• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Fuikdag 2012CURAÇAO – Bekertjes, zakken, etensbakken en verpakkingsmaterialen drijven massaal in Fuikbaai rond na de eerste zondag van het jaar. Dan wordt het traditionele bootfeest ‘Fuikdag’ gehouden. “Men neemt een luchtbed mee dat nog in de verpakking zit, maar is te lui om die verpakking mee terug te nemen.”

Dat vertelt Corinne Senior, medeorganisator van de Fuikdag Clean Up, tegenover Caribisch Netwerk.

Verscherpte regels
De regels voor Fuikdag zijn verscherpt dit jaar wat veiligheid aangaat, maar over vervuiling is weinig gesproken. Volgens Senior is dit niet vreemd. “De kustwacht is verantwoordelijkheid voor veiligheid op het water, maar Selikor is niet verantwoordelijk voor afval. De Fuikbaai is privéterrein en Selikor doet al meer dan zij verplicht zijn.”

Troep
Selikor deelt dit jaar weer 500 zakken uit. Josette Kölker-Boomgaard en een team van vrijwilligers deelt deze zakken uit, haalt ze op en geeft voorlichting. Ook zorgt Selikor voor een grote container op het strand. “We vragen natuurlijk of bezoekers hun afval even in de container gooien in plaats van gewoon op het strand, maar mensen doen dit niet. Ze gooien zakken vol troep liever vooraan op het strand terwijl de container een paar meter verder staat. Een voordeel is wel dat het vuil dan in zakken zit.”

Invloed
Volgens Kölker-Boomgaard hebben de nieuwe maatregelen van de overheid, zoals het verbieden van taxidiensten, wel degelijk invloed op de vervuiling. “Mensen op boten nemen hun afval vaak mee terug. Het zijn de bezoekers die geen boot hebben en alleen een vlot of luchtbed ter beschikking, die veel achterlaten. Ze hebben geen zin hun troep mee te sjouwen de hele van de dag. Nu de taxidiensten en vlotten verboden zijn, denk ik dat er minder vuil achter zal blijven.”

Coördinaten
Corinne Senior gaat elk jaar voor Fuikdag en op de dag zelf poolshoogte nemen. Ze bekijkt waar waarschijnlijk het meeste afval terechtkomt, stelt deze coördinaten in zodat zij de volgende dag met duikers het vuil gemakkelijk kan vinden. “Het vuil onder water ligt vooral onder de drukste plekken: de vlotten en de populaire boten waar iedereen massaal voor wil liggen.” Ondanks dat het hard werken is voor Senior, heeft ze begrip voor de feestvierders. “Ik keur het niet goed natuurlijk, maar als je in de drukte ligt, kan ik me ergens voorstellen dat je niet terug peddelt om je plastic bekertje weg te gooien. Je hebt maar twee handen.”

Plastic bekers
Volgens Senior zijn deze plastic bekertjes juist het grootste probleem. “Glazen bierflesjes zijn ook niet goed, maar het is geen drama. Glas is een natuurproduct, plastic niet. De bekertjes liggen in bergen onder water en dit is heel schadelijk. Bovendien drijven ze gemakkelijk weg waardoor wij ze de volgende dag niet meer vinden.” Een oplossing zou het weigeren van plastic bekertjes zijn op boten. Men zou een harde plastic cup kunnen krijgen die zij bij zich moeten houden. “Sommige boten voeren dit beleid al en dit is een goed begin. Zonder de plastic bekertjes zijn we een heel eind op weg.’

Clean-up
De Fuikdag Clean Up wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Rond de honderd vrijwilligers zetten zich twee dagen om de baai weer schoon te houden. Fuikdag werd de laatste jaren bezocht door duizenden mensen.

4 reacties op “Hoop op minder afval door strengere regels Fuikdag”

 1. Organiseer geen “fuikdag” en dan heb je ook geen vervuilers. Verwijder de veroorzakers van toeloop door het publiek en het publiek blijft weg.
  Misschien dat dat nog altijd gebeurd, dat racen op de Nieuwe Havenweg c.q. bij de verkeerslichten.
  In het begin werd het publiek door beginnelingen, of anders niet verder denkende agenten, verwijderd en leverde dat een massa protesten op, immers het is niet het publiek dat voor de toeloop verantwoordelijk was.
  Weldenkend verwijderde men later de racers, logisch na observatie van de gang van zaken, onder anderen steeds een en dezelfde bestuurders bij de verkeerslichten, de veroorzakers van de toeloop en werd het hierdoor rustig op de Nieuwe Havenweg. Geen veroorzaker.organisator, geen publiek. Zet wel kwaad bloed, hoor. Wie durft?

 2. Gezelligerd ben je zeg, anonymous7280, op 30-12-2014

  Alle fastfood bedrijven, sneks en supermarkten enzo ook maar verbieden dan? Uiteindelijk leveren die de produkten die afval veroorzaken en/of bijdragen aan een feestje (drank & food).

  Volgens mij draaien toeleveranciers voor drank en food juist een prima omzet met betrekking tot Fuikdag dus goed voor het eiland want: economie impuls.

  Mij lijkt het beter om die porko’s (en trust me; ik heb ze gezien, veel mensen die schaamteloos hun afval overboord dumpen) hun afval onmiddelijk op te laten duiken.
  Misschien is een team van “vuil politie” op Fuikdag een goed idee, lik op stuk beleid, geen genade…

  Zomaar een idee! elk vaartuig krijgt een extra grote vuilniszak uitgereikt du moment ze Fuik binnenvaren, als ze hem vol weer inleveren bij vertrek bij de boot van Selikor die dan bij de uitgang van Fuik ligt krijgen ze in ruil een waardebon van het een of ander ofzo…Lever je geen zak in (lijkt me dat je op zo’n dag hoe dan ook vuil verzameld) krijg je een boete…moet je opletten wat er gebeurt.

  Bon ana trouwens! En fijne Fuikdag

 3. En wie gaat die strenge regels controleren??

 4. beter dat het afgeschaft word, beter voor de natuur en beter voor curacao (feestbeest eiland)
  wij mensen nemen de dingen nogal voor lief hier op de wereld.

  https://www.youtube.com/watch?v=DtsJ5kMy3PI