• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

vlag venezuelaCURAÇAO – De forse daling van de olieprijs zadelt Venezuela op met grote financiële problemen. Daardoor is de kans aanzienlijk dat het land niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, waarschuwde kredietbeoordelaar Moody’s vandaag.

De prijs van Venezolaanse olie zakte vorige maand naar ongeveer 54 dollar per vat, tegen een gemiddelde prijs van ruim 88 dollar in heel 2014. Die sterke daling zadelt het land dit jaar naar verwachting op met het eerste begrotingstekort sinds 1998. Door de zeer eenzijdige focus op olie en de grote afhankelijkheid van de import van andere goederen dreigt het land volgens Moody’s al op korte termijn in financiële nood te komen.

Kredietstatus
Volgens het ratingbureau is er een grote kans dat Venezuela binnen één à twee jaar als wanbetaler te boek komt te staan, waarbij schuldeisers zeker de helft van hun investering kunnen verliezen. Moody’s verlaagde de kredietstatus van Venezuela vandaag met twee stappen naar Caa3, waarmee de schulden van het Zuid-Amerikaanse land tot de meest riskante ter wereld behoren.

© Novum

15 reacties op “‘Venezuela komt in financiële nood’”

 1. Laat Venezuela dan maar hun missen exporten.. we kunnen wel wat mooie vrouwen gebruiken op Curacao

 2. @Zorro en @Roberto…… Hordencia

  Onze olieraffinaderijen is nu deze meat Tijd om het plannen van onze groene vrienden nieuw leven in te blazen.
  Op voor een groene stad aan een van de meest veilige havens van de caribean.

 3. (klopt dat wel , pensioentje niet vergeten)
  En ik snap nu wel waarom ze zo nu en dan even van het eiland af moeten…

  Niet iedereen is (gelukkig) hetzelfde.
  Nee, het pensioen niet vergeten, want dat valt onder de door mij genoemde emolumenten.
  Ze moeten niet van het eiland (was dat maar waar). Ze gaan gewoon en niet vanwege de humor althans niet a priori, maar vanwege de emolumenten zoals een riante dagvergoeding en een blanco cheque voor de duurste accommodatie etc. en daarna lachen ze zich rot of lachen ze ons uit. Hoe zouden ze anders moeten rondkomen 🙂 Het beste met je chicunconjo om je reacties minder slecht te kunnen verteren.

 4. CARAMBA MANO. Jij begrijpt het wel, jij begrijpt wat ik bedoel. Niets aan toe te voegen. THANKS.

 5. Roberto

  Het verschil:

  Goede on bevooroordeelde onafhanklijke scholing
  Goede, niet corrupte, rechtszekerheid.
  De Wil om zo goed mogelijk te werken naar een betere toekomst toe, voor je zelf je kinderen en anderen.

 6. Beste Zorra,
  In eeen hoog ontwikkelde omgeving kan je je zelf met een beknopt verhaal snel duidelijk maken.

  Op Curacao wil ik precies weten wie er aan mijn auto heeft gewerkt, sterker nog ik zal om een bepaalde monteur zelfs vragen en daarna wil ik ook exact weten wat er is gebeurt en ik wil de oude onderdelen in de doosjes van de nieuwe zien liggen naast me op de mat. En dan nog check ik het.

  Op Curacao kan je dingen 20 keer herhalen en men begrijpt het nog niet.
  En dan heb ik het over politici.. Die zelfde politici weten dat ook heel goed van hun Pueblo, een geheugen als een zeef heeft. En ook als je maar veel blaat, het net is alsof je slim bent en gelijk hebt. Ze weten ook dat als je een jaartje wacht je alle onzin doodleuk nog een keer kan herhalen want men is het toch weer vergeten.

  Terug naar het tema, Chavez hield ook toespraken van uren en ik heb nog nooit zoveel domme dingen achter elkaar gehoord ( ok ok Jacinthca en Mirna, Anthony ok ok.) Maar hij bracht het wel mooi. Hier een boek, hier een boek, in mijn handen, een boek, daarin, in dit boek, in dit boek, in mijn handen.. daarin staat geschreven, In dit boek. In mijn handen… en z ging het maar door. Nou king van de herhaling. pfff. Hij hield het boek nog net niet onderste boven. Had ook niks uitgemaakt want het gross van zijn volgelingen kan ook niet lezen.
  En op Curacao lijkt het er ook soms op alsof de politiek het volk echt dom wil houden.

