Foto ANP: Pieter van VollenhovenCURAÇAO – Het voortdurende geruzie tussen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten is een gevaar voor het koninkrijk. Dat zegt Pieter van Vollenhoven in een interview met de Volkskrant. “De vele huidige onderlinge verwijten kunnen het koninkrijk gaan op- en openbreken.”

“Het gebrek aan een nieuw inhoudelijk en aansprekend elan is het voornaamste probleem voor het koninkrijk geworden”, aldus Van Vollenhoven, die lid is van het Koninklijk Huis, dat van oudsher nauwe banden met de eilanden onderhoudt. Hij is tevens voorzitter van het Comité Koninkrijksrelaties, een groep vooraanstaande personen die sterke onderlinge banden bepleit tussen Nederland en de Caribische (ei)landen.

Koninkrijksdag
Het is vandaag Koninkrijksdag. Vanavond woont koning Willem-Alexander in Amsterdam het jaarlijkse Koninkrijksconcert bij. In de Rolzaal op het Binnenhof wordt vanmiddag met een symposium herdacht dat koningin Juliana zestig jaar geleden het Koninkrijksstatuut tekende, waarin de verhoudingen tussen Nederland en de (toenmalige) Nederlandse Antillen werden vastgelegd – op weg naar een onafhankelijkheid die er (anders dan voor Suriname) nooit is gekomen.

© Novum

18 reacties op “Van Vollenhoven: geruzie kan koninkrijk opbreken”

 1. @Tokaya, Anguilla heeft anders gevraagd om juist een kolonie van Engeland te blijven!

  In 1967, Britain granted Saint Kitts and Nevis full internal autonomy, and Anguilla was also incorporated into the new unified dependency, named Saint Christopher-Nevis-Anguilla, against the wishes of many Anguillians. This led to two rebellions in 1967 and 1969 (Anguillian Revolution), headed by Ronald Webster, and a brief period as a self-declared independent republic. The goal of the revolution was not independence per se, but rather independence from Saint Kitts and Nevis, and a return to being a British colony. British authority was fully restored in July 1971, and in 1980 Anguilla was finally allowed to secede from Saint Kitts and Nevis and become a separate British Crown colony

 2. @Tokaya, je schreef: “Er is naar mijn mening/weten geen enkel land in de wereld met een verleden of huidige koloniale overheersing dat een kolonialist heeft gevraagd/verzocht hun land te kolonialiseren.”

  Waarom denk ik nu dat dit precies is wat Curacao en Aruba hebben gedaan? Aruba zou zelfstandig worden, maar kroop terug naar Nederland. Curacao koos de PS van Wiels als grootste partij, maar ook die partij viert nu het Statuut en is weer lief voor Nederland.

  In feite vragen deze landen Nederland hen weer te kolonialiseren, maar het taalgebruik is aangepast. Nu heet het “samenwerking” of kiest men andere eufemismes.

 3. Tikaya, je opmerkingen over het wel of niet hebben van water liet mij denken aan een staten vergadering tig jaren geleden toen de makamba politicus van der Hoeven het plan op tafel legde om alle dammen op alle plantages te repareren om zoveel mogelijk hemelwater vast te houden en te zorgen dat zo weinig mogelijk via de vele rioolen naar zee zou wegstromen.
  Nou werd hem de vraag gesteld waarom dat nou nodig was, waarop hij antwoorde, dan kunnen we wellicht onze land en tuinbouw proberen op te vijzelen. Nou hij werd bijna Scharloo met pek en veren uitgejaagd omdat onze wijze statenleden hem verweten dat hij de slaven tijd weer wilde terughalen. En zie, 50 jaar later wordt hier en daar met zoweinig mogelijk woorden gezegd die man had wel gelijk. Een makamba gelijk geven is schijnbaar a capital crime op dit eiland.

