• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  playa-kanoa-640x480-300x225CURAÇAO – Op Curaçao loopt op veel plekken ongezuiverd rioolwater de zee in. Er zijn ook op diverse plaatsen op het eiland stinkpoelen waar mensen en dieren in aanraking kunnen komen met rioolafval. Dat meldt Caribisch Netwerk.

  Bij Boka Santu Pretu ten westen van Playa Kanoa hangt een sterke rioollucht. Op de zandweg er naar toe stroomt stinkend water over de weg. Het sijpelt uiteindelijk door de kalkrotsen en verdwijnt in zee.

  Slecht geregeld
  “Waar huizen of appartementen zijn gebouwd op kalkgesteente, is het wegvloeien van afvalwater vaak slecht geregeld”, zegt geoloog Leon Pors van Curaçao Footprint Foundation. “Een septic tank is beter dan een beerput maar het water dat hieruit komt bevat nog steeds hoge concentraties aan nitraten, fosfaten en bacteriën. En afvalwater uit een beerput sijpelt door de poreuze kalk het zeewater in.”

  Defecte waterzuiveringsinstallaties
  Er zijn drie waterzuiveringsinstallaties aangelegd op Curaçao: bij Kwartier, Klein Hofje en op de vlakte van Hato ter hoogte van Tera Kòrá. Alleen de installatie bij Kwartier werkt naar verluidt naar behoren.

  In zee
  De installatie op Tera Kòrá is geheel buiten werking. De oorspronkelijke toevoerpijp van rioolwater naar de verwerkingsbakken is kapot. Het afvalwater komt er als een waterval uit en loopt over de kalkrotsen naar een drabbig meertje. Het gebied stinkt naar rioolwater. Het afvalwater sijpelt uiteindelijk door in zee.

  Waterzuivering
  Waterzuiveringsinstallatie Klein Hofje is nauwelijks actief. In het Sociaal Economisch Initiatief (SEI) is een plan voor de verbetering van Klein Hofje opgenomen met een budget van acht miljoen gulden. Het totale renovatieproject zou 27 miljoen moeten kosten. In het plan van het SEI staat dat de overige negentien miljoen via commerciële leningen verkregen moet worden. Op dit moment loost ook deze waterzuiveringsinstallatie op bijna dagelijkse basis ongezuiverd rioolwater in de Piscaderabaai.

  Onduidelijk
  Navraag bij verschillende ambtenaren die bij de installatie betrokken zijn levert geen concreet antwoord op de vraag hoe het staat met de uitvoering van het project. Minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur is tot nu toe niet bereikbaar voor commentaar over de projecten.

  Shut
  Eind augustus ontstond ophef toen een rapport uitlekte waarin staat dat bij voormalige vuilstortplaats Shut dagelijks 300 duizend liter aan ongezuiverd rioolwater en andere stoffen de zee in werd gegooid. De minister gaf opdracht Shut af te sluiten, maar opende deze weer nadat chauffeurs van afvalwatertrucks protesteerden.

  Rioolwaterlozing
  Het werd al snel duidelijk dat rioolwaterlozing op verschillende andere plekken op het eiland een probleem zijn. Naast het lozen vanuit trucks lopen op meerdere plekken rioolpijpen de zee in. Op deze manier komt het afvalwater van hele wijken als Brievengat uiteindelijk ongezuiverd in zee. Aan de noordkust, ten westen van Playa Kanoa en ten noorden van Brievengat, zijn er twee lozingslocaties.

  Aangetast koraal
  De chemische en organische bestandsdelen in de lozingen tasten het leven in zee aan. De menselijke uitwerpselen zijn schadelijk voor de vis en het koraal. De “Black Band Disease” waar een deel van het Curaçaose koraal mee is aangetast, blijkt veroorzaakt te worden door bacteriën uit menselijk afval. De zwemwaterkwaliteit is hierdoor aan de hele zuidkust van slechte kwaliteit.

  Shut
  Volgens de minister is het de bedoeling dat Shut in februari weer wordt afgesloten. Of Klein Hofje dan klaar is om de afval op te vangen is onduidelijk.

  10 reacties op “Ongezuiverd rioolwater komt terecht in zee”

  1. @ Henry. Negeren die rare snuiter, hij doet alsof hij dom is en geen fatsoenlijk nederlands kan schrijven of hij is echt zo. In beide gevallen : geen aandacht aan geven.

  2. Wat betreft de Kurasausenaer,
   Negeren die rare snuiter, hij doet alsof hij dom is en geen fatsoenlijk nederlands kan schrijven of hij is echt zo. In beide gevallen : geen aandacht aan geven.
   Dit is dan ook mijn laatste reactie op zijn bijdrage.

  3. Extra trekker voor de toeristen. Niet alleen bruin door de zon, ook nog eens in zee door het rioolwater.

  4. Vanaf de omgeving waarvan de Sloperij t/m de zee ( Shut ) te Hato ligt .Kunnen ze wel een opberg tank met een afvoerkanaal opbouwen t/m de zee voor de Residu ( Modder + Bacterie ) van de Scheidingmethode van Riolering water .Want die kust is al herkennen als afvaldumpplaats

  5. He Saus,
   En wat denkje dat er dan met die restanten, filter en dat schaaltje, gebeurt op Curacao.. Precies dat wordt weer ergens gedumpt.
   Curasaus oplossing. Waterdamp dat achterblijft in een schaaltje.. Ik denk dat je weer andere dampen aan het ademen bent.

   Er zijn waterzuiverings installaties die nu niet werken.
   De hele zuidkust dumpt hun riool in zee.

   Er wordt wel meerdere 10 tallen miljoenen gestopt in een Tier 4 data Center project … Dat net als alle andere overheids projecten uiteraard failliet gaat. Miljoenen in golfbanen en water voor golfbanen…

   Dat data centrum wordt vast ook nog eens over onze rug heen gesubsidieerd met goedkope stroom en dat terwijl de consument zo’n beetje de hoogste prijs ter wereld betaald.

   Maar het toerisme dat 800+ miljoen op levert nee die laten we in de Sh.t zwemmen..

   Politici zouden betaald moeten worden naar opbrengst…
   Voorlopig zijn het alleen maar verlies gevevers en dus kosten posten op Curacao.

  6. Scheikunde : Chloor toevoegen in Riolering water – Mengsel Filteren : Filtraat ( H2Co2 ) + Residu ( Modder + Bacterie ) – Filtraat Indampen :Waterdamp en Chloordioxide blijft achter in Indampschaal

  7. Verviespeuk je eiland, Dat zijn pas bemoedigende berichten om het toerisme te stimuleren.
   Dodelijke stinkende gaswolken van de ISLA en een open riool richting zee. Dat geeft beslist gratis publiciteit !

  8. Nog steeds geen milieuwet hoe kan het anders,dit is niks nieuw de momdi en de zee dat is onze dump plaats
   Maar ja nos mes por

  9. “De zwemwaterkwaliteit is hierdoor aan de hele zuidkust van slechte kwaliteit.”.

   En de Minister is onbereikbaar voor commentaar. Nou, inkoppertje voor De Telegraaf.
   Ambtelijk onbenul en ambtelijke ondeskundigheid straalt er vanaf!

  10. Morgen zou dit in de Telegraaf kunnen staan:
   “De zwemwaterkwaliteit is hierdoor aan de hele zuidkust van slechte kwaliteit.”

   Willen we dat? Kennelijk wel.