je reclameren, toch. Ik neem zomaar aan dat de verhuurder in kwestie, kan aantonen dat huurder geen actie heeft genomen op de aanmaningen en dat uiteindelijk de verhuurder via gerechterlijke stappen achter zijn geld is aangegaan, waarvan documentatie beschikbaar moet zijn. Dus laten wij met z’n allen nu eens aan de verhuurder (ja dat is onze regering) vragen naar inzage van alle betreffende bescheiden en op basis daarvan een beslissing nemen wie hier nalatig is geweest ? Begrijp je wat ik bedoel of is het toch te ingewikkeld voor je ?

 14. @ lache toch. als je een vergunning indient en navraag doet en na 3 maanden niets meer hoort?

  Dan moet er niet alleen een lampje bij je gaan branden maar moeten ook alle sirenes gaan loeien.

 15. Zoals gebruikelijk is de regering in gebreke gebleven en heeft Waterweg laten bungelen in onzekerheid. Soms leidt dat tot miljoenenclaims voor de regering, maar zo zal het nu niet gaan. Toen de affaire weer actueel werd in 2014 is Waterweg als een haas weer huur gaan betalen en is zonder vergunning met bouwen begonnen. Eindelijk zal het ongebreideld illegaal bouwen voortvarend moeten worden aangepakt, want het is tot nu toe meer dan slap. Ook al gaat Waterweg voor de bulldozer liggen dan nog gaat hem dat niet helpen. Weer een les voor een Curacaose regering, dat ze veel te vaak tekortschieten of zelfs helemaal hun werk niet doet.

 16. Als er echt een eerste rechtsgeldige huur overeenkomst is voor dat terrein dan wordt het interessant.

  Ook bij een huurovereenkomst voor bepaalde tijd is ten allen tijde huuropzegging vereist.
  De huurovereenkomst eindigt dus niet van rechtswege bij het bereiken van de einddatum. Zonder tijdige en rechstgeldige huuropzegging geldt de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dan wordt er terug gevallen op algemene opzeggingsgronden. Deze staan limitatief opgesomd in de wet. En zeker als er op is gebouwd en de overheid heeft daar nagelaten tegen op te treden… Dat zonder rechter geen buldozer verhaal staat erg sterk.

  Dus dat er “huur” al jaren wordt door betaald, is een nog slimmere zet. En het betreft hier een terrein op een verder ongebruikt eilandje. De overheid heeft geen “echte” bestemminsgsplannen of andere dringende zaken daar.

  Het zal zeker gelet op de na 10-10 ellende waarbij heel veel wetten eigenlijk niet meer rechtsgeldig zijn, zie ook de milieu wet ellende, een zware klus worden voor de “overheid” om dit contract rechtsgeldig te beeindigen.

  Dat de overheid de “huur” prijs niet indexeerd. Dat is een dillemma voor hen. Doen ze dat dan geven ze impliciet een rechtsgeldige huur overeenkomst toe.
  Maar eigenlijk is die er al. Spagaat zonder voordeel ten spijt.

  Ik denk dat de “overheids” juristen en niet juristen dit maar al te goed weten.

 17. 625 vierkant meter is 27 bij 30 zo’n beetje…. 60 m2 dat is 6 bij 10 Ja daar is inderdaad wel een dag voor nodig. Daar is op z’n minst een comissie voor nodig van 10 mensen.

  En hoe gaan die parlementaries naar dat eilandje toe eigenlijk… Op een Zaterdag…
  De hele dag onder een parasolletje.. met een glaasje… Barbekoetje. Beetje discussieren over “belangrijke” politike zaken. En welke parlementaries precies ??