  In de staten gaat het bijna net zo. En wordt er dan iets treffends gezegd dan vliegen de persoonlijk verwensingen meteen alle kanten uit, nietwaar ? En wij hebben niet eens bewezen olie voorraden. Nee we hebben alleen rijke ouders.

  U taktiek is treffend typerend. Ik zie het wel, ja hoor, als het passend is, worden sommige dingen wel overgenomen.. Wat las ik recent “De chinezen komen er aan.. wauw. Maar goed. ik dwaal af.

  Dat u persoonlijk wilt weten wat er voor een salaris van 12.000 (klopt dat wel , pensioentje niet vergeten) wordt gedaan… Goh…. Pot verwijt de ketel niet waar.

  Maar he deze keer schrijf ik minder rare type fouten nietwaar. Ja de chikakikokikomanga denge heeft me ook geveld maar ik ben toch weer even uit het donker naar een toetsenbord gekropen. Mijn handen en alles doen wel zeer, maar ik moest toch even reageren, u gaf me zowaar weer even energie. Danki..

  Zeg me eens eerlijk Zo’n job als politicus, je moet er ezeker cht wel een goed gevoel voor humor voor hebben toch. En ik snap nu wel waarom ze zo nu en dan even van het eiland af moeten… Dan kunnen ze zich eventjes helemaal suf lachen zonder dat iemand van hier het ziet. Ik vemoed zelfs, ja zeker ik heb vermoedens dat ze het stiekum hier en daar ook op curacao doen.

  De lege regels heb ik voor u er tussen gezet , dan kunt u steeds even adem halen tijdens het lezen. 🙂 Lief toch. White Zinfandelletje. ?

 7. Roberto. Ik laat niet door jou bepalen wat en hoe ik iets wil lezen of iets wil weten. Een lang verhaal stuit mij al tegen de borst om er zelfs maar naar te kijken en het meeste interesseert me niet. Ik heb wel wat beters te doen. Het is als bij de garage: ik wil alleen weten of mijn auto een onderhoudsbeurt heeft gehad en niet welke monteurs eraan gewerkt hebben en hoe ze hun werkzaamheden hebben gedaan en welke opleiding er genoten is. Anders dan bij de regering waarvan ik slechts wil weten wat ze voor 12000 naf per maand plus vele mooie emolumenten voor het volk hebben gedaan. Ook de plannen wil ik niet weten, want daar blijft het doorgaans bij.

 8. ZORRO. Een “goede” lezer heeft niet zo veel aan een “beknopte” versie. Een “goede” lezer heeft altijd veel inhoud nodig. Als jij ZORRO veel honger hebt, dan eet je toch niet een sneetje brood met beleg, toch? No señor, je eet je buik vol, anders blijf je met honger. Zo ook een “goede” lezer, hij leest veel, zodat hij een complete overzicht, een goede onderscheidingsvermogen creëert, voldoening heeft van wat hij gelezen heeft, een raamwerk bouwt rondom het gebeurde zodat hij alles goed kan zien a.h.w., en vooral zijn vijf zintuigen in werking stelt om vooral te genieten van wát hij leest. Want iemand leest niet met zijn ogen, maar met zijn verstand. Zijn ogen “absorberen” de letters en de cijfers, maar zijn verstand “verwerkt” het gelezene, en zodoende weet hij wát hij leest. Een dier kijkt naar een krant, maar weet niet wat er staat. Hij heeft geen verstand die het kan verwerken, een mens wel.

 9. @ Roberto. het lezen van de rest (van het boek) is voor volwassen mensen die niet meer aan de moedermelk zitten.

  Mischien kan je voor de mensen, die volgens jouw bekrompen geest aan de moedermelk zitten, 2 versies maken namelijk ook een zeer beknopte versie.

