• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Door het huidige systeem kunnen leerplichtige kinderen, die speciale aandacht nodig hebben, vrijwel geen formeel onderwijs krijgen. Hier hebben zij wel recht op. Daarom hebben verschillende instanties een voorstel ingediend bij het Bestuurscollege.

“Op dit moment is er een commissie ingesteld om de mogelijkheden te onderzoeken. Ook wordt er onderzocht hoeveel leerplichtige kinderen op dit moment geen onderwijs krijgen”, vertelt gedeputeerde Marilyn Alcalá-Wallé (Onderwijs, Cultuur en Sport). Blinde en dove kinderen en kinderen met extreem agressief gedrag, psychiatrische problemen of andere handicaps zijn vaak de dupe van het huidige systeem.

Mogelijke oplossingen
Alcalá-Wallé meldt dat er drie mogelijke oplossingen zijn voor deze kinderen om regulier onderwijs te krijgen. “Er kan een speciale school worden opgericht binnen de Caprileskliniek of  in het blindencentrum. Ook denken we er aan om kinderen naar Nederland te sturen. Zo krijgen zij hulp waar nodig is. Op Curaçao is het namelijk allemaal kleinschalig en Nederland heeft veel meer specialisten om kinderen met bijzondere behoeften te helpen.”

Voorstel indienen
De commissie gaat zich in augustus buigen over het onderwijsaanbod aan leerplichtigen. “We willen het parallel laten lopen met het nieuwe schooljaar. Vandaar dat we het voorstel in augustus aan het Bestuurscollege presenteren.”

www.versgeperst.com