• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

dick6315-300x202CURAÇAO – De toeristische sector op Curaçao is geschrokken van de berichtgeving in Nederland over Chikungunya op het eiland. dat meldt Caribisch Netwerk. Volgens Liza Dindial, voorzitter van Chata (Curaçao Hospitality and Tourism Association) is de term ‘Killermug’ die gebruikt werd in ‘De Telegraaf‘ zeer schadelijk.

Tientallen toeristen hebben hun reis geannuleerd en komen met de kerst niet naar Curaçao.

Dick Drayer maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage. Hij sprak daarbij met Izzy Gerstenbluth en Liza Dindial.

Toelichting
Tijdens een persconferentie van de Curaçaose Toeristenbond en Chata werd de hoofdepidemioloog van de GGD, Izzy Gerstenbluth, gevraagd een nauwkeurigere toelichting te geven in de hoop de toeristen gerust te stellen. Hij had eerder cijfers naar buiten had gebracht die een eigen leven zijn gaan leiden. Dat klopte niet met de werkelijke omvang van chikungunya op het eiland.

De cijfers
75 Duizend mogelijke gevallen had hij wellicht beter niet kunnen zeggen. Die waren berekend via extrapolatie van steekproefcijfers bij huisartsen en waren eerder een aanduiding van een worst case scenario. “Maar mensen lezen dat heel anders”, zegt Gerstenbluth. “Ook het getal van 20 duizend is geen hard cijfer, maar een schatting op basis van berekeningen. Bovendien gaat het om mensen die geteld zijn vanaf de start van de epidemie in juli. Veel van hen zijn nu gewoon beter en ondertussen immuun voor chikungunya.”

Geen zorgen
De Nederlandse toerist hoeft zich niet al te grote zorgen te maken. De epidemie is blijkbaar al op z’n retour. Dat is vooral het gevolg van bewustwording. “Iedereen kent wel iemand in zijn familie en omgeving die chikungunya heeft. Mensen smeren zich in, er wordt schoongemaakt in de buurt en gespoten”, zegt Gerstenbluth. De combinatie is mogelijk de oorzaak van het teruglopen van het aantal nieuwe ziektegevallen, denkt de epidemioloog. “Maar roep nog geen hallelujah, het zijn er nog steeds heel veel!”

20 reacties op “Toeristensector heeft last van chikungunya”

 1. @Tico: Sorry om ervan te horen, maar iedereen reageert anders er op. Ik hoop je de best.

  @Gerrit: De outbreak was door niemand te voorkomen. Dit is geen Ebola of H1N1, waar het mogelijk is om patiënten in quarantaine te houden om de verspreiding van de ziekte te beperken. Het is ook geen polio, waarvan een vaccinatie ervoor is om de mensen immuun van te maken. Chikungunya word door muggen verspreid en de meest effectieve manier om deze tegen te houden is om preventieve actie te nemen.
  Water reservoirs bedekken of leeg maken, tuin schoon houden, insect repelend gebruiken. De regering heeft ook meerdere keren met pesticide rond het eiland gesproeid (1), brochures (2) verspreid en sinds juli mensen via de nieuws informeren met wat er gedaan moet worden en al maanden ervoor gemeld voor de mogelijkheid van een chikungunya outbreak op het eiland (3).
  Er is gewoon niks meer die gedaan kan worden en helaas is Chikungunya hier om te blijven. Wat we helaas ervoor moeten hopen is dat er nu genoeg immuun mensen zijn, zodat we geen grote outbreak meer zullen krijgen voor de komende 20 jaar.

 2. Dit alles had men in de hand kunnen houden en/of voorkomen als de regering, de GGD en ambtenaren op ons eiland gewoonweg hun werk doen

 3. @George, Ik ben een fitte 25 jarige jongen en heb al 4 weken last. 1 week idd koorts, pijn en uitslag en etc en nu al 3 weken lang pijn in mijn gewrichten. Ik kan net 100 meter lopen.. en wie weet hoe lang dit duurt?

 4. Er is altijd wel een ziekte ergens en blijven we aan de gang om niet op reis te gaan. In Amerika is nu een griep, die epidemische vormen lijkt aan te nemen. Er zijn al doden onder kinderen en ouderen gevallen en deze griep zit niet in de griepinjectie. Ook deze griep trekt zich niets aan van landsgrenzen.

 5. @Arthur: Dit is de eerste outbreak van Chikungunya in het Caribisch gebied, het is te verwachten dat een groot aantal mensen het zal krijgen want niemand is immuun erop. In meeste gevallen is het patiënt binnen 10 dagen herstelt niet 5 weken, de symptomen kunnen wel langer duren bij ouderen en mensen met een andere aandoening.
  Dengue aan de andere kant is gevaarlijker dan Chikungunya; de kans om erover te sterven is veel groter.

 6. @ Arthur. Ze kunnen ook overvallen worden.. maar om op vakantie te gaan en daarna 5 weken doodziek te zijn is niet echt leuk.

  Briljant. Meestal is het 5 dagen ziek en doodziek is altijd nog beter dan voor altijd dood, want ook dat kan je hier overkomen. Daarvoor zou ik wel wegblijven.

