• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  JurielCURAÇAO – Voor Antillianen met een beperking is het lastig om hun leven in Nederland op orde te krijgen. Ze zijn afhankelijk van hulp door welzijnswerkers en de gemeente. Als die een steek laten vallen, kan dat voor hen het begin zijn van een kettingreactie aan ellende, zo schrijft Caribisch Netwerk.

  Juriël uit Curaçao zit serieus in de problemen. Hoewel hij binnenkort een Wajong-uitkering krijgt, dreigt hij zijn huis uit gezet te worden door een huurachterstand. Die is ontstaan omdat de gemeente zijn uitkering heeft stopgezet. De bestuursrechter moet beslissen of dit terecht is.

  Huis
  De gemeente denkt bovendien dat hij niet echt in dat huis woont en wil hem ook daarom eruit. Maar Juriël is vooral niet vaak thuis omdat hij geen geld had om zijn woning goed in te richten. Daarom zit hij overdag vaak bij vrienden, familie of bij zijn ex.

  Samenwonen
  De gemeente verdenkt hem en zijn ex er intussen van voordeurdeler te zijn en wil beiden korten op hun uitkering. Juriël zegt: “Ze hebben haar onder druk gezet om te tekenen dat ik bij haar woon. Maar ik wil daar helemaal niet wonen. Zij is mijn ex, ik kan niet met haar gaan samenwonen. Ik heb alleen maar contact vanwege ons zoontje.”

  Verstandelijke beperking
  Juriël heeft een lichte verstandelijke beperking. Omdat hij de regels niet goed snapt, zit hij nu in de problemen. Zijn advocaat en een welzijnswerker proberen hem uit de neerwaartse spiraal te helpen. De helpende hand die hij eerder inschakelde heeft hem niet voldoende geholpen.

  Baan
  Hubert is ook zo’n geval. Hij hoopt op een baan in de bouw en een normaal leven, maar geldproblemen hebben hem ingehaald. “Ik heb nauwelijks geld om te eten. Ik heb schulden en de gemeente doet niks om me te helpen. Op afroep heb ik bijna twee jaar vuil werk gedaan: asbest verwijderd en sloopwerkzaamheden verricht. Ondertussen kreeg ik alleen een uitkering. Ze beloofden me een baan, maar die heb ik nooit gekregen.”

  Misbruik
  Hij heeft weinig hoop dat de gemeente hem vooruit kan helpen. “Als ik problemen heb, geeft de ambtenaar niet thuis. Maar andersom werkt het anders. Als ik niet kom werken, wordt mijn uitkering meteen stopgezet.” Hubert heeft het gevoel dat de gemeente en sommige welzijnswerkers een loopje met hem nemen. “Omdat ik niet alles snap ben ik te misbruiken. Zij kennen alle regels, ik niet.”

  Ambtenaar
  Daar heeft Marcel van Leeuwen, voormalig ambtenaar in Nijmegen, van weten te profiteren. Meer dan een jaar heeft hij zijn werkzaamheden als reïntegratie-ambtenaar gecombineerd met zijn privé werkzaamheden als ambulant begeleider.

  Contactpersoon
  Hij was namens de gemeente contactpersoon voor een aantal Antillianen, onder wie Hubert en Juriël. Die twee, maar ook nog anderen, voelden zich slecht geholpen en onder druk gezet om met hem in zee te gaan.

  Probleem
  “Hij zei dat hij me ging helpen, maar als ik een probleem had was hij onbereikbaar. Hij belde mij alleen om te vragen of ik al in aanmerking kwam voor een persoonsgebonden budget (pgb), want dan wilde hij mij gaan begeleiden”, zegt Juriël. “Als ik niet deed wat hij zei, kortte hij mijn uitkering. Maar als ik hem wat vroeg, hoefde hij niks te doen,” klaagt Hubert.

  Eenmanszaak
  Met zijn eenmanszaak heeft de ambtenaar een aantal Antillianen geholpen met het aanpakken van bijvoorbeeld schulden of huisvestingsproblemen. Dat werd betaald uit pgb-budgetten die hij namens hen aanvroeg of via andere welzijnswerkers liet aanvragen.

