• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

jeroen-recourt-portret-150x150CURAÇAO – Aruba, Bonaire en Curaçao moeten verbonden worden door een ferry. Op het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) werd daar een presentatie over gegeven. Dat zegt Jeroen Recourt, chef de mission van de Nederlandse delegatie, zo meldt Caribisch Netwerk.

“Aruba heeft Fred Olsen, een grote rederij, gevraagd of een ferry verbinding haalbaar is. Zoiets zou blijkbaar goed kunnen, op de voorwaarde dat de tijd om aan te leggen en opnieuw te vertrekken maximaal een half uur is. De interne regelgeving moet daar op aangepast worden zodat er geen eindeloze administratie verricht hoeft te worden.”

Makkelijker
Recourt ziet direct ook mogelijkheden om met het instellen van een veerdienst de bureaucratische rompslomp te verlichten. “Voor eilandbewoners wordt het in de toekomst wellicht mogelijk om gewoon met een sedula naar een buureiland te gaan. Nu moeten we op vluchten tussen de eilanden nog papiertjes invullen. Ik zou zeggen: laten we het elkaar iets makkelijker maken.”

Economie
Een ferry tussen de Benedenwindse eilanden moet ook de economie een duwtje in de rug geven. “Een verbinding over zee zou heel mooi zijn: het zal handel stimuleren en import kan goedkoper worden”, aldus Recourt.

23 reacties op “Ferry tussen Aruba Bonaire en Curaçao”

 1. Ik vroeg me af of de ferry op dit moment ook echt gebruikt wordt? Of is het op het moment alleen mogelijk om via de lucht van Bonaire naar Curacao en vice versa?

 2. Jeroen heeft de wiel opnieuw uitgevonden! Een vierkante wiel notabene !

 3. @ Marc schreef : Het is mij niet duidelijk waarom de import door een ferry goedkoper zou worden.

  -Roro is goedkoper dan containers, goedkoper dan transport per vliegtuig.
  -Vervoer van passagiers op een ferry, en denk ook aan auto’s, genereert in relatieve zin een hoge opbrengst. Een weekend Aruba, met je eigen auto, niet aantrekkelijk ?
  -De combinatie zorgt voor een relatief laag tarief voor de vrachtwagen.
  -Economy of scale
  -Een lijnverbinding met een frequentere afvaart is een economische stimulans.

  (rederijkunde 101)

 4. Het is mij niet duidelijk waarom de import door een ferry goedkoper zou worden. Import wordt (onder meer) goedkoper indien importheffingen worden verlaagd en niet als er een veerdienst komt. Er komen immers al iedere dag vrachtschepen en cargo vliegtuigen op de eilanden aan. Vergroting van het aantal vrachtschepen naar de eilanden leidt niet als zodanig tot goedkopere producten. Oplossing: vrijhandelszone met grote producerende landen.

 5. Ferry is een ding, we hebben wel een zee met korte golfslag wat voor de meeste typen boten problematisch is.

  Los daarvan is imho het belangrijkste punt van deze discussie het vrije verkeer van mensen en goederen tussen de eilanden. Ongeacht welk vervoersmiddel er wordt ingezet. De voordelen van deze setup zijn legio, maar helaas worden wij bestuurd door dinosauriers die iedere ontwikkeling als zeer irritant ervaren.

  In dit geval niet alleen Curacao, maar ook Aruba en Bonaire die dit zulen torpederen.

 6. Roep ik (net als over viskwekerijen) al vijf jaar.. Is een Griekse reder geweest, die dit wilde beginnen tussen de eilanden en Venezuela. Niet alleen passagiers, maar natuurlijk ook goederen(!) vanuit Venezuela. BOOST voor het toerisme : ook eiland hoppen. Wat is het probleem als de reder dit op eigen risico wil doen? Of zit het vliegveld hier voor tussen?Elk leuk idee moet blijkbaar afgeschoten worden op Curacao.

 7. Lucas, zouden wij hier ook van die superslimme scheepvaart magnaten hebben die het voor elkaar krijgen op kosten van het volk multi miljonair te worden ? Nou dat ik er aan denk !
  Dat je moeite hebt met één zin te lezen die uit meer dan zes woorden bestaat was mij al opgevallen toen je het had over een goed rendabel project had. En ik schrijf eigenlijk alleen maar om de stupiditeiten, die sommige van mijn medebewoners met een bepaalde regelmaat uitkramen, aan de kaak te stellen.
  Ik zal het even hierbij laten anders ben je de draad alweer kwijt.

 8. En ons aller Recourt ziet meteen mogelijkheden met zijn “bureaucratische rompslomp te verlichten” een Caraïbische versie van het Europese Schengen akkoord te promoten. Nou Caraïbiers zet je maar schrap.

