• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

passchierCURAÇAO – Bonaire heeft de razendsnelle verspreiding van het chikungunya-virus zoals op Curaçao niet gekend. Het jaar 2014 sluit zich af met slechts een dertigtal officiële besmettingen. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Geen extreme ziekmeldingen en paniek binnen de toeristische sector vanwege chikungunya. Het merendeel van de Bonairianen die chikungunya hebben opgelopen zijn op Curaçao besmet geraakt, zegt dokter Marian Luinstra-Passchier van de afdeling Publieke Gezondheidszorg.

Belkis Osepa maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

Muggen
Luinstra-Passchier: “Door de verbinding tussen Curaçao en Bonaire is de kans groot om het virus op Curaçao op te lopen. Daardoor wordt het teruggebracht naar Bonaire. We hebben tot nu toe weinig besmette muggen.”

Broedplaatsen
De controle van de ziektegevallen en preventieve maatregelen tegen de chikungunya besmetting worden structureel aangepakt. Toch ligt de grootste rol bij de Bonairiaanse bevolking zelf, stelt Luinstra-Passchier. “Ze moeten broedplaatsen in de eigen omgeving voorkomen en zich goed beschermen tegen steken van de muggen. Bij een verdachte chikungunya patiënt gaan we eventuele broedplaatsen opruimen en drinkputten controleren.”

Spuiten
Het spuiten tegen de muggen zoals op Curaçao, gebeurt heel zelden. “Dat is slecht voor het milieu en maakt de muggen resistent”, zegt Luinstra-Passchier.

3 reacties op “Chikungunya onder controle op Bonaire”

 1. Bonaire 15.000 mensen tegen Curacao met 150.000 mensen groot verschil he.

 2. Curaçao, ga in lering bij Bonaire. Daar wordt niet gespoten. Muggen resistent. War is de levensduur van een mug? Ondertussen sterven o.a. de kolobries en bijen door de spuit acties. En de muggen badderen.

 3. bonaire is nog redelijk dun bevolkt.
  30 offiiciele gevallen, maar op Curacao zijn er misschien 300 officiele gevallen.
  De onofficiele gevallen is een factor 100 daar overheen.