• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Timo Brouwer van recyclingsbedrijf Green Force uit zich wederom over de afvaldump bij Koraal Tabak.

Het is weer zover, voor de zoveelste keer wordt er weer/nog steeds afval gedumpt en verbrandt bij Koraal Tabak.
Na een zeer hevige brand eind december is de rookoverlast voor de buurtbewoners weer een probleem geworden voor hun gezondheid. Green Force heeft in het weekend vijf brandhaarden geconstateerd op de stortplaats. Deze branden zullen gaan groeien en voor meer overlast zorgen bij Santa Catharina en omgeving.

De weg naar Sint Joris baai ligt ook bezaaid met afval van toko’s en bouwmateriaal. Heel mooi allemaal voor de vele bezoekers die hier komen quad racen, windsurfen en kitesurfen.
Het is waarschijnlijk al de vierde keer dat Green Force en/of buren dit aankaarten in een korte periode. Er wordt iedere dag vuil gedumpt en dan wordt het in de fik gestoken met alle gevolgen van dien. Het afval is namelijk niet alleen hout of biologisch afbreekbaar afval, maar ook plastic, huisgoed en ander materiaal.

Dit zorgt ervoor dat er dioxines vrijkomen en dat de volksgezondheid in gevaar komt. Het feit dat cholers al een hut hebben gebouwd (zie foto) voor het winnen van koper uit witgoed, laat al zien dat de afvaldump al een hele tijd aan de gang zijn en dat dit op reguliere basis gebeurd.

Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft nog steeds de nieuwe milieuwetten niet op orde en/of de oude geactiveerd. Green Force vraagt zich af waarom dit ministerie nog bestaat als ze niets willen betekenen voor milieu of mens? De regering geeft blijkbaar niets om de volksgezondheid en het behouden van het milieu. Dat is duidelijk na de vele klachten van de buurtbewoners aan het adres van de Milieudienst, GMN, politie, brandweer en politiek.

Dat het nadelig is voor het toerisme die dit eiland bezoekt en dat de reiniging van de milieuvervuiling heel kostbaar zal, interesseert onze bestuurders blijkbaar niet. Stukjes Curaçao gaan verloren door de vele afvaldump, niet alleen op Koraal Tabak maar ook elders.

Green Force constateert dat de regering recentelijk verschillende plekken op het eiland heeft opgeruimd en dat er meteen weer vuil is gedumpt op die plekken. GMN heeft toen een artikel naar de media gestuurd waarin zij het ‘jammer’ vinden dat mensen dit doen. Een slappe vertoning van een ministerie die dit zou moeten oplossen met wetgeving en gezag.

Er wordt niet uitgesloten dat de buurtbewoners verdere maatregelen zullen treffen aangezien de regering niets doet. Mensen uit de buurt zijn het zat dat zij in de avond niet meer kunnen ademen, opstaan met prikkende ogen en dat hun gezondheid op het spel staat.

2015-01-10-2480

2015-01-10-2485

14 reacties op “Ingezonden: ‘Afvaldump bij Koraal Tabak gaat door’”

 1. Goed zo mensen…wat een verhalen allemaal en uiteneindelijk zijn we het eens met elkaar 🙂
  Maaarrruh…..op wie stemmen we de volgende verkiezingen ????

 2. Afvaldump gaat door.

  Bij ons in de wijk Cas Grandi (met name Kaya Stauss, Kaya Mozart) is het precies 2 weken geleden dat er vuilnis voor het laatst is opgehaald. Bellen naar Selikor, Milieudienst, GGD helpt allemaal geen fluit.
  Het vuil stapelt zich op, zakken worden opengepikt door vogels kortom je kunt nergens je vuilnis meer kwijt. Het is 1 grote puinzooi.

 3. Als ik dit allemaal lees wordt ik hier niet vrolijk van. Is het echt zo erg? Zo weinig mensen die er wonen op het eiland en dat er toch zo’n puinhoop van wordt gemaakt. Of valt het allemaal wel mee? Vreemde zaak, dat wil toch niemand? Waar is het eergevoel, waar is de trots? Wat is dit allemaal? Is er geen andere manier om met de leefomgeving om te gaan? Waarom niet alles netjes afvoeren? Geld lijkt me niet de kwestie: daar is genoeg van op het eiland, en het toerisme doet het (gelukkig nog) erg goed. De Noord-oostkant van het eiland heeft ook recht op een respectvolle behandeling!