  Ja Rob Ze kunnen inderdaad ook nog even langs st. Cahterina rijden langs “legale: vuildumps… En als ze een lijstje willen van “illegale” (bouw) projectjes… ahum… Dan mogen ze wel een touring bus gaan huren…

 18. @zorro @krabbel

  ja nu word er betaald weer niet goed en typisch voor hier eiland groot genoeg voor iedereen
  nee de ondernemer moet maar weg.
  als je een vergunning indient en navraag doet en na 3 maanden niets meer hoort?
  niet reageren op aanvraag maar wel zeuren.
  welke schade brengen deze bedrijven aan op het eiland en wat is wel goed voor economie en milieu. laat ze dan exte tax betalen per bezoeker
  ondernemer blij, overheidblij ( gepekt) en zorg voor het eiland en milieu

  maar hier zal wel weer een vriendje met zelfde idee achter zitten en die wil nu zo het stukje grond verkrijgen.
  ga door Aalt je hebt gelijk.

 19. Zoals gezegd: ‘een kat in het nauw maakt rare sprongen’ want vorige week wisten ze nog niet aan wie ze huur betalen en nu komt er dit verhaal.
  Hoe leuk de Mermaid tripjes ook zijn, het is goed dat deze illegale praktijken een keertje aangepakt worden. Nu komt er weer een uitkijktoren.
  Wat is de volgende stap: appartementjes, hotelletje? Heeft Mons nog niet genoeg verdiend?

 20. Bulldozer kan wel vast gaan want meneer geeft zelf aan al bezig met de bouw te zijn zonder vergunning. Verder vraag ik mij af hoe het perceel van 60 naar 625 vierkante meter is vergroot, door aanvraag? Aangeboden? Door wie? En inderdaad een contract zal ook een looptijd hebben. Tevens is dit niet ook van rond de tijd dat er nog vrij over pad gegeven moest worden tussen land en strand? Verder, als je zulk bewijs hebt waarom dit niet eerder naar buiten brengen??? Oh ja, omdat je bang bent dat ze komen snuffelen en illegale bow vinden.

 21. Ja dat huurcontrakt is geldig als het voor onbepaalde tijd is
  En mocht er iets op staan voor vier of vijf jaar, dan had de regering direct na het verlopen van de datum moeten someren op weg te gaan of een nieuwe regeling te treffen.
  Maar daar lees ik nergens iets over dus is het alsnog stilzwijged een contrakt geworden voor onbepaalde tijd.

 22. Ik vind het verdacht, dat Waterweg de duur van het huurcontract verzwijgt in zijn lange verhaal. Dat is namelijk naast het huurbedrag zo’n beetje het belangrijkste wat een huurcontract dient te vermelden. Waterweg is inderdaad slim door gewoon de huurpenningen te blijven betalen, maar niet slim genoeg om dat tot in lengte van jaren te laten voortduren en zeker niet voor een niet aan de inflatie aangepaste huurprijs.

 23. Nou denk ik zomaar dat als er niet specifiek gesproken wordt over een “periode” het een overeenkomst is voor ONbepaaldetijd.
  Die bulldozer kan dus beter nog even in zijn garage blijven staan. Het is werkelijk niet te geloven dat onze regering dit soort stupiditeiten uithaald en ik hoop dat dat niet zo is anders zijn wij toch echt de bacobarepubliek die we proberen niet te zijn.

 24. We hadden Cooper en Godett als Gedeputeerden van Domein.. Beide zo corrupt als maar wat

 25. Lees ik het goed, een aantal leden van de parlement brengt zaterdag een bezoek aan Klein Curacao, dus ze zijn niet op de hoogte wat dit eiland en op Curacao gebeurd
  Trouwens wat doen we aan alle illegale praktijken, zoals vuil stortten ,vuil verbranding ,huizen bouw ,beerput water lozing ,waar blijft deze delegatie of leden van het parlement?

 26. Je vraagt je toch af waarom ambtenaren op dit eiland (nog steeds) zo’n bevoorrechte en beschermde status hebben. Ze maken fouten bij de vleet, informeren hun ministers niet of nauwelijks, krijgen niets op tijd af, etc. Dat zou je in het bedrijfsleven niet accepteren!

 27. Maar is dit “huurcontract” nog rechtsgeldig ?