roelof van laarCURAÇAO – Woordvoerder koninkrijksrelaties Roelof van Laar (PvdA) heeft gisteren vragen gesteld over de onvrede op Bonaire aan Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Volgens Van Laar heeft Nederland geen goede prioriteiten gesteld na 10 oktober 2010, schrijft Caribisch Netwerk.

“De Bonairianen hadden grotere behoefte aan goede huisvesting, een beter wegennet en aan armoedebestrijding en niet aan de diverse grote overheidsgebouwen die er verrezen”, aldus van Laar.

Sociale onrust
Van Laar: “Er worden nu eindelijk meerjarenplannen gemaakt. Wanneer zijn deze plannen gereed en wanneer kunnen wij de eerste resultaten verwachten?” Van Laar oogstte bijval van Gert-Jan Segers (ChristenUnie), die vooral ’geschrokken’ is van de sociale onrust op het eiland.

Onderzoek armoede
Plasterk deelt de zorgen van Van Laar, zei hij in een reactie. Het ministerie van Sociale Zaken doet momenteel een onderzoek naar de armoede. In juni wordt een conceptplan opgesteld voor verbeteringen. Daarin wil Plasterk ook de suggestie meenemen om de overheid in één gebouw onder te brengen.

Zelfde behandeling
Van Laar vroeg Plasterk ook de ambtenaren in Nederland erop aan te spreken dat Bonaire onderdeel is van Nederland, dat Bonaire erbij hoort en dat Bonairianen hetzelfde behandeld moeten worden als alle andere Nederlanders.
Plasterk beloofde de diensten die de indruk wekken dat Bonaire nog buitenland is, erop te wijzen dat het de bedoeling is Bonaire te beschouwen als zijnde Nederland.

3 reacties op “‘NL moet juiste prioriteiten stellen op Bonaire’”

  1. Van Laar hebben jij en je partijgenoten liggen slapen of slapen jullie nog steeds ? Bonaire is uitgekotst door Curaçao zoals St.Eustatius en Saba werden uitgekotst door St.Maarten. Uit mededogen en onder druk van de internationale politiek hebben wij ons ontfermt over deze drie eilanden, wat krijgen wij ervoor terug ? Juist ja, eisen, gevolgd door eisen. Zelf iets ondernemen staat niet in hun boekje en dat zal er ook nooit inkomen te staan. Neen wij moeten de realiteit nu eindelijk eens onder ogen durven zien, zij hebben het eiland van ons gekregen of kunnen het per direct krijgen en laat ze dan maar met hun grote mond zorgen voor dat eiland. En dan wil ik er wel iets onder verwedden dat het niet verder komt dan “smoel so”.

  2. Er zijn talloze landen in de wereld en in de Cariben die zonder Nederland niet ten onder gaan. Bang makerij is niet nodig.

  3. Ohhh? En waarom behandelen de bonairianen de Nederlanders dan niet als Nederlanders? Alleen maar kritiek, discriminatie, vooral in het onderwijs vandaar dat het onderwijs op Bonaire zo belabberd is. Zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen. Als ze het zelf beter denken te weten waarom wil je dan bij Nederlanders horen. Sterker nog je mag ze niet eens als Nederlanders behandelen want dan heb he gelijk een groot probleem. Dus wat zeuren ze nou als je als Nederlanders behandeld wil worden behandel dan de Nederlanders die hier wonen en werken ook zo,en wordt anders lekker onafhankelijk dan weet je zeker dat Bonaire ten onder gaat.