• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  Curaçao klein curaçaoCURAÇAO – “Er wordt door geen enkele bootexploitant huur betaald aan ons voor grond op Klein Curaçao”, zegt Kurt Verbist, managing director van de Mijnmaatschappij Curaçao, stellig. “Ik durf hier mijn hand voor in het vuur te steken”, zegt hij tegenover Caribisch Netwerk.

  Aalt Waterweg van Mermaid Boat trips vertelde enkele weken geleden huur te betalen aan de Mijnmaatschappij voor het gebruik van grond op Klein Curaçao. Om deze reden hebben zij dit terrein gemarkeerd als ‘privéterrein’.

  Open Land
  Volgens Verbist is er geen twijfel mogelijk of er huur wordt betaald aan de Mijnmaatschappij. “Ik heb het voor de zekerheid nagevraagd, maar er is geen sprake van. We bezitten geen grond daar, want het is ‘Open Land’. In de 18e eeuw werd er wel aan fosfaatwinning gedaan op Klein Curaçao, maar de Mijnmaatschappij bestond toen nog niet.”

  Oprichting
  De Engelse mijningenieur John Godden was betrokken bij dit project en zijn zoon William richtte begin negentiende eeuw de Curaçaose Mijnmaatschappij op. Rond deze tijd werd ook het project op Klein Curaçao afgerond. “In 1989 is de Mijnmaatschappij gekocht door Citco en sinds 2009 is de Mijnmaatschappij in handen van Jansen de Jong Caribbean. We hebben al lang geen grond of projecten meer op Klein Curaçao. Het is dus onmogelijk dat er al dertien jaar huur wordt betaald. Ik weet niet aan wie ze dit betalen, maar ik zou graag dat bankrekeningnummer willen zien.”

  Privéterrein
  De illegaal gebouwde constructies op Klein Curaçao krijgen al enkele jaren media-aandacht, maar actie door de overheid blijft voorlopig nog uit. Bij een bezoek aan het eiland bleek bovendien dat bootexploitanten stukken van eiland claimen als privéterrein. Deze terreinen zijn niet toegankelijk voor iedereen, maar alleen voor mensen die met de betreffende boot naar het eiland komen. Dit is opmerkelijk aangezien Klein Curaçao eigendom is van Land Curaçao.

  Huurbetaling
  Volgens Waterweg van Mermaid Boat Trips wordt er al jaren huur betaald voor het terrein op Klein Curaçao en is het dus logisch dat zij dit als privé beschouwen. Waterweg zei huur te betalen aan de Mijnmaatschappij, maar neemt zijn woorden terug als hij de reactie van Verbist hoort. “We betalen aan Domeinbeheer, misschien ben ik niet duidelijk geweest”, vertelt de kapitein.

  Misverstand
  Ook zijn collega, eigenaar van de Mermaid, Cor Mons is kennelijk niet duidelijk geweest. In 2011 vertelde hij namelijk hetzelfde verhaal aan de krant Amigoe. “Ik begrijp niets van alle ophef over Klein Curaçao. Ik breng er al tien jaar toeristen naartoe en er zijn nooit problemen. Ik huur het stukje grond van de Mijnmaatschappij en daar staan die parasolletjes nu. Er is mij nooit iets gevraagd en ik heb ook nog nooit een rapport van die commissie gezien”, aldus Mons tegenover de krant.

  Domeinbeheer
  Volgens Waterweg is een foutje snel gemaakt, maar bedoelden ze beiden Domeinbeheer. “Ik weet eigenlijk niet of Mijnmaatschappij en Domeinbeheer onder één noemer vallen. Het zou kunnen dat het hele andere organisaties zijn. Dan is dat een misverstand.”

  Domeinbeheer kan momenteel geen informatie geven over zijn huurders.

  2 reacties op “‘Mijnmaatschappij bezit geen grond op Klein Curaçao’”

  1. If you are not aware as to whom you are paying rent to, my bank account is #$$%^**()$$#@! please deposit the funds and you will have the right to do whatever you want on Klein Curacao. PS If you do not know why there is all of a sudden problems arising on Klein Curacao is because you got away with for such a long time and probably pissed off some one. All the improvements are nice but if it is not your land it is called stealing; and for that you are punishable by the law (if that exists)

  2. Zal wel een enorm bedrag zijn wat de huur volgens de beide gebruikers moet zijn, maar niet heus. In ieder geval moet er duidelijkheid komen, want dit heeft al veel te lang geduurd dus minister aan het werk.