• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

natasja-gibbs (1)CURAÇAO – Het is onrustig in de taxiwereld van Curaçao. Gisteren, aan het begin van de middag togen zestig taxichauffeurs naar het regeringscentrum in Willemstad om te protesteren tegen de free-for-all situatie op het eiland. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Volgens de chauffeurs biedt iedereen tegenwoordig ritten aan, zonder over de juiste vergunning te beschikken. Was een volle KLM-vlucht vroeger goed voor dertig tot veertig ritten heen-en-terug, nu zijn de chauffeurs al blij met een handjevol betaalde trips van de luchthaven naar het hotel.

Dick Drayer maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage. Hij ging het gesprek aan met taxichauffeur Natasja Gibbs.

Chaotisch
Bij Fortí was de situatie zeer chaotisch. Taxichauffeur Randolph Maduro werd gearresteerd en naar het bureau op Rio Canario gebracht. De 59 andere chauffeurs besloten daarop stapvoets van het Paleis van de Gouverneur naar het hoofdbureau van politie te rijden, wat een kortstondige chaos veroorzaakte bij de Julianaburg.

Broodwinning
Taxi-chauffeuse Natasja Gibbs hoopt op een beetje begrip van medeweggebruikers. “We willen niemand tot last zijn, maar onze broodwinning staat op het spel. Tourwagens zijn het grootste probleem. Zij mogen van de rechter alleen passagiers vervoeren die een all-inclusive verblijf hebben, maar je ziet dat alle reisorganisaties hun passagiers op halen van Hato, terwijl er maar één all-inclusive resort is op het eiland. Zij brengen de toerist ook nog eens naar Knipbaai heen en terug en om dat legaal te laten lijken, stoppen ze even bij landhuis Chobolobo: dan lijkt het op een georganiseerde excursie”, zegt een geëmotioneerde Gibbs.

Tussen alle onrust in hebben de chauffeurs een brief aan premier Ivar Asjes overhandigd. Die heeft gezegd de situatie te bestuderen.

19 reacties op “‘Taxiwereld Curaçao is een free-for-all’”

 1. Zo lang de taxitarieven hier zo absurd hoog liggen gaat het niet werken. Vlieg regelmatig en moest eens een taxi nemen vanaf Hato. Het was rustig, maar geen enkele taxi wilde mij meenemen voor minder dan 45 USdollar of 100 NAF voor een ritje van 20 minuten. Ik had op dat moment geen keus, maar dat was dus eens en nooit weer. Als ik nu geen lift heb zet ik mijn auto wel op betaald parkeren. Ben ik evenveel geld kwijt maar voel ik mij tenminste niet opgelicht. En bezoekers haal ik altijd op want dit soort tarieven wil ik ze niet aandoen.

 2. In de meeste landen zijn het taxibedrijven die taxi’s hebben.
  Van Curaçao weet ik dat de meeste taxi’s prive voertuigen zijn met een door de regering verstrekte en door de Dienst Openbare vervoer gecontroleerde taxi-vergunning.
  Mede door het zelfstandig karakter van bezit, onderhoud en dergelijken van een taxi, soms het onderhands betalen van een vergunninghouder, hebben de taxibezitters meer kosten, hebben zij altijd beweerd.
  Iedereen die in deze een commentaar heeft geleverd heeft gelijk.
  In een paar woorden, het is een bende.

 3. Eigen schuld, dikke bult is een gezegde. Hoop op nog meer gerechtigheid, lees eindelijk eerlijke tarieven na jaren uitbuiting van de klanten.

 4. Ik heb ervaring met de hoge taxitarieven. Ik zou nooit een taxi op curacao nemen. Belachelijk duur!!

 5. Free for all is juist wat we nodig hebben in de (taxi)markt. Dan dalen de prijzen en stijgt de service. De taxistas klagen niet voor niets! Ze willen hun eigen monopolie beschermen. Zo gaat t niet taxistas. Je vraagt maar 100 dollar voor n rit maar moet niet gaan huilen als n concurrent het voor 10 doet!

  Leve free for all in de economie.

 6. Voorbeeld van een systeem dat achterhaald en stuk is.

  1. Om aan boord van een Cruiseship te kunnen worden verkocht dien je (ook voor vervoer) een bepaalde liability te hebben. Kleine ondernemers kunnen nu niet verkocht worden aan boord omdat, de taxi chauffeurs deze liability niet hebben en ze zelf geen vervoer mogen doen.
  TW vragen metteen een eigen tourprijs bovenop je prijs dus… helaas pindakaas geen vreemde valuta voor Curacao.

  2. Belachelijke tariefen. Een taxi chauffeur rekend blijkbaar dat hij 1 ritje op een dag hoeft te doen om te kunnen overleven.