 4. Ik heb met erg veel interesse het stuk 16 december 2014 van Roberto gelezen en zie daarin het denktrant van vele personen, die het daar vaak over hebben, zonder, zoals Roberto dat zo mooi verwoord, de gevolgen diepgaander te hebben bestudeerd. Het doet hem eer dat hij vele ver strekkende spreekwoorden kent – en die waarschijnlijk ook toepast, ik neem aan, in zijn dagelijks persoonlijk denken.
  Er zijn echter, omstandigheden die ieder weldenkend persoon afkomstig uit die streken, in de directe toekomst anders zal laten denken en beseffen.
  Ieder land moet autonoom kunnen functioneren, doch moet het wel economisch onafhankelijke kunnen redden, in het kort gezegd.
  Velen in de Europese landen denken en uiten zich waarschuwend.
  Raar maar waar, zijn er vele Europese en Aziatische landen die in Afrika een moderne kolonialisme toepassen. Hoe?, door het opkopen van gronden, bestemd voor de voedselproductie voor eigen bodem, daar in eigen land geen grond daarvoor meer is.
  De zogenaamde derde wereld landen dienen op dit moment dus voor het produceren en uitvoer c.q. het aanvullen van de voedselproductie voor degenen die opkopen.
  En ondertussen?, wel, zijn het juist deze landen die een tekort aan gronden en water hebben voor het produceren van voedsel voor eigen land c.q. bevolking, waardoor zij weer afhankelijk worden van voedselhulp. Van wie? Van Europa! Het is gewoon een kringloop.
  Vertrekken, gronden opkopen, plaatselijk produceren, invoeren, eigen bodem spekken en de gewezen verkopers van gronden met noodhulp en voedsel (van eigen grond) aan voedsel laten komen.
  Aldus worden deze onafhankelijk geworden, zogenaamde derde wereld landen nooit onafhankelijk en zelfvoorzienend.
  Met de Antillen is het anders, daar is het wel mogelijk kavels c.q. eigendommen te verwerven doch valt er niet veel weg te halen c.q. biotechnisch te produceren.
  De eilanden zijn te klein, het regent er niet voldoende en van voldoende natuurlijke wateropslag is geen sprake.
  Door de Spanjaarden ” Islas Inutiles” genoemd waren er later ( tot zo ongeveer 1985 zie vertrek van Koninklijk Shell) wel redenen om deze ”Islas Inutiles” “Islas Utiles” te noemen.
  Hoe meer gronden kopen des temeer water nodig. Hoe meer gronden kopen, des temeer water nodig, des temeer tekort aan eigen gronden, water en dus minder gelegenheid tot werkelijke onafhankelijkheid c.q. ontwikkeling van eigen bevolking en land.

 5. @Tokaya, Je hebt gelijk! en ook Klein Curacao heeft recht op zelfbeschikking en wordt momenteel gekoloniseerd door het grote Curacao! Klein Curacao dient onafhankelijk te worden van Curacao! Niemand op Klein Curacao heeft gevraafd om onderdeel van Curacao te zijn!

 6. Beste Tokaya, wat is er fout aan als ik het volgende neer schrijf; Toen Holland de Islas Unitiles van de Spanjaarden, voor een appel en een ei, overnam er zeker op Curaçao maar ook op Bonaire bijna geen lokale bevolking meer aanwezig was. Die bevolking van Indiaanse komaf was grotendeels door de Spanjaarden afgevoerd om o.a. in de suikerriet teelt van Cuba te werk te worden gesteld. Toen Holland in het verlengde van de Kaap Kolonie in Zuid Afrika, op Curaçao ook een revitalisering basis voor haar scheepvaart wilde vestigen hadden ze mensen nodig die de taken in land/tuin bouw konden uitvoeren. Die mensen konden ze in West Afrika kopen/ruilen voor, naar ik begrepen heb, een lapje stof, waarmee het lokale stamhoofd weer een extra vrouw aan zijn entourage kon toevoegen. Deze mensen werden vervolgens naar Curaçao vervoerd en te werk gesteld. En zie, deze zelfde mensen vormen tegenwoordig de bevolking die zich tegenwoordig Curaçaoënaars of Bonairianen noemen. Ik schrijf hier specifiek Curaçaoënaars en Bonairianen, Arubanen zijn naar mijn mening meer autochtoon dan zelfs de Hollanders ooit op Curaçao zouden kunnen zijn geworden. En ieder beetje doordenkend persoon zal begrijpen waarom Aruba al in een vrij vroeg stadium haar onafhankelijkheid van Curaçao heeft nagestreefd en uiteindelijk haar zin heeft gekregen.

 7. Karel, mr. Saab zingt,:” Amor forsa semper ta frakasa”. Vergeet niet dat het Nederland is geweest die op de Antillen huis had willen houden, heeft gehouden en nog houdt. Ons ken ons, toch? Of hebben de geschiedschrijvers zich vergist? Het heden is het verleden alles schuldig.

 8. Er is naar mijn mening/weten geen enkel land in de wereld met een verleden of huidige koloniale overheersing dat een kolonialist heeft gevraagd/verzocht hun land te kolonialiseren.

  De historie, hoe je die keert of schudt, laat in niet mis te verstane taal kennen dat als je het over kolonies begint , je het dan automatisch hebt over inname en overheersing.