 10. Dus Insel gaat geen geld meer krijgen uit Vzla

 11. LUCAS. Gelijk heb je, groot gelijk, ongetwijfeld. Kijk, ik kon het ook met een paar simpele woorden schrijven, een beknopt overzicht geven van de situatie. Maar ik heb er “bewust” voor gekozen om in een uitgebreid relaas hierover te vertellen. Weet jij waarom??? Zodat de slechte regerende functionarissen die gezeteld zijn in de Curaçaose regering lering(en) hieruit kunnen trekken en inzien dat als zoiets met Venezuela, één van de machtigste olielanden ter wereld (die niet meer te redden is) kan gebeuren, wat zal er dan van onze prachtige, maar piepkleine Curacao overblijven die NIETS, maar ook helemaal NIETS heeft om zich te beschermen? Ja LUCAS, Curacao is slechts een welvarende paradijs voor regerende boeven en graaiers geworden. Compri LUCAS??? Capito bambino??? Maar LUCAS, je hoeft het ook niet helemaal te lezen hoor. Alleen de headline(s) zegt(gen) genoeg. Let op: het lezen van de rest (van het boek) is voor volwassen mensen die niet meer aan de moedermelk zitten, maar die overgegaan zijn naar vast voedsel.

 12. @ Roberto

  Je mening geven is okay….. maar een heel boek schrijven….
  Heb niet alles gelezen is veels te saai…

  Maar ben met dit gedeelte eens “Het is over and out voor Venezuela”

 13. Zorro, je hebt helemaal gelijk, de eerst 20 miljard is al erin gestopt

 14. Dit alles heeft Venezuela te danken aan slechte regeringen, gevormd door ultra slechte presidenten. Venezuela was een welvarend land met een stabiele bolivar als munteenheid. Deze munteenheid was zo stabiel, dat het nooit meer dan 1% schommelde boven of onder de vastgestelde waarde. Deze onwankelbare “stabiliteit” zou het bedrijven van wereldhandel veel gemakkelijker maken omdat de regeringen en zakenlieden te allen tijde zouden weten hoeveel hun geld uitgedrukt in de munteenheid van een ander land was, waard was. Venezuela pronkte met zijn bolivar. Hierdoor werd ook het bepalen van de prijzen van de produkten van het land betrekkelijk gemakkelijk omdat men geen rekening behoefde te houden met (grote) schommelingen in de geldswaarde. Vanzelfsprekend was er een overeenkomst en vormde de bolivar de basisreserve van alle fondsen. En als Venezuela te veel bolivars zou krijgen vanwege een overschot inde handel met andere landen, en vooral de U.S.A., kon Venezuela dit alles wisselen en er goud voor terugkrijgen, tegen (omgerekend) $35 “per ounce”. Stel je voor, het geld kan nooit op, VOLGENS HUN. Het economische systeem van Venezuela werd dus gegarandeerd door een onmetelijke goudreserve. Tja, gouden tijd voor Venezuela, een BONANZA. Venezuela was onaantastbaar, tenminste, dat dachten ze. Want, bleef het zo??? No way. Het land behield zijn stabiele waarde niet, en ook kon niet voorkomen worden dat er een enorme interne schuld ontstond met de daardoor vloeiende “schijnwelvaart”, die vervolgens weer tot schrijnende inflatie, deflatie en economische crisissen leidde en steeds heftiger werd tot heden. Venezuela kon het niet vermijden in een droeve toestand te geraken die wij thans, en vele potenciële andere olierijke landen waarnemen, waar in feite twee klassen bestaan; de buitengewoon rijken, en de buitengewoon armen. Wie had dat ooit van Venezuela kunnen denken? Door een slechte economische situatie werd het land tot onproduktiviteit gedwongen, en talenten en bekwaamheden komen ook niet aan te pas in zo’n situatie. Het resultaat? Steeds meer Venezolaanse banken raken in een moeilijke positie, een groot deel van hun uitstaande leningen blijkt oninbaar, en er is onvoldoende kapitaal om ze te dekken. De redenen??? Ten eerste, de alom bekende OLIECRISIS, de recessies, een té agressief leningenbeleid, faillisementen van grote bedrijven, felle moordende concurrenties, deregulering etcétera etcétera, maar ook/vooral onwetendheid en domheid. Ook de noodzaak voor drukkende belastingen komt om de hoek kijken. Het kon voorkomen, het kon vermeden worden dat dit land zo erg afzakte, een droevige beeld. Venezuela is niet meer te redden, de burgers kunnen hun waardevolle talenten ook niet meer ontplooien om in hun zware levensonderhoud te voorzien. Het is over and out voor Venezuela…………………………………….

 15. Daar komen de Chinezen daar komen ze aan.