• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. John Baselmans is van mening dat veel mensen op Curaçao worden onderdrukt door hun werkgever.

  We blijven het maar ontkennen, er is geen slavernij meer op Curaçao! Dan toch af en toe verschijnt er weer een rapportje en dan worden de lokale politici wederom op hun vingers getikt. Zo af en toe komen wat zaakjes naar buiten maar die worden weer snel in de doofpot gestopt, want dan gaat het weer over een ‘bevriende’ zakenman.

  Toch heeft de lokale slavernij een ongekende explosie meegemaakt. Dan praten we over de moeders en vaders met gezinnen die zwaar onder het minimumloon werken bij vele lokale grote bedrijven. Voor hun werk maken ze dagen van 04.00 uur (vertrekken van huis) tot 22.00 uur. De vele mazen in de wet komen de middenstanders goed uit en dat maakt dat je werknemers gewoon van 08.00 tot 20.00 uur kan laten werken, zes dagen per week.

  Doen ze niet wat hun ‘patron’ zegt, die wel steeds grotere panden neerzetten met als ‘vriendje’ meneertje bankdirecteur, staan ze op straat en is er altijd wel een ander die graag het werk over wil nemen volgens hun zeggen. Het is simpel in die wereld, je doet wat je baas opdraagt en gaat mee met deze vieze handel of je ligt eruit. Als dat geen slavenarbeid is dan weet ik het niet.

  We praten over onze handelaren, onze winkels en onze middenstand die het ‘oh zo zwaar heeft’ maar ondertussen uitbuit wat er maar wettelijk uit te buiten valt. Er is blijkbaar geen instantie die deze mensen beschermt ook niet als men salarissen mist of als er onterechte inhoudingen zijn geweest. Want ja ons misterie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn is niets anders dan een instantie die zijn eigen volk, zijn eigen mensen laat uitmelken, misbruiken en absoluut niet beschermt.

  Het motto van onze ‘beschermers’ is duidelijk, dat men de middenstand te vriend moet houden. Van deze aasgieren hangt ons eiland af en zij bepalen onze toekomst, wat de reinste onzin is, gecreëerd door slavendrijvers. Ondertussen kan ons ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn beter de woorden; Ontwikkeling – Sociaal en Welzijn weghalen en zich het “ministerie van Arbeid en Slavernij” noemen.

  Laten we eens door gaan lichten hoe werknemers behandeld worden. Het is triest dat onze bevolking niet beschermd wordt voor deze aasgieren die er alles aan doen om geld binnen te halen zelfs buiten het menselijke om. Welke ‘sociale’ minister heeft het lef om hier wat aan te doen en een deugdelijke arbeidswet te maken waarbij niet de werkgevers met hun miljoenen panden maar de werknemers, levend van een aalmoes, beschermd worden en waar werknemers beloond worden naar het arbeid dat ze verrichten.

  Nu is het te triest voor woorden hoe onze instanties slavernij beschermen voor geld en macht.

  14 reacties op “Ingezonden: slavernij anno 2015”

  1. Meestal besteedt ik weinig aandacht aan commentaren van zij die zich als, zoals zij op de Antillen werden en worden genoemd, Makamba pretu, voordoen.
   Vandaag eens even anders trouwens, verandering van spijs doet eten.
   In de spiegel kijken heb en hoef ik ook niet te doen om te beseffen dat ik van de Antillen afkomstig ben en om te weten wie ik ben.
   Met andere woorden, ik weet verrekte goed wie en wat ik ben.
   Ook de tijd dat ik in vele landen heb gewoond heeft gemaakt, dat ik goed weet de weerkaatsing van welk persoon ik te zien krijg mocht ik mij de spiegel voorhouden/ c.q. een ander mij dat voorhoudt.
   Door wat enkele schrijvers steeds over Curaçao schrijven ben ik gaan twijfelen of zij wel van de Antillen afkomstig zijn totdat, zij een Papiaments frase (per vergissing of met afschuw of hun afkomst loochenend of een mogelijke negatieve ervaring weergevend) pennen en kenbaar wordt dat het hier om een Antilliaan gaat.
   Wat voor reden hebben deze personen om zich steeds, over Curaçao, negatief uit te drukken?
   Van zulke lieden ben ik gewend dat zij, op vraag daarnaar, zichzelf steevast een andere nationaliteit aanmeten om maar niet met de vinger nagekeken te worden, bij het erkennen dat zij in de Antillen geboren zijn of hun afkomst door hun antwoord te herleiden is.