  Petten
  Afgelopen zomer heeft de gemeente de ambtenaar opgedragen te stoppen met de dubbele begeleiding van Antilliaanse cliënten. Van Leeuwen verbaast zich hierover, omdat de gemeente volgens hem wist van zijn nevenwerkzaamheden: “Na een tijd kreeg ik ineens te horen dat ik dit niet meer mocht doen. Dat er sprake is van belangenverstrengeling. Ik snap wel dat je dan verschillende petten op hebt, maar ik probeer die personen gewoon te helpen.”

  Weinig hulp
  Zodra het pgb geregeld was vonden ze dat hij te weinig voor ze deed. Juriël: “Waar was hij toen ik mijn huis dreigde kwijt te raken omdat mijn uitkering is stopgezet? De gemeente Nijmegen heeft de dubbele begeleiding inmiddels aangepakt en het inhuurbeleid voor externe begeleiders aangescherpt. Maar Juriël en Hubert zijn voorlopig nog niet uit de ellende.

  18 reacties op “‘Antillianen met beperking speelbal van hulpverleners’”

  1. Aardig boek als achtergrond info.

   Morgen bloeit het diabaas: de Antilliaanse volksklasse in de Nederlandse samenleving.
   By Hans van Hulst

  2. Chris@

   “Het probleem met veel verstandelijke beperkte Antilliaanse jongeren en ouderen is dat ze er normaal uit zien”
   Nou ja zeg.. wat moeten we daar nu op zeggen….

   Maar die jongen kon wel op t vliegtuig naar Nederland..
   Zit bij vrienden z’n ex of en familie. . z’n ex werd “gedwongen” te zeggen dat hij met haar woont ??
   Zijn advocaat en een welzijnswerker proberen hem uit de neerwaartse spiraal te helpen.
   Dat is wel een aardig ploegje mensen nietwaar…

   Als die persoon op Curacau zou zijn wie zou hem dan helpen ?
   Of laat z’n familie hem opsluien in Klinika Kaprilles ? Of ze laten hem op straat zwerven.
   Geloof me hier als je een beetje geld hebt en je bent niet helemaal bij dan zal je eigen familie je zelfs beroven.

   Die foute hulpverlener.. Geef daar eens wat info over.
   Hoeveel van die hulpveleners zijn er zo’n beetje in Neder land en hoeveel mensen moeten die helpen…. En welk percentage is “fout” is er een klachten of beroep commissie.
   etc.

   Vanuit Nederlandse ogen in Nederland bekeken is het hopi erg. Tuutlijk.
   Zit je op Curacao dan is de werled echt anders en geef ik Roberto 2e stukje onderaan helemaal gelijk. Als je op Curacao niks hebt ben je ……. waard.
   Zo is de wereld aan deze kant van de Oceaan. Ik zeg niet dat het goed is maar het is wel de realiteit. En dat ze in Nederland kunnen klagen over alles is een luxe die een groot gedeelte van de rest van de wereld gewoon niet heeft.

  3. Chris@ Ja dat is zo, maar iedereen schrijft van alles, waarheid weten ze echt niet.
   Ik ben nu bezig een mevrouw te helpen, haar hulpverlener schrijf dingen op dat niet waar zijn. En elke keer komt ze in problemen. Hulpverlener is niet blij dat ze iemand anders ook raad vraagt. Ik ben niet slim, maar ik help haar met briefjes en probeer alles in de gaten te houden. Haar hulpverlener is niet eerlijk. Het is niet makkelijk om een ander te krijgen, we blijven proberen voordat het echt fout gaat. Zei heeft nooit persoonlijk kennis met haar kunnen maken, want ze zegt nee telefonisch regel ik het wel je hoef niet te komen.
   Stukken moet ze bij de balie achterlaten en dan krijigt ze bericht terug. Zei belandde in schuld door een fout van haar, achteraf moest ze het tocht betalen, en dat is ze nu mee bezig. Voor de rest proberen we alles bij te houden alles controleren zodat ze el moet ik erbij zeggen dat je ook mensen hebben die zelf een potje van maken en dan hulp gaat vragen en denken dat alles meteen geregeld moet worden, en dat werk niet zo

