• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CubaCURAÇAO – Nu de Amerikaanse regering een handreiking heeft gedaan richting Cuba is de regering op het eiland bereid over vrijwel elk onderwerp te onderhandelen. Het uitleveren van mensen die uit de Verenigde Staten naar Cuba zijn gevlucht is echter een uitzondering.

Dat heeft het Cubaanse ministerie van buitenlandse zaken gisteren laten weten.

Politiek asiel
“Elk land heeft het soevereine en legitieme recht om politiek asiel te bieden aan mensen die het als vervolgde personen ziet”, zei Josefina Vidal van het ministerie in een interview. “We hebben in het verleden aan de Amerikaanse regering uitgelegd dat er mensen in Cuba wonen aan wie Cuba terecht politiek asiel heeft geboden.”

Assata Shakur
Hoewel Vidal haar niet bij naam noemde, zal ze waarschijnlijk wel hebben gedacht aan Joanne Chesimard, de meest gezochte vrouw in de Verenigde Staten. Chesimard ontsnapte in 1979 uit een gevangenis waar ze vastzat voor de moord op een agent in de Amerikaanse staat New Jersey in 1973. Ze vluchtte naar Cuba en veranderde haar naam in Assata Shakur.

Obama
De Amerikaanse president Barack Obama maakte vorige week bekend een einde te willen maken aan het internationale isolement van Cuba. Hij wil onder meer de diplomatieke betrekkingen normaliseren en binnen enkele maanden een Amerikaanse ambassade op het eiland openen. In zijn eigen land stuit Obama echter op stevig verzet van de Republikeinen, die vanaf volgend jaar het Congres in handen hebben. En het eventueel opheffen van het embargo tegen Cuba is iets waar het Congres over gaat, niet het Witte Huis.

Uitlevering eisen
Wat betreft de Republikeinse gouverneur van New Jersey, Chris Christie, moet Obama de uitlevering van Chesimard eisen als voorwaarde voor het normaliseren van de betrekkingen. In een brief aan het Witte Huis noemde Christie Chesimards asiel in Cuba ‘een belediging voor elke inwoner van de staat, het land en vooral de mannen en vrouwen van de staatspolitie van New Jersey’. “Deze schurken in Cuba hebben haar al dertig jaar politiek asiel geboden. Het is onacceptabel”, aldus Christie.

© Novum

www.versgeperst.com