• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

DanielSchotborgh-3-150x150CURAÇAO – Moeheid, buikpijn en hoofdpijn. Het zijn drie van de meest gehoorde klachten van Antillianen tijdens de wintermaanden. Als de huisarts even doorvraagt, blijkt iets anders aan de hand: de winter die als een last wordt ervaren. Dat meldt Caribisch Netwerk.

De donkere maanden in Nederland spelen misschien een grotere rol dan veel mensen willen toegeven, vertelt dokter Daniel Schotborgh.

Vage klachten
“Wat je heel vaak ziet is dat Antilliaanse patiënten, zeker in december en januari, met vage klachten komen zoals moeheid, buikpijn en hoofdpijn. Maar wanneer je echt doorvraagt, blijkt dat ze zich niet helemaal lekker in hun vel voelen, omdat ze heel erg de zon en ook hun familie missen.” Schotborgh is Yu di Kòrsou (Curaçaoënaar) en huisarts bij een praktijk in Schiedam. Hij heeft zo’n zestig patiënten van Antilliaanse komaf.

Goed verklaarbaar
Dat veel Caribische Nederlanders geestelijke en fysieke klachten hebben tijdens de winter in Nederland, is goed verklaarbaar. “We zijn gewend aan veel zon. Maar er is absoluut ook een medisch verband: de winterdagen zijn kort en de hoeveelheid licht die je krijgt, beïnvloedt je gesteldheid. Vooral wanneer je vanwege de kou kiest om vaker binnen te blijven, kan het gemis van de zon zeker meespelen”, aldus Schotborgh. Bij Antillianen die twintig jaar of meer op de eilanden hebben gewoond, zou dit een nog grotere rol kunnen spelen.

Nederlandse snelheid
Dat Antillianen zich in de winter iets somberder kunnen voelen, heeft ook te maken met het levenstempo in Nederland. “Je kan niet, zoals op Curaçao vaak gebeurt, tegen je baas zeggen dat je morgen naar de dokter én naar de bank moet en dat je daarom de hele dag bezet zal zijn. Dat is daar de normaalste zaak van de wereld, maar omdat het hier zo goed georganiseerd is, wordt van je verwacht dat je aan dat soort dingen slechts minimaal tijd kwijt bent en dat het je productiviteit niet in de weg zit. Dat is ook de reden waarom veel Antillianen in Nederland continue een gevoel van stress en gejaagdheid ervaren. Als je op Curaçao zit, dan kan je niet anders, alleen al door de warmte, dan het rustiger aandoen.”

Ticket
Daarom luidt het advies dan ook voor iedereen die moeite heeft met de winter: koop een ticket. “Ik probeer mijn patiënten bewust te maken van hun emoties en ik geef ze concrete adviezen. Het beste wat je eigenlijk kunt doen, is proberen om toch even op vakantie te gaan naar huis, of naar een plek waar de zon wél schijnt. Een aantal patiënten die dat hebben gedaan, geven aan dat het goed helpt”, aldus dokter Schotborgh. Of iedereen daar zomaar het geld voor heeft is de vraag, want het ziekenfonds vergoed dit recept nou net niet.

14 reacties op “‘Winter in Nederland lastiger voor Antillianen’”

 1. @curacaosenaar: inderdaad, je moet je voeding aanpassen aan het klimaat (vitamientjes!!) en…. niet te vergeten, je kleding aan de koude (warme wollen sokken bijv.);
  @pikatje: ´s zomers gaat in Noord-Scandinavië de zon niet onder (midzomerzon): zijn ze daar daarom zo depri?
  @tokaya: ha fijn! wintersport! schaatsen, skieën, langlaufen, sneeuwwandelen, rodelen etc. Hoezo, tyfus weer?
  @roberto: ik ben zelf geen psycholoog, maar jouw redenering vindt ik wel heel erg plausibel. Als je er zo over na denkt, kunnen inderdaad de door jou aangegeven problemen de oorzaak zijn, en niet de strikt medisch-technische benadering ¨ẗekort aan zonnestraling¨ (daarvoor heb immers de technische oplossing voor van zonnebanken en zonnestudio´s).

 2. De winter is niet moeilijk voor Antillianen als je bent gewenden aan Stamppot of hutspot of erwtensoep .Want elke klimaten hebben zijn eigen voedingsmiddel

 3. Ooit kregen wij van de Koninklijke Marine een tropentoeslag, maar dat was omdat wij, vlootpersoneel, daar werd gedetacheerd, voor 3 jaar later, 9 maanden en tegenwoordig 6 maanden. Geen kwestie van ”eigen keuze” dus. Een toeslag is een aanvulling op het normale inkomen door een werkgever aan de hand van een door hem gedane voorwaarde/conditie, een bijzondere situatie waarover men geen keuze heeft.
  Naar mijn mening is het wonen in de warmte en aan de kou wennen een verschil tussen dag en nacht. “Wat doe je hier man? Ik zit liever daar dan in dit kikkerland” = uitspraak van een Makamba een jaar terug. Van Makambas wordt er gezegd dat zij het weer met zich mee dragen. Mooi of zonnig weer?, “Hoi lekker weer hè”? Winters weer, :” Tiefus weer”.
  Geen hoi, geen hai, amper doei.
  Wat een onzin, Fred Schiedam (grapje zeker?
  Roberto, een mooi stuk met realiteitszin. Pikatje,…………..