  4. Voor alle mensen die hier op gereageerd hebben. De jongen is verstandelijk beperkt dit betekent dat hij zaken niet kan overzien. Het probleem met veel verstandelijke beperkte Antilliaanse jongeren en ouderen is dat ze er normaal uit zien en het pas veel te laat ontdekt wordt dat ze verstandelijk beperkt zijn, waardoor de problemen opstapelen.
   Voor de mensen die zeggen dat dit verhaal niet klopt. Hoe weet je dit? Ben jij in de schoenen van de mensen waarover het gaat.
   Na jaren lang werkzaam te zijn geweest in de hulpverlening weet ik dat Antilliaanse jongeren en ouderen met een beperking veel moeilijker de juiste zorg krijgen er wordt vaak aan hun beperking getwijfeld ze worden vaak eerst als nietwillend, ongemotiveerd etc. afgeschreven voor ze werkelijk de juiste hulp krijgen.

  5. Ata Soza a bishita un kas inespera i a hanja karson di otro sekso kologa na waya serka un muhe o homber ku supuestamente ta so biba ku su jiunan?
   Kashi yen di panja di otro sekso. Bishita mama di jiu muher ku supuestamente ta biba serka su mama o ta kompanja esaki. Jiu muhe i su pai a sali for di kuarto i topa Soza. Ata Soza ta kana saka foto di waya di panja laba i ta mira panja di otro sekso madura na waya. Ata dos ku stima otro, kada un tin nan kas c.q. direkshon, serka otro biba. Aya banda ta hür so ta paga.
   I si ta paga otro kos, manera awa i lus tog, pa fin di anja ta plaka ta keda debolbe pa por spar o bai ku vakashon. Kosnan no fantasia pero a jega di sosede. Biba na kamber, hanja kas i pidi ajudo finansiero pa muebla i hinka kos segundo mano den kas. Sobra sen?????Wel, wel, wel, kon bo mes ke??? Sinta o para?

  6. Maria,

   Hopi bon.

  7. Het zou de iedere hulpzoekende, emigranten en zulks ten goede komen als zij het stuk van Roberto 30 december 2014 eens goed doornemen.

   In het kort, georganiseerd leven.
   Een moedig persoon, die Maria. Een goed voorbeeld voor anderen die geen beperkingen hebben.
   Volgens mij laat Nederland geen enkel persoon met beperking stikken.
   Voorwaarden zijn er overal.
   Kwamen er laatst enkele hulpbehoevenden die van de gemeente “flatscreen tv” en “satelitedish” eisten daar zij met hun familie in het midden-oosten vanwaar zij gevlucht waren, wilden communiceren. Wilden geen tweedehandskleding en meubilair etc.
   Er lopen in Nederland vele hulpzoekers van boven de 40 rond, die zich, met leeftijd korting voordoen, als 27 a 30 jarigen bij de aanvraag naar asiel.
   Liegen dat zij asiel aanvragen door dreigingen in eigen land, maar zodra zij de nodige papieren en geld hebben naar hun land van oorsprong afreizen voor het bewaren van geld en bouwen van woningen etc.. Die lui met leeftijdskorting vergeten 1 ding.
   Tegen de tijd dat zij qua lichaamsconditie en werkelijke leeftijd aan pensioen toe zijn moeten zij door het verbergen van de werkelijke leeftijd nog zeker 30 of meer jaren doorpezen c.q. wachten op de fictieve pensioenleeftijd.

  8. @GB, Er is goed nieuws voor je! De bureaucratie wordt afgebouwd nu de gemeenten de zaken moeten regelen. In de oude bureacratie ging het om regels en rechten. Eventueel nog beroepsprocedures etc. Nu de gemeenten het overnemen wordt meer gekeken naar de feitelijke situatie. Als iemand dan gewoon vaak niet thuis is of zijn huis leeg heeft, komt er geen uitkering omdat al snel de indruk is dat de zaak belazerd wordt. Het gaat dus steeds minder om regels en meer om de werkelijke hulpbehoefte. Als er in de omgeving hulp is, moet je het de overheid niet vragen. Hulp is in Nederland geen recht meer, maar een gunst die alleen gegeven wordt als het echt nodig is. Dat is wennen.