  Overheersing tot, zoals Mahatma Ghandi dat met vredelievende bedoeling deed tegenover de Engelsen of overheersing zoals Amerika die van Nederland over (Indië, Sri Lanka, Bangladesh voor Europa) en Indonesië voor zij die dat willen, beëindigde in 1963.

  Overheersing in opeenvolgende volgorde door Spanjaarden, Fransen, Nederland.

  Het komt velen o.a. Van Vollenhoven, en de Koning der Nederlanden slecht gelegen met al dat geruzie? immers zie Golden Tulip en Landhuis te Jan Zoutvat (gewezen landhuis van M. Le Cavalier en landhuis Daniëls?

  Zou de Shell nog altijd economisch invloed daar hebben gehad dan zou de opschrift van dit artikel misschien anders zijn geweest?

 9. Tja, de geest van onafhankelijkheid en het streven naar zelfbeschikking is overal aanwezig. Niet alleen afzonderlijke personen willen vrij zijn om voor zichzelf uit te maken wat goed en slecht is, ook hele gemeenschappen en “koloniën” en (ei)landen vechten voor het recht van zelfbestuur. Curacao vormt hierop geen uitzondering. Ook hier is de roep om onafhankelijkheid gehoord. De politieke partijen spelen een belangrijke rol bij het streven naar volledige onafhankelijkheid. Het verschil is dat Curacao onafhankelijk van Nederland wil zijn, maar geen “onmiddellijke” en vooral geen “volledige” onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid stond/staat echter niet als eerste op het verlanglijstje van de bevolking, maar sommigen willen het tóch, ondanks het feit dat zij de volledige inhoud van onafhankelijkheid niet kennen. Maar Curacao ziet één ding over het hoofd; het eiland is in economisch, politiek en sociaal opzicht hartstikke onrijp. De hamvraag dus: in hoeverre zal het eiland echter van deze onafhankelijkheid voordeel hebben??? Curacao wacht een vorm van onafhankelijkheid die niet wenselijk is. Een vloek. Het is heel onverstandig om zelfs over onafhankelijkheid te spreken en vooral voor een eiland die helemááál niets heeft. Curacao is precies een klein kind die amper kan lopen, die alleen nog kan kruipen. De ondergang van dit prachtig eiland wordt verzegeld met haar verlangen naar onafhankelijkheid. Curacao moet heel blij en vooral dankbaar zijn dat Nederland zich (nog steeds) om haar bekommert, zich over haar ontfermt en haar als een zuigeling leidt. Let wel, Nederland heeft NIETS, maar totaal NIETS te verliezen met deze beslissing die het eiland wilt en zal nemen. Ondanks dat het desastreus, vernietigend, verwoestend en verpletterend voor het eiland zal zijn. Maar ja, het is hún beslissing, en dat moet gerespecteerd worden. Vergeet vooral hoé het nog steeds gaat met Suriname sinds hun onafhankelijkheid in 1975. Is het land vooruitgegaan en beter van geworden op economisch, sociaal, en financieel gebied? No señor, integendeel. En dit alles, terwijl Suriname een heel rijk land is. Deze “bizarre” onafhankelijkheid zal Curacao stellig, met alle zekerheid de das omdoen. Een Antilliaans gezegde luidt: ORA UN JIU TA RIBA BON CAMINDA, MAL CAMINDA TA JORÉ. Niet voor niets haalt Pieter van Vollenhoven deze wijze woorden aan. Let goed op zijn woorden. PIPITA DI COMCOMBER NA BOCA DI MUCHA, TA HENDE GRANDI A PONÉ. Something’s cooking. Het zal binnenkort gebeuren met Curacao. Het zal niet lang op zich laten wachten. Het is twee minuten voor twaalf voor Curacao…………………………………………….

 10. @ caribbeancynic. Maar waarom is dat erg, geeft van Vollenhove daar ook nog uitleg over?

  Hij heeft het er niet over, dat het erg is. Dat zal per entiteit of individu verschillen.

 11. Van volle hoven is de laatste schakel tussen de eilanden en Nederland. Het is nu wel duidelijk dat Nederland deze eilanden helemaal niet kwijt wil ,anders was het allang gebeurtHet is niet leuk om verplicht bij je ouders in huis te wonen daar waar je vader of moeder je elke dag bedreigt met huis uitzetting.Als Nederland geen vernedering wil asepteren dan kunnen ze ook gewoon weg ,maar doen het niet .Er moet opgehouden worden met dat zogenaamde