  3. Shuttles zijn Value Added Services voor het eiland. Ze dragen bij dat een toerist zich niet uitgekleed voelt op het eiland en voor de algemene positieve ervaring.
  Als je iedere keer dat je naar vreugdehil gaat USD 40 moet betalen, dan kom je nooit meer terug.

  De wetten stammen uit een tijd dat er veel minder te doen was op het eiland en veel minder toeristen kwamen. Als Curacao meer toerisme omzet wil hebben, moeten ze de hele sector liberarisen. Laat ondernemers doen waar ze goed in zijn… ondernemen. Taxi chauffeurs leveren een service en daar moeten marktprijzen voor betaald worden.

 7. Wat een onzin weer. De taxi’s leggen de wet in hun voordeel uit en roepen dat het zo is. Maar de werkelijkheid is anders. De bussen mogen wel degelijk alles wat valt onder een pakketreis (vlucht, hotel en transfer) rijden en dat is wat anders dan alleen voor all-inclusive resorts. Dat verschil is hun dus niet duidelijk.

  Daarnaast doen de TW’s heel veel aan marketing en promotie van het eiland. Allemaal zaken waar taxi’s geen enkele bijdrage aan leveren. Bij de touroperator conferenties georganiseerd door CHATA en CTB rijden de TW’s gratis de touroperators rond over het eiland. Geen taxi zal ook maar eens gratis hun diensten ter beschikking stellen. Bezoeken van internationale beurzen en conferenties, de TW’s doen mee, maar geen enkele taxi zal zijn of haar gezicht daar laten zien. Die gaan er nog vanuit dat CTB en CHATA de gasten naar het eiland halen en dat zij dan zonder extra inspanningen daar lekker geld aan kunnen verdienen. In tegenstelling tot andere landen, die dat wel doen, zoals bijv. de taxi’s van SXM. Maar die tijden, dat alles vanzelf gaat, zijn allang voorbij, nu draait het om bijdragen om de gasten naar het eiland te halen en bij voorbaat je diensten te verkopen.

  De heer Draaier zou er goed aan doen eens te checken hoeveel belasting de taxi’s daadwerkelijk in het laatje brengen (hoeveel taxi’s doen echt aangifte van OB) en wat de TW bedrijven afdragen aan belastingen en voor hoeveel werkgelegenheid gezorgd wordt. Dan is direct duidelijk dat de TW’s een zeer grote en vooral onmisbare bijdrage leverenaan het eiland Curaçao.

  Ten slotte ken ik geen enkele vakantiebestemming waar airport transfers niet door bussen mogen worden uitgevoerd. Dat soort zaken was mogelijk in 1969, het jaar waar de wet uit stamt, maar anno 2015 is dat een lachertje en niet meer realistisch. Kortom taxi’s grow-up en ontwikkel jezelf en ga achter jullie eigen business aan i.p.v. te wachten tot het je kant op komt. Uiteraard zijn er een paar die dit doen en die verdienen dan ook goed. Laat de rest dat voorbeeld volgen i.p.v. zichzelf te manoeuvreren in de slachtofferrol.

 8. En weer ligt de schuld bij een ander…….

 9. Ze maken zichzelf kapot, die taximensen. Onlangs betaalde een USA cruise toerist $us 15-. voor de rit van de Hoogstraat naar Punda. Wist niet dat hij ook gratis over de pontjesbrug kon wandelen. Op allerlei sites wisselen toeristen ervaringen uit, zodat de mensen die hier zelfs voor het eerst komen, dit soort praktijken al kent voordat met aankomt. Maar die slimmerikken denken dat ze ongestraft dollars kunnen blijven rekenen voor NAF.
  En dan nog kwaad staan janken, als de regering dat wil regelen met taximeters.
  Wel eens van Uber gehoord, de app die van iedere chauffeur een taxichauffeur maakt?
  Da’s pas reden om te gaan piepen. Taxi is een sunset business, ondanks of dankzij die boze chauffeurs.

 10. Taxies die te veel charges. Wat zijn nu hun kosten die volgend hun zo hoog zijn dat ze $30 moeten chargen voor een ritje van Hato naar Marriot.

  Wegen belasting en verzekering betaken wij allemaal voor onze autos en het is niet eens on werk..!! Voor de taxisten zijn wegenbelasting en verzekering en benzene of diesel geld gewoon een investering.

  Niet mopperen als jeniet genoeg verdien. Er zijn niet veel mensen die die 3 x 15 minuten werken 3 x $35 = $100 per dag verdienen. Is toch wel een slordige $2300 – 2400 per maand.

  Dat de reis organisaties een georganiseerde tour regeld is niks mis mee. Daar hebben ze gewoon het recht op. Of willen wel lievr dat de toeristen met taxies het eiland gaan ontdekken en einde van de dag $200 moeten lappen. in de Bahamas kon j evoor $40 een eiland tour van 5 uur doen incl water en tourguide.