 4. Ook ik vraag mij af waarom ,elk jaar ben ik voor een paar maanden op curacau bij menige wandeling die ik maak overal zie ik de troep liggen van ijskasten en ander huisraad ,en zeker op Joris maar ook op de baai is het een grote puinhoop . Wat er allemaal in de Moendi word gedumpt is onvoorstelbaar .JAMMER !!!! Un turista cu ta biaha pa Corsou,ta bishita un di e islanan mas bunita di Laman Caribe

 5. @Tokaya, zelden heb ik zo veel onzin als waarheid gepresenteerd gezien.

  De overheid heeft wel degelijk als openbare taak het behoud van het milieu en zorg voor de volksgezondheid, ook als vuil dump plaatsvind op privé terrein en misschien juist dan.

  Zolang er geen milieuwetgeving is, kan de overheid geen deurwaarders sturen om de privé personen te manen de vuildump stop te zetten, nog los van het feit of je daarvoor deurwaarders gebruikt. Ik zou openbare opsporingsambtenaren inzetten. Maar goed die zijn dus machteloos als gevolg van het feit dat de oude NA milieuwetgeving niet is meegenomen naar het land Curacao en er geen nieuwe wetgeving van kracht is geworden.

  Het is dus bij uitstek de taak van de overheid om de wetgeving van kracht te laten worden en pas daarna kan een prive persoon (of dat nu de genoemde familie Bakhuis is of iemand anders) worden beboet en aangesproken. Dus ja, de overheid kan en moet worden aangesproken hierop.

  Ik heb jaren met veel plezier in Koraal Tabak gewoond, maar wel veel last gehad van de branden. Het wordt hoog tijd dat de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt en een eind maakt aan deze praktijken.

 6. Als toerist ben ik het helemaal eens met wat Cees Velt op 14-01-15 schreef. Wat erg als je als bewoner dit je eiland aandoet. Wat er als toerist aan positiefs te beleven valt , wordt tenietgedaan door al dat vuil overal op het eiland. Zelf heb ik aan de Oostkant in ongeveer 5 minuten 3 tankwagenchauffeurs hun vervuilde water in zee zien lozen. Zelfs een bezoeker van de salina bij Willibrordus heeft aan de rand van het water gewoon zijn zakken huisvuil gedumpt. Pas als je het zelf ziet,geloof je wat hier gebeurt!Natuurlijk vinden overal ter wereld dit soort acties plaats maar dit is wel erg gewoonte geworden. Curacao doe iets.

 7. De naam Fred duidt aan dat het hier een man betreft, reden waarom ik Fred Schiedam dan ook als een heer zal beantwoorden.
  Geachte heer Fred Schiedam, de halve luisteraar/lezer weet het halve antwoord.
  Geen moment heb ik de volksgezondheid als zijnde niet de taak van de overheid bestempeld.
  Ter adstructie hiervan verwijs ik u naar mijn commentaar dag datum donderdag 15 januari 2015 06.46 uur.
  Ik citeer mijzelf,:” Wettelijk is/valt en moet er door de overheid theoretisch en praktische stappen worden ondernomen” ; zie voorts Het een en ander na gerechtsdeurwaarders aanmaning etc. etc.
  U ziet dus dat uw opmerking een contaminatie is van wat ik op 15 januari 2015 heb geschreven.

 8. @ Tokaya: Volksgezondheid is een aangelegenheid voor de Overheid.

 9. Heer Cees Velt, overal heb je te maken met politici die op hun luie gat blijven zitten.
  Overal heb je te maken met politici die zeggen geen kennis te hebben gehad of hebben van voor de gezondheid en veiligheid van de bevolking schadelijke handelingen.
  Neem nou de gaswinning in Groningen en haar gevaar voor de bevolking en huiseigenaren waar zij wel degelijk kennis van de inhoud van het rapport en gevaren ter zake hadden.
  Neem nou het gevaar van het luchtruim boven Oekranië waarbij achteraf bleek dat zij (Nederlandse politici) dat wisten maar zeiden daar geen kennis daarvan te hebben gehad.
  Neem de aceton en residu illegale stortingen bij Breda en omgeving.
  Het liegen voor bestwil is het geven van een pijnstiller aan de bevolking. Bij anders wordt de bevolking ziek? Waar blijft het geloof en vertrouwen?