  9. Ik ben het niet helemaal eens met de titel want het klopt niet helemaal dat antillianen speelbal zijn van hulpverleners. Ik wil ook niet beweren dat het niet gebeurd. Het gebeurd, ook met de autochtone nederlander. Ik ben ook antilliaan en ik ben ook in de bijstand ook mede door mijn gezondheid, leeftijd enz. Ik ben niet “aantrekkelijk” voor de nederlandse arbeidsmarkt. Dus ik kan er verder niets aan doen. Ik probeer er het beste van te maken. Ik leef normaal in een huurwoning en probeer met financiën normaal rond te komen zonder hulp te vragen aan anderen. En het is aardig gelukt. Ik ben dankbaar voor wat ik heb gekregen.
   Maar ik heb ook geen problemen met de Gemeente. Zij zijn juist in een zekere zin begripvol naar mij toe. De Antillianen die in de bijstand vallen moeten zichzelf blijven ontwikkelen, al is het in de nederlandse taal. Want als je de nederlandse taal probeert goed te beheersen en begrijpen dan leer je ook hoe de nederlandse samenleving in elkaar zit. Je leert om b.v. je eigen problemen op te lossen met de aangeboden hulp hier via de verschillende instanties.
   Je moet een gesprek kunnen voeren met een b.v. een functionaris en ook begrijpen.
   Wij antillianen worden soms erg snel emotioneel, snel boos en zo. Terwijl het misschien niet slecht bedoeld wordt, maar wij vatten de dingen soms erg persoonlijk op.Daar wordt ook vaak ingespeeld.
   Natuurlijk maak je wel eens mee dat er iets kwetsend gezegd wordt, maar dan kan je ook iets terugzeggen. Maar in de eerste plaats moet iedereen elkaar respecteren. Dat zeg ik ook altijd bij als het nodig is.
   Verder doe ik ook vrijwilligerswerk als het lichamelijk gaat. Niks geforceerd of onder druk.

  10. De wet van de Curacaoenaar is toch als je het hier niet bevalt moet je maar weer snel vertrekken naar je eigen land? Dus hij in dit geval snel terug naar Curacao. Iedereen blij. Ja toch?

  11. Een klaagzang op Nederland van begin tot eind. Als het zo slecht is in het koude kikkerland waarom komt men dan niet terug naar huis heerlijk in de zon onder de palmbomen liggen niksen in plaats van te teren op de vetpotten van Nederland.

  12. Ze zijn afhankelijk van hulp door welzijnswerkers en de gemeente. Als die een steek laten vallen, kan dat voor de Antillianen het begin zijn van een kettingreactie aan ellende.
   Ja en weer heeft iemand anders het gedaan, volgens mij is de enige beperking die deze persoon heeft een verstandelijke beperking en dat is hem duidelijk aan te zien. Het enige wat hij mist is een tamarinda boom waaronder hij kan liggen.

  13. Beide van deze verhalen klopte helemaal niet .Want vanaf je coaching gesprek voordat je een uitkering ontvang verschenen alle regels in de eerst instantie op tafel !!

  14. De (nederlandse) bureaucratie geeft geen moer om mensen. Je moet alles volgens hun regels doen. Kan je dat niet, dan kan je in de stront wegzakken. Pech gehad.

  15. Dacht al wat is onze wannabe doctoranda stil, was als hulpverleenster bezig in Nijmegen.

  16. Waarom helpt de gemeente me niet…. De regels niet kennen… Waarom vraag je geen hulp bij mevr. Wiels in Den Haag..
   Waarom komen ze niet terug… dan..
   Hier zal niemand je helpen.
   Er zijn geen uitkering ala wayong en welzijns werkers die je helpen aan persoons gebonden budgetten.. Problemen…. he swah mi no tin sen probleem.. zeker En er is hier ook alleen maar schoon werk in de bouw en asbest hebben we helemaal niet meer toch. Hier in de bouw zal je nooit zweten toch. Asbest op ruimen in nederland… vuil werk…ja ja in Nederland zeker Dat pak waar hij in rondliep was per dag duurder dan de uitkering per week. Snippertjes astbest zoeken.. Met een grijpertje.. Op afroep…
   Maar kom terug…Een licht verstandelijke handicap is hier voor een overheids baan of in de politiek echt niet zo.n probleem.
   Ze kunnen hier wel direct aan de slag en een ministerspost behoort echt niet tot de onmogelijkheden. Kennis van regels is echt niet nodig.
   Stage lopen eerst wel bij mevr. Wiels in Den haag.
   Die kan je de kneepjes van het vak in een cursus van een weekje vast wel bij brengen.
   Het is zoooo slecht in Nederland….