 9. @ Zorro

  Als je niks te melden hebt behalve taalfouten zeg gewoon effe niks.

  Aandachtstrekker. Tristu.

 10. Caramba, jammer en vooral zielig, dat dit je leven zo beheerst zoals alle PS-sers tot Wiels aan toe en geenszins belemmerd door ongenuanceerdheid en het totaal ontbreken van kennis van zaken. Dat ik je zo laag moet inschatten, geeft me niet echt voldoening, maar het is logisch en volledig aan jezelf te wijten. Daarom kan ik onmogelijk je speurneuswerk bij je garage geloven.

 11. Er was eens een politica en die geloofde ook in sprookjes. Met een studie bootje op haar naam wilde ze gaan varen tussen de eilanden.
  T gesubsidieerde projectje eindigde in niks.

 12. @ Lucas. And just so you know… heb ik ooit gezegd dat dit een goed of rendabel project is ?

  Lezen en schrijven zijn niet zijn sterkste punten, waardoor zelfs zijn nadenken schade oploopt.

 13. @ Wimpiri

  Slim he van die scheepvaart families in Grienkenland die MULTI-miljonair zijn…….

  And just so you know… heb ik ooit gezegd dat dit een goed of rendabel project is ?

  En Wimpiri je hoeft geen super lange verhalen te vertellen waar je toch niks van weet, alleen maar om aandacht te trekken.

 14. Ja Lucas en hoe is het met die ferry-dienst afgelopen ? En nu je toch aan het denken bent (als dat je lukt) denk dan ook even aan dan de overige probeersels die in de afgelopen 60 jaar in de vaart zijn gebracht.
  En wie denk je dat in Griekenland en die andere veerdiensten (?) op de Middellandse zee, die veerboten in de vaart houden. En de Fred Olsen veerdienst maatschappij die o.a. tussen de Canarische Eilanden vaart en hiervoor zwaar gesubsidieerd wordt door de Spaanse regering (dus de Spaanse bevolking).
  Man laat naar je kijken ! Je moest eens weten wat de mensen allemaal weten. Gelukkig dat wij wel kunnen nadenken.

 15. Zeker die boot van Darwin Gregg? of de insulinde

 16. En hoeveel zal dan gebruik worden gemaakt van zo’n ferry, afgezien van een eerste keer omdat het een ‘nieuwe attractie’ is voor de eilanden? Of liggen er al ‘fake’ intentieverklaringen van toekomstige passagiers?

 17. Heel veel mensen weten dit niet.
  Maar jaren geleden (20 jaar) heeft er JAREN een ferry gevaren tussen de eilanden en Venezuela !
  En wat betreft de hoge golfslag en onzin verhalen… Wat denk je van Griekenland en de Middellandse Zee denk je dat dat een rustige zee is ? En daar kan een ferry wel varen ? COME ON !

 18. Nog even en alle PvdA-ers kunnen als stand-up comedian hun grollen en fratsen op een premiére avond op Brakkeput Mei Mei ten gehore brengen. Dat kan best leuk worden !

 19. Ferry tale

 20. Een ferry op Curacao heeft nog nooit gewerkt en is pure luchtfietserij.

  Zit Anthony de Lima er soms achter?

 21. Och jé, daar gaan we weer. Nog zo’n halve gare die volledig onbekend is met de sea state hier tussen de eilanden.
  Korte, hoge golfslag oftewel funest voor de scheepvaart. In dit gebied kan geen ferry varen, wanneer leert men dat nu eens.

 22. Als de exploitatiekosten van zo’n “venture” tot 100% gegarandeerd worden door de drie landen zal een onderneming als Fred Olsen daar zeker wel interesse in hebben. Ik ook, er ligt nog een afgeragde veerboot op Caracasbaai en die kan op deze basis toch nog wat geld opbrengen. Zie dan het “tekort” hoofdelijk verdeeld worden over het aantal inwoners per land, dus Curaçao, Aruba en Bonaire betalen per inwoner evenredig per inwoner bij aan het verlies. Vraag ik mij verder of Bonaire, zijnde een zogenaamde gemeente van Nederland, aan zo’n tripartite overeenkomst mag/kan deelnemen.en kijken de Nederlandse belastingbetalers er net zo positief tegen aan als ik doe ?

 23. Lijkt me op zich een prima plan, maar de zee is zo wild en het moet dan wel een zeewaardige Ferry zijn ! Je bent anders kotsziek als je het andere eiland bereikt en binnen een mum van tijd willen of durven de mensen niet meer. ..