 10. “Now you are talking” , eindelijk eens een persoon die de koe bij de hoorns vastpakt. Ik heb het stuk,:” Afvaldump (storten) bij Koraal Tabak gaat door “, met in mijn onderbewustzijn, de familie Bakhuis is daar eigenaar van, doorgelezen. Het is dus een prive terrein. Met andere woorden, zie het commentaar “slachtoffer in Sta Catharina” beseft de schrijver van dit commentaar dat het niet de taak van de overheid is, materieel concreet, op te treden, doch de familie Bakhuis. De familie Bakhuis is daar toch eigenaar van? Wettelijk is/valt en moet er door de overheid theoretisch- en praktische stappen worden ondernomen, daar niet van, (ofwel ik geeft iedereen die dat zegt gelijk). Het een en ander na een eventuele gerechtsdeurwaarders aanmaning tot opruiming en of vermijding van overlast voor de direct betrokkenen. Bij anders……..De schrijver van ( Afvaldump bij Koraal Tabak ) heeft er geen kaas van gegeten of bij hem/haar is het een macht der gewoonte of aan het worden, de Curaçaose overheid en haar onderafdelingen door de modder te slepen. Een goede introductie is het halve goede werk naar succes en de halve luisteraar geeft/weet het halve antwoord. Het verdomde is dat het terrein van de familie Bakhuis niet afgepaald en of omheind is. Degene die dat wilt kan er zomaar opkomen en kwaads. Of het nou moorden en smokkel en drugshandel betreft het gaat gemakkelijk. In het kort, het oostpunt van Curaçao is geheel in handen van families als Bakhuis, Maal, Jorisbaai (PerretGentil en Isenia? en dies meer. Zoek het maar uit. Waar is de Green Choice gebleven? Zij gaat toch volgens het EOP te werk? Voorbeeld, zoek maar eens uit wat de Curaçaose overheid indertijd aan de familie Maal heeft moeten vergoeden door inmenging en beschermen van onkruid en insecten (To good to be tru).

  uithalen.

 11. Ay nos mes por, en benieuwd waar al die muggen vandaan komen.
  Inderdat landfill named curacao

 12. Al weken zitten we alweer in de stank en de rook, huis afsluiten helpt niet, alsof er een sushi truck de hele dag voor je deur staat te stinken. S`avonds zakt de rook naar beneden en geeft het geheel een extra geur waarvan ook niet te ontsnappen is. Alles maar dan ook alles stinkt. En dat hebben we allemaal te danken aan de Familie Bakhuis, die over de ruggen van ons dik geld verdient aan deze praktijken, vergist u zich niet, we hebben het hier over een dump waar met loaders en graafmachines wordt gewerkt, niet over een incidentele particulier die hier wat neergooit ! Dit is een dik verdiendende set up. Sinds 2009 wordt hier al over geklaagd en je kunt nergens, maar dan ook nergens met je klachten terecht. De Familie Bakhuis woont ergens anders, dus die zal het een worst zijn, als ze er maar aan verdienen.

 13. Landfill named Curaçao.

 14. Dat de gezondheid op het spel staat lijkt totaal niet relevant voor de huidige overheid. Isla, dioxine, rioolwater direct in zee lozen en zo kan ik nog wel even door gaan. Overal lijkt het wel of er puin gestort wordt. We gaan hier steeds meer op een vuilnisbelt leven. Jammer dat daar niets aan gedaan wordt. Als er zaken uit de hand lopen gaat het gewoon de doofpot in. Dit gaat op lange termijn zijn weerslag hebben op toerisme en de bewoners zelf. Ik denk wel eens dat als hier geen mensen meer wonen en archeologen komen over 1000 jaar op dit eiland en zij doen onderzoek dat ze tot de conclusie komen dat dit eiland waarschijnlijk gebruikt werd als vuildump…….