• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

cateringCURAÇAO – Het zijn gouden tijden voor Antilliaanse cateringbedrijven in Nederland. Bijna alle cateraars hebben aan het begin van de kerstweek de bestellingen stop moeten zetten. Zelfs vlak voor de kerstavond komen nog steeds telefoontjes binnen van klanten die op de valreep ayaka’s en een ham di pasku willen.

“Ondanks dat we op onze site een berichtje hebben geplaatst dat we geen bestellingen meer aannemen, worden we nog steeds gebeld. Wij willen zelf ook kerst vieren, dus nee is helaas ook echt nee”, vertelt Junio Ignacio van Antilliaans Eten tegenover Caribisch Netwerk.

Ayaka’s
Crystal Henriquez is speciaal voor kerst vanuit haar woonplaats Apeldoorn anderhalf uur gereisd om haar bestelling in Amsterdam op te halen. “Ik mis mijn eiland en een ayaka, dat is nog het enige stukje Curaçao wat ik kan krijgen in deze kou”, zegt de dolblije Henriquez, terwijl haar tas met ayaka’s en een dikke kerstham wordt gevuld.

Geen ‘Nee’
In Amsterdam bij Bandabou Catering komen al vanaf oktober bestellingen binnen voor kerst en nieuwjaar. Zij hebben in tegenstelling tot andere cateraars meer moeite om klanten een ‘nee’ te verkopen. Tijdens de kerstdrukte wordt er daarom van negen uur ‘s ochtends tot drie uur ‘s nachts gewerkt. Liefhebbers van de Antilliaanse keuken komen bij dit bedrijf bij elkaar zo’n 150 kilo ham di pasku en 600 ayaka’s ophalen. Maar ook sùlt (varkensoor in zuur), pekelé (gepekelde zalm) en empaná’s behoren tot de vele bestellingen.

Vreselijk druk
Bij Vicento Taarten in Zoetermeer zijn behalve de tientallen Antilliaanse taarten, ook meer dan 500 ayaka’s besteld. “Het is hier echt vreselijk druk! De mensen staan soms wel twee uur te wachten op hun bestelling, zo druk is het dit jaar”, vertelt eigenaresse Taizy Vicento.

Bolo
Er worden vaker taarten besteld bij de kerstbestellingen. Voor de die-hards van de Antilliaanse keuken mag de bolo di kashupete (cashewtaart) niet ontbreken. Wie minimaal 85 euro wil betalen voor 500 gram taart, gaat voor de bol’i preimu (pruimentaart). Deze koning der Antilliaanse taarten vereist een paar maanden bereidingstijd en het wordt daarom alleen voor speciale momenten gemaakt.

België
Ook in het Belgische Gent wordt bij de Antilliaanse Sha’s Exotic Snacks het speciale eindejaarspakket besteld. “Het zijn juist niet de Antillianen die het vaakst bij ons bestellen, maar de Belgen”, vertelt Sharelly Regina. “De Antilliaanse keuken wordt steeds bekender in België. Zij hebben meestal of Antilliaanse collega’s of hebben de eilanden een keer bezocht.”

8 reacties op “Antilliaanse cateringbedrijven in NL draaien overuren”

 1. Dat noemen we “Integratie” en “respect” voor elkaars gebruiken.

 2. Tokaya, die Pablo moet gedacht hebben “eat more beans” Curaçao needs the gas!

 3. Ayaka’s, is toch niet van origine bodem van de Antillen, doch Venezuela enz.?
  Heb een paar jaar terug een ayaka van een Venezolaan (ene Pablo) mogen proeven en gelijk een bestelling geplaatst, doch heb alles terug gebracht; zat een hoop witte bonen in.
  Chopi, Hollandse patat friet is van aardappelmeel gemaakt en of anders voorgebakken.
  Als je het bestelt wordt het weer gebakken (dubbel vet dus). Belgisch friet is vers geschild en gebakken c.q. het duurt wat langer dat bakken voordat je het kunt nuttigen, maar minder vet.
  Wimpie, dat is nou wat de Fransen noemen arrogantie. Er zijn personen die, waar zij ook komen weigeren zich in te burgeren (maar dat wel van anderen eisen en ook nog ‘snert e.d.’ opgediend willen hebben. Waarom de Fransen? Wel ik heb vorig jaar in Nederland (2013) een televisie programma gevolgd waarin zij (de Fransen) de Nederlanders als arrogant hebben uitgemaakt. Zij weigerden in die plaats de landstaal te leren, niet in te burgeren en wensen voedsel van eigen bodem. Bakten ook nog hun eigen brood.
  Hopen dat de Antilliaanse Catering goed product levert. Ruman, mi a jega di kumpra pan serka un de nos hendenan. Fresku traha nan tabata dushi. Pero……warda un par di ora i bo por a dal hende mata ku nan. Duru, duru. Makamba, Makamba…

 4. Chopi, wat zijn Curaçaose ayakas dan, bedoel je die je bij Vreugdenhil Supermarkt koopt ? For your information, die worden geimporteerd uit Venezuela en alle ingrediënten komen uit voor jullie “buitenland”. Grapjas.

 5. De ingredienten van de “echte Antilliaanse Ayaka’s” komen geimporteerd uit …
  ” Nederland.”….
  Curacao importeerd bijna alles…

 6. Moet je niet zeuren, want jullie hebben ook Spanje overgenomen, met friet piet. Ze eisen, dat de spanjaarden engels praten, omdat hun die taal niet wi8len leren, al wonen ze 10 jaren daar.
  En nog brood mopet uit Nederland geëxporteerd woren, eant ze hebbenn genoeg aan stokbrood. Ah ze leren het nooit, die Batavieren, raar volk.

 7. Wat is hollands patat dan Marcos?

 8. Leuk dat er hier op Curacao echte hollandse patat en frikandellen te verkrijgen zijn en dat er in Nederland echte antiliaanse ayaka’s te verkrijgen zijn.
  Zo voelt iedereen zich toch een beetje “thuis” 😀