  2. Fred Schiedam commentaar 6 mei 2015, 08.36 uur.
   U zegt het zelf,:” De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet”, dat is wat jullie doen.
   Bedoelt u daarmee dat het waar is maar dat wij daarover moeten zwijgen en in de plaats daarvan de mouwen moeten oprollen en etc./ etc.?
   NB, dat u het zelf toegeeft dat het e.e.a. waar is.
   Niks te (zo beweren jullie). Het is gewoon geschiedenis en dagelijks media nieuws (naast het feit dat de FNV en de CNV dat zelf aangeeft (van wat er de Polen Roemenen, Bulgaren e.d. overkomen, namelijk lagere lonen dan het C.A.O. gebruikelijke, boetes en straffen van hun werkgevers e.d.) Zie voorts de eisen voor hogere beloningen bij de AH.

  3. @VITO, Roberto, Tokaya etc.
   De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet, dat is wat jullie doen. Natuurlijk, het kan altijd erger, en elders komt het (zo beweren jullie) ook voor. Lekker makkelijk, hoef je niks te doen.

   Rol op je mouwen, en ruim op jullie stal!

  4. Beste Roberto graag wil ik duidelijk maken LIberia Petersz was een volksmens. Zij heeft gedaan wat zij vond dat er op dat moment gedaan moest worden volk. Ik zou ook hetzelfde hebben gedaan voor mijn volk. Kan jij je voorstellen wat het ramp het zou zijn geweest als de Shell het onder haar bewind zou zijn vertrokken. Politiek gezien had Liberia geen keus. Zoals de meeste politici in Nederland zeggen met de kennis van nu zou ik nu anders hebben besloten en so is het ook gegaan bij Libereia Petersz. Leberia was een integere politici die rekening hield met het volk en kende de gevoelens van het volk. Laten wij ophouden met de respectabele vrouw volksmens zo te bemodderen. Ze hebben gezamenlijk met andere politici het besluit genomen onder haar bewind. Dus zij treft geen blam. Het volk heeft hun gekozen om besluiten te nemen goed schiks en kwaad schiks.

  5. Beste John Baselmans kom maar een poos toeven in Nederland dan zal jij je ogen niet geloven hoe erg het gesteld is met de onderdrukking van het personeel in de Nederlandse bedrijven. Shit happens at this moment everywhere in the world not only Curacao. V+D wil dat het personeel zomaar 6 procent inleverd van hun loon anders moeten ze naar huis. Ga bij Kon Bijenkorf kijken aan wat voor regels het personeel zich aan moeten houden ander liggen ze buiten. De Regering Gemeentes gebruiken liever Flex uitzendkrachten om personeel niet in vaste dienst te hoeven aannemen. Vaak gebruiken ze jonge arbeidskrachten zonder veel kennis en ervaring om het jeugminimumloon te betalen wat goed koper is. Wanneer ze 25 worden worden ze d’ruit geschopt doordat ze te duur worden. Graag wil ik van Baselmans weten wie dit blijft ontkennen op Curacao dat er geen slavernij is op Curacao. Slaverij kom je overal op de wereld tegen niet alleen op Curacao zelfs in Nederland heb je moderna slavernij dus niet vreemd dat het ook op Curacao bestaat. Waarom dacht je de hele op dit moment zo onrustig is. Doordat de grootgeld kolonisten misbruik maken van de situatie en denken alleen maar in termen van geld en macht en rijk worden. Je kan niet alleen praten over moderne slavernij op Curacao als je dat niet globaal wil interpreteren.

  6. Waarom zover van het huis zoeken, heren? Het is, jammerlijk, zoals John Baselmans-Oracle dat aangeeft, een verwerpelijke gebeuren binnen het koninkrijk. Slavernij komt overal in de wereld voor. U hoeft alleen maar het nieuws te volgen en te ontdekken dat er profijt wordt getrokken uit buitenlandse werknemers in agricultuur etc.

  7. @Baselmans
   U verwijst naar een uitspraak van de commissie koninkrijkszaken. Het betreft echter een uitspraak van het comité koninkrijksrelaties, een iets ander clubje.

   George LaStiwz, über oracle

  8. Basel mans.

   Ja geeft u mij nu eens “toelichting”

   http://www.state.gov/j/tip/rls/tiprpt/countries/2014/226709.htm

   De enige concrete voorbeelden daarin gaan over als ik het goed begrijp over Race Cafe
   En Campo en een hele opgepakte Colombiaan. Met Race Cafe denk ik dat het meer ging ter verdediging van andere lokale belangen en er was er een ambtenaar die mee hielp..toch ? De 2 dames van de rode leeuw jaren eerder was een ander verhaal.