  Fred Schiedam, is het daarom dat velen, waar ze ook komen, even hun kleurenschema willen bij werken/even moeten zonnen?

 4. Een verhaal van een hoog miep-gehalte. Als je medisch gezien zonlicht te kort komt (??), kan je ook een hoogtezon of zonne-bank kopen of naar een zonne-studio gaan. Trouwens, zonlicht is slecht voor de huid(veroorzaakt huidkanker). De dokter moet beter weten ….

 5. Misschien moet Dr Schotborgh per direct ‘n ticket naar het noorden van Scandinavië boeken, in Noorwegen en de bovenste helft van Zweden schijnen mensen lekker depri te zijn.
  Een blanke Nederlander kan moeilijk met ‘n hoofdpijntje naar de huisarts, want er is geen zon die gemist kan worden.
  Subjectiviteit van de bovenste plank, en dat heet ‘academisch geschoold’

 6. Die Antillianen die in NL wonen, zijn toch uit vrije wil daar naar toe gegaan. Dus als je dan gaat zeiken over depressies in de winter, dan heb je het toch echt aan jezelf te danken.
  Hetzelfde verhaal als al die Nederlanders die geemigreerd zijn naar Curacao gaan lopen zeiken dat het zo warm is.

 7. Curaçaoënaars weten dat zij moeilijke omstandigheden ver van huis moeten aanvaarden. Wat velen (misschien) niet weten is dat heimwee een ware uitdaging kan zijn. Vooral voor sommigen wanneer herinneringen hun gedachten doen teruggaan naar een aangename tijd van geborgenheid en liefde, warmte, prachtig zonnig weer, feesten en stranden etc.etc.. Hierdoor kunnen zulke sterke emoties worden opgewekt dat zij zich terneergeslagen voelen en het gevoel hebben niet verder te kunnen. Sommigen hebben zelfs, nadat zij hun bezittingen hadden verkocht en een dure reis naar een ander land (Nederland in dit geval) hadden gemaakt, hun plannen laten varen en zijn naar huis teruggekeerd. Zij werden overmand door heimwee. Weer anderen zien hun terugkeer naar Curacao, ondanks dit alles, niet in. Gevolg? Zij blijven hun hele leven lang hiervan last hebben. Het leven wordt moeilijker, zwaarder. Het is soms niet alleen het achterlaten van familie, vrienden en kennissen dat heimwee veroorzaakt. Het levensonderhoud is ook duur en bepalend. Het probleem van dit alles is dat velen zich niet grondig voorbereiden voordat en vooral nadat zij zo’n beslissing hebben genomen, dus om te gaan emigreren. Zij vragen zich niet af of het de moeite waard is om te emigreren, of er alternatieven zijn, of het zal bevallen, of zij genoeg geld op zak hebben. Sommigen verhuizen naar Nederland “omdat” zij van anderen horen dat het zéér goed gaat in Nederland. Hun gedachte is dus: ik ga weg, ik blijf niet meer hier. Behalve ontevredenheid, hebben ook de zucht naar avontuur en opwinding en het verlangen naar rijkdom en vooruitgang velen ertoe gedreven te gaan emigreren. Met alle nare gevolgen van dien. Hun dromen worden helaas NIET verwezenlijkt, het spat als een luchtbel uit elkaar. Zij komen tot de ontdekking dat zij heel hard moeten werken, met veel moeite een ander nieuw verblijf moeten zoeken en vinden en waar zij op hun eigen onder bizarre omstandigheden moeten leven. Tja, emigreren naar een ander land is echter een enorme onderneming, een kostbare en ernstige stap. Het betekent dat men een nieuwe taal moet leren, zich nieuwe vakbekwaamheden eigen moet maken, zich aan een nieuwe cultuur moet aanpassen, het vooroordeel moet verduren dat velen jegens buitenlanders aan de dag leggen en aan een geheel nieuwe levenswijze moet wennen. Zo niet, dan is het OVER AND OUT.

 8. Zeker reclame voor vliegtuigmaatschappijen om een dure ticket te kopen om naar curacao te gaan in de winter. Het zijn zeker mensen met een uitkering die zulke klachten hebben.

 9. Wat een onzin! Koop een hoogtezon of zonnebank of ga naar de zonne-studio!

 10. Als ” YUI di Korsou ” levende in Ned. kan ik niets anders dun dan de goede dr. alle gelijk te geven.

 11. Interessant….?!? al 35+ jaar gast in ‘t kikkerlandje. Ehhhh, wat moet ik hierme? Prome cu b’a subi avion, bo sa cu ta tera frieuw bo ta tin. Awo cu frieuw a bolbe, manera tur anja, cos a cuminsa hasi dolo y bira ferfelu ? zucht !!

 12. O ja en als zo’n winterzonreisje in het ziekenfonds wordt opgenomen kom ik wel even langs om een attest te halen voor dat “Curaçaoenaar zijn”. En hou er maar rekening mee dat er nog een heleboel makambas achter mij aan komen.

 13. Dokter Schotborgh, ik heb 30 jaar op Curaçao gewoond, volgens u ben ik dus ook een Curaçaoenaar, wit welliswaar maar toch en zie mijn winterdepressie is met de zuiderzon vertrokken.

 14. Shit, krijgen ze niet eens “koude toeslag” ? Wij Curaçaoënaars vinden dit discriminatie en er wordt door een van onze loudmouth advocaten per onmiddellijk een klacht ingediend bij het Europese Hof voor de rechten van de mens, waarvan akte.