  17. Aan dit verhaal klopt geen bal van, geen land mee te bezeilen. Ten eerste: het inrichten van een huis in Nederland is een peulenschil. De kringloop is een enorme hulp voor degene(n) die zichzelf geen nieuwe inboedel kan/kunnen veroorloven. Velen kunnen geld besparen door tweedehands spullen te kopen, het is geen schande. Men moet de nodige bekwaamheden ontwikkelen om in zijn eigen onderhoud te kunnen voorzien. Wie zou het niet zeer aantrekkelijk vinden om huishoudelijke spullen te kopen voor de helft van de oorspronkelijke prijs of minder? Reken eerst uit hoeveel geld men volgens zijn budget aan zult kunnen uitgeven. Houd ook altijd wat geld achter de hand voor onverwachte reparaties die misschien na aankoop noodzakelijk zijn. Stel vast wát belangrijk is in je onderhoud. Neem het bedrag van je inkomen in aanmerking. Geef niet meer uit dan de hoogte van je inkomen(s). Dus dat smoesje waarom hij vaak niet thuis is, klopt helemaal niet. Ten tweede: geen kwestie dat de gemeente hem “verdenkt” van voordeurdeler is niet op zijn plaats. De gemeente is er zeker van, en neemt maatregelen tegen hem na voldoende bewijzen te hebben. Ten derde: nóch de gemeente, nóch een andere instantie kan iemand onder druk zetten om zijn handtekening te zetten onder een verklaring waaraan hij/zij geen aandeel heeft gehad. Je moet handelen volgens jouw geweten. Jouw geweten is jouw werkkring, het moet in evenwicht blijven. Ten vierde: als iemand de “regels” niet snapt, is er altijd een ambtenaar van de rechtsbijstand die totaal gratis de regels kan verklaren. Ten vijfde: schulden ontstaan niet uit zichzelf, ze worden “gemaakt”, en dat is geen kunst. En daarnaast, schulden brengen hoofdbrekens en problemen met zich mee. Schulden creëren spanning, en spanning leidt tot andere problemen. En toch kan men van schulden vrij blijven. Natuurlijk, een bepaald bedrag aan schulden, iets normaals, kan aanvaardbaar zijn, maar dit vereist wel onderscheidingsvermogen en zorgvuldig beheer. Samenvattend kan men dus zeggen dat verstandig omgaan met schulden omvat ook het vermogen ze NIET te maken. Alle gemeenten staan altijd klaar om te helpen, maar men moet ook KUNNEN en vooral WILLEN meewerken. Maar als de gemeente ziet dat men een potje van maakt, dan houdt het automatisch en logisch op. Koop ook niet wat je jezelf niet kan permitteren. vermijd impulsief kopen. Zelfs al is iets voor de helft van de prijs verkrijgbaar, dan is het nog geen koopje als men het zich niet kan veroorloven. Gebruik je verstand. Het is Nederland, en geen Curacao waar Papa en Mama en Oom en Tante en neven en nichten, vrienden en kennissen kunnen bijspringen. Als je hier duizend euro’s hebt, ben je duizend euro’s waard. Als je vijfhonderd euro’s hebt, ben je vijfhonderd euro’s waard. Als je een tientje hebt, bent je een tientje waard. En als je niets hebt………………………………………………………………….

  18. Zouden deze problemen misschien terug te voeren zijn naar een gebrekkige communicatie. Veel van deze emigranten spreken geen tot gebrekkig Nederlands en ja dan kan het gebeuren dat zij de uitvoerende ambtenaren niet verstaan en zeker niet begrijpen.