   Verder maakt het rapport vrij duidelijk dat de Regering van Curacao simpel gezegd er weinig aan doet. De zelfmoord en het zelfs zonder vervolging toestaan dat er advertenties in de krant worden gezet door een betrokken partij werd daarbij aangehaald.

   Ik mis nog even de “onderdrukkking van de lokalen” hierin. Voorzover ik weet betreft het “buitenlanders” die officieel hier binnen komen via de airport met een betaald ticket en met een Visa en “werkvergunning” voor 3 maanden Afgegeven door een “Nederlandse” ambassade.

   “moeders en vaders met gezinnen die zwaar onder het minimumloon werken bij vele lokale” grote bedrijven. Voor hun werk maken ze dagen van 04.00 uur (vertrekken van huis) tot 22.00″

   Welke lokale “grote” bedrijven ??? De overheids bedrijven ? Sehos ? Fastfood bedrijven ? de banken of verzekeraars, de hardware stores ? Supermarkten eh werknemers op brieven gat ? De marine basis ? Winkels ??

   Verder ben ik ook nog op zoek naar die “ondernemers: die steeds grotere panden neerzetten. Kunt u voorbeelden geven ? “Sambil” ?

   Noem er nu eens 1 enkele die open is met die werktijden en of die werknemers als slaaf behandeld ?

   “handelaren, onze winkels en onze middenstand ”
   Nou… Free-Zone ? Winkels, tokos Snacks ?

   —————————————-
   Als de “overheid” t zou willen dan is dat hele verhaal zo uit de wereld. Iedereen die hier blijft zonder geldig Visa is illegaal. En als er een weekje elke busje wordt gecontroleerd dan is het eilandje zo leeg niet waar.

   Nee nog beter bij de immigratie dienst passen we zelfs dingen aan als er op Haitie een onzin verhaal in de krant verschijnt en het daarna ineens helemaal vol staat met “onderdrukte” illegale mensen bij de immigratie dienst…. Nee we brullen over illegalen en oppakken, maar als er een paar honderd bijelkaar staan dan passen we de openings tijden aan.

   Maar stel alle illegalen zouden van het eiland verdwijnen… Dan hebben we wel een groot probleem erbij nietwaar.

   U kent vast dat spotje nog op TV over die Haitiaan die geen haitiaan was en in z’n eigen tuin aan het werk was … En spot op TV van de overheid over hoe iemand “chino’s behandeld”

   Roberto… De Shell ?? In welke eeuwleeft u?

  9. Ach ja, het is maar hoe je het bekijkt, heel veel mensen op Curacao werken met een ‘ik zit liever onder de boom’ mentaliteit, en hebben geen respect voor het ‘mijn en dijn’ principe (niet stelen van de baas), en de werkgevers behandelen deze mensen natuurlijk minder goed, dan de hardwerkende en eerlijke mensen, logisch toch, ik doe het in ieder geval net zo!

   Als er al sprake zou zijn van slavernij, dan doet men zich dat dus gewoon zelf aan!

  10. Zoals elke burger zou moeten weten praten we onder andere over het TIP-rapport. Terug te vinden op site US Department of State. Verder kwam via Twitter deze melding binnen van de commissie koninkrijkszaken:
   @ComiteKr
   “Er is helaas in hele Koninkrijk nog slavernij: van de prostitutie (mensenhandel!) tot uitbuiting van buitenlandse werksters etc.”

   Verder is er geen toelichting nodig. Toch ben ik al tijd bereid zaken verder toe te lichten als men daar mij over mailt. Een prettige dag verder.

  11. @ Baselmans

   ” ……af en toe verschijnt er weer een rapportje …… . Zo af en toe komen wat zaakjes naar buiten ……… .”
   Welke rapportjes ? Hebben die een naam ? Wanneer zijn die gepubliceerd ? Welke zaakjes ? Kom eens een keer met feiten in plaats van dat slap geouwehoer ! Man en paard benoemen, zodat het duidelijk is voor iedereen.

   En wat hier beschreven wordt is geen slavernij, maar uitbuiting. Hebben deze mensen een vrije keuze om te gaan werken ? Krijgen ze een salaris ? Kunnen ze iedere dag naar huis ? Zijn ze zondags vrij ? Juist dat dacht ik al, dus geen slavernij, maar gewoon uitbuiting. Valt ook niet goed te praten, maar is wel iets anders dan slavernij.