  Taxi chauffeurs zijn verwend met salirissen van $4000 – $7000 per maand. Ze hebben gelijk!! Iedereen moet iedereen belasting betalen. Maar even realistich zijn. We wonen op Curacao en niemand die een Eigen bedrijf heeft geeft daadwerkelijk op wat ze verdiend hebben. De taxi chauffeur zeker niet. Want er wortd geen 1 bon uitgeschreven als je er niet om vraagt. Zo werkt onze cultuur nou eenmaal.

 11. Iedereen kan een Taxi chauffeur zijn want je hoeft alleen maar gelukt hebt op een dag dat iemand kunt u vragen dat je kan hem aanbrengen voor een bepaalde offert of bedrag naar een plekje of bestedingen .En vergeet niet dat elke mens zoek de brood op zijn eigen manier !!

 12. Taxi chauffeurs hier zijn oplichters, allemaal. Ze eisen woekerprijzen – $40.- van Hato naar Marriot – en als je er wat van zegt (of wilt onderhandelen) krijg je een grote bek. Terecht dat de resorts en hotels hun eigen shuttle dienst hebben voor HUN gasten. De taxibranche weet het nog niet wellicht, maar ze verklooien hun eigen handel.

 13. Bij het vergelijken van de geleverde service en kosten van taxi’s op Curacao is mijn ervaring dat de chauffeurs op Curacao te vaak matige service leveren voor een hoge prijs.
  Men weet vaak het adres niet, gaan in de taxi rijdend bellen om te vragen hoe ze ergens moeten komen, rijden in slordig onderhouden wagens, te vaak niet vriendelijk.
  Niet vreemd dat er alternatieven worden gezocht om onze bezoekers hartelijk welkom te heten.
  Zorg voor minder taxis die voldoende ritten kunnen maken op een dag zodat de prijs lager kan per rit. Betere kennis van adressen en een kaart van Curacao in de auto. Iets grotere woordenschat in het Engels en het Nederlands komt vriendelijker over. En voor een service gerichte houding in plaats van de ongeinteresseerde manier van werken.

 14. Toeristen uit Nederland die via een reisorganisatie naar Curaçao komen betalen bij die reisorganisatie voor het transport van Hato naar de diverse hotels. Tevens is dat bij vertrek inbegrepen in de prijs.
  Dat taxichauffeurs meer klanten willen hebben is begrijpelijk maar dan zouden ze ook wat meer service moeten geven. Een prijs van US$ 25.- van Hato naar Mariot Hotel is schandalig.
  Voor vervoer van Surf en Turf naar Livingstone Fls 50.- Tel uit je winst.
  Taximeters en vaste metertarieven is dringend gewenst. Zo kan men ook de belastingen niet ontlopen!

 15. Heel de wereld kent hotel shuttles, zeker van airport naar hotel, en tegenwoordig ook binnen een straal van zoveel km (Vreugdenhilshuttle?) of naar grotere toeristenplekken( dus Mambo). En daar zijn er ook taxi’s, met meter, met bv vaste rit prijzen naar bepaalde regio’s en voor de rest gewoon een overzichtelijke meterprijs. We zouden ook kunnen zeggen dat er teveel taxi’s zijn voor de markt, dat er maar wat vergunningen moeten op gegeven worden maar dat willen we natuurlijk niet, dus blame the other guy. Geen medelijden, en ik hoop ook dat de regering ze niet het monopolie op vervoer geeft want dat is waar t op stevend onderhand

 16. Als je een reis boekt voor een hotel of resort behoort daarbij de transfer van Hato naar de uiteindelijke bestemming. Autobussen doen dan een rondje hotels en resorts.

 17. In de meeste landen van de regio betaal je 5 dollar voor een normale rit.. hier ben je meteen 30 dollar kwijt..
  Lagere prijzen en je zal zien dat de bevloking meer gebruik zal maken.

 18. Jammer dat de taxi chaufuers zich zo gedragen en Nederlandse prijzen hanteren.
  Toen wij een Taxi nodig hadden van Hato naar St Maria wist hij de weg niet en vroeg $20.
  Ze moeten meters en redelijke prijzen hanteren, in NY betaal je $5 zo ook Singapore en de taxi zitten continu vol . Vele kleintjes maken ook een grote. nu Bel ik een vriend of familie om me even te halen daar heb ik even wachten voor over.ze moeten maar eens een hand in eigen boezem steken.

 19. De taxichauffeurs moeten niet klagen. Veel van hen besodemieteren de zaak. Als je aan een toerist die met een cruiseboor aankomt $50,00 durft te vragen om hem naar Mambo te brengen,ben je niet goed bezig. Je wordt door veel chauffeurs “genaaid”. Ik vind het daarom niet gek dat men naar andere oplossingen zoekt. Trouwens dat smoesje dat een taximeter slecht is voor de motor, kan men alleen op deze ros bedenken.