 7. @Anton, Er zijn nooit 25000 mensen tegelijk ziek geworden van de Dengue op Curacao..
  Groot verschil dus!
  @Zorro. Ze kunnen ook overvallen worden.. maar om op vakantie te gaan en daarna 5 weken doodziek te zijn is niet echt leuk. zal de baas ook niet blij mee zijn

 8. Ik ben banger voor de killergriep in Nederland.Al die jaren hebben wij hier Dengue in heel caribisch gebied iedereen kwam toch Telegraaf en Ultimo Noticia hebben alleen oog op sensatie!!!

 9. Ik vind de informatie die ze in Nederland geven belachelijk weinig.
  mensen die daar op dit moment zitten vertellen dat er enorm veel mensen zijn die besmet zijn.
  Zelf ben ik zwanger en ga ik geen enkel risico nemen.
  dus wij gaan helaas niet.
  Hoeveel zin ik ook had in onze heerlijke vakantie.

 10. Wie kan mij vertellen welk dagblad hier het equivilant is van de Telegraaf, voor diegenen die het niet begrijpen, welke krant hier is vergelijkbaar met de Telegraaf ?

 11. Is die mug het ergste wat de toerist hier kan overkomen? Echt waar?

 12. @Miguel, Telegraaf is a bad newspaper but still their journalists are better than the ones we have on Curacao. How come nobody in Curacao was watching this process? Why dont they do research and why dont they demand action from the government…
  Reporters on Curacao only copy paste what the politicans tell them..

 13. Ofwel, de GGD heeft slecht gecommuniceerd…

 14. Nu klagen over “De Telegraaf”. Waarom zelf niet en bericht in de media laten plaatsen??
  Neen, achterover blijven leunen en als er dan iemand over bericht, commentaar geven en nog alleen aan damge control kunnen doen!! Dat is verstandig mevr. Dindial!!

 15. Dus Telegraaf had gelijk…het zijn killermugs? dus eenmaal gebeten ben je op doodgeschreven? LOL

 16. Geen al te grote zorgen? Hoe groot maogen hun zorgen dan wel zijn?
  Geen probleem zo groot of je kunt er omheen lopen. Dat loopt hier traditioneel goed af maar niet in Nederland.
  Openheid duurt het langst. En natuurlijk eindelijk eens wat aan het probleem doen! De overheid had al lang geleden kunnen weten dat chikunganya er aan kwam.

 17. @Serka di Bo: Our government has to be just amazing if they saw this outbreak coming years ago, specially considering the first case of it in the Caribbean was barely a year ago.
  The constant fumigation since August, public awareness and cleanups are obviously not even close enough to counteract this problem and totally not the reason cases of this vicious and mortal disease have been falling. No, if we really want to get rid of this disease the one and only choice is to nuke those bastards down.

  Telegraaf is the one in the wrong here, they exaggerated the situation by explicitly saying that this is a deadly disease without also informing that the mortality rate of it is really small in the same range as the common flu. It was irresponsible and childish of them to come up with the “killermug” term and publishing it without even thinking of the repercussions they might cause. But hey, they got those few more click to their website they so much like.

 18. De telegraaf is een senatiekrant en zullen er alles aan doen on dingen te overdrijven.
  Als het niet nieuwewaardig is hoefd het ook niet vermeld te worden.

  Wat stel jij voor dat de regering had moete doen. ierdereens tuin opruimen?
  Het wordt tijd dat de YDK zelf actie gaat ondernemen. En niet lekker makkelijk de regering de schuld van alles geven…

  Het zijn toch de YDK die de atrako’s plegen en zichzelf doodrijden op straat.
  Waarom heft de YDk nooi geen enkelik verantwoordelijkheid voor zijn gedrag.

  Als ik een steen gooi en die steen slaat een gat in iemands hoofd. Dan is het niet de steen zijn schuld dat die man een gat in zijn hoofd heeft..!! Ik heb de steen gegooid dus is het mijn schuld!!

  Een Kompanansie complex met ondardanigheids issues YDK zal de steen de schuld geven.

  Ruim je tuin op.
  Rij rustig en voorzichtig.
  Zoek een baan en verdien je geld.

  Het zijn simpele dingen hoor mensen..

 19. Al vele malen op Curaçao geweest en nu toch ook teruggekomen met Chikungunya. Dit ondanks de DEET, de lange kleding en de klamboe. Het is officieel vastgesteld door het RIVM. Terug in Nederland een week ziek in bed gelegen. En in de kou voelt het wel alsof het virus bevriest. Niet echt bevorderlijk voor het herstel. Nu het bericht hier op de primetime journaals is geweest, hoor ik meer mensen die twijfelen om te gaan. De schrik zit er behoorlijk in bij potentiële bezoekers. Om dan te gaan roepen dat de Nederlandse toerist zich niet al teveel zorgen hoeft te maken, klinkt eerder laks dan geloofwaardig.

 20. Het is meer schadelijker dat de overheid niets aan het probleem hebben gedaan ondanks ze er al jaren van afwisten. Ook de Chata informeerd haar toeristen niets. Typisch gedrag om nu de Telegraaf de schuld te geven terwijl de oorzaak op Curacao ligt!