  12. Wat een onzinnig verhaal, geen feiten, alleen maar goedkope roeptoeterij. Als dit waar zou zijn, waarom zouden dan allerlei mensen van omringende (ei)landen zich hier zo massaal willen vestigen?

  13. Deze zijn de effecten van Eerste Curaçao Te Koop ( 1977 )
   Eerder was er ook zo ,maar na de strijd van1969 was iets verandert en dat was Arbeid Recht en Burger Wet Boek die zijn verschenen tussen de Bevolking .Maar later heeft de Overheid De Vijfjaren Belasting Vrij ingevoerde en dat betekent dat de behaalde van de strijd van 1969 werden ingetrokken en vernieling

  14. Beste Jos, groot gelijk heb je, groot gelijk. Waarom? Maar als eerste moeten we wel in gedachte houden dat er veel vormen van slavernij zijn. Vormen waarbij de sterken de zwakken met geweld tot slaaf maken. Maar sta ook eens stil bij enkele andere vormen van slavernij. Mensen kunnen zichzelf in de greep brengen van allerlei verslavingen waaraan ze zich bijzonder moeilijk kunnen ontworstelen. En mensen kunnen ook in slavernij raken door leugens en bedrog; ze kunnen door misleiding hun hele leven onder valse beloften gebukt gaan zoals de overheid, de regering op het eiland doet. We kunnen verschillende vormen van slavernij onder één noemer brengen, maar wij moeten beklemtonen dat we ze niet gelijkstellen. Ze verschillen aanzienlijk. Maar de vorm wat je aanhaalt, is een belangrijk gemeenschappelijk element in deze “moderne” tijd. Jammer genoeg denken veel mensen dat slavernij niet meer bestaat. Als ze het woord “slavernij” horen, denken ze meteen aan Tula en Karpata. De zogenaamde bevrijdingshelden die de slavernij-ketens hebben verbroken. Maar het eiland zit nog steeds in gevangenschap van de slavernij, en niemand die eraan denkt om hen te bevrijden. Typisch hè? Toegegeven, de vertrouwde beelden van ketens, zwepen, openbare verkopingen, de man(opzichter) met licht bruine helm op zijn hoofd met khaki broek en khaki hemd met korte mouwen en bruine sokken tot onder de knie, een pijp in de mond, openbare verkopingen etc.etc. zijn niet typerend voor de hedendaagse slavernij. Maar de hedendaagse slavernij op Curacao is wel een aanduiding die wordt toegepast op laagbetaalde arbeidsklassen, en vooral in werkplaatsen zoals auto garages, fabrieken, horeca’s, huishoudelijk werk, verkoopster/verkoper etcétera. Er rust ook een “dwang”, een “beperking” op de vrijheid op deze werknemers om weg te gaan of om een ander baas te zoeken en van werkgever te veranderen. Het is een totale vernedering voor het arme volk. Het is een tirannieke en hardvochtige slavernij. In deze 21ste eeuw blijft het gebruik nog steeds bestaan. De waardigheid van werknemers op Curacao wordt niet gewaardeerd door hun werkgevers. Er moet een drastische verandering in dit systeem komen. De besmettelijke hebzucht moet uit het hart van deze werkgevers en hun consorten, de aasgieren die zich hebben ingelaten met dit soort slavernij verwijderd worden. Dit soort slavernij op Curacao zorgt ervoor dat de werknemer een “eigendom” van de werkgever wordt, zodat hij (werkgever) kan doen en laten wat hij wil, zodat hij beslist wat er met zijn slaaf/slavin gebeurt. Hij doet wat hij doet, en hij vraagt niet waarom. Maar Jos, kijk ‘ns wat de SHELL allemaal doet met het volk. Met al hun giftige uitstoot die zeer schadelijk voor mensen die in de omgeving wonen. Toen aan Maria Liberia Peters gevraagd werd (tijdens een interview) over deze kwestie. De manier en hoé en wát zij voor antwoord gaf, liet zien wat voort persoon zij is. Zij speelde onder één hoed met de SHELL. Dat zijn mensen, zoals je schreef, die alles doen om geld binnen te halen ten koste van het volk, HUN EIGEN VOLK. Dit illustreert hoe onbetrouwbaar zij is. Onlogische mensen die zichzelf tegenspreken. En het volk zucht, zucht, zucht, en blijft maar zuchten. Maar zij vergeten één ding, ja, slechts één ding zien zij over het hoofd; dat GOD, de ALMACHTIGE, ZIET DAT HET ARME VOLK LIJDT DOOR HUN TOEDOEN, EN DAT ZIJ VERANTWOORDELIJKHEID MOETEN AFLEGGEN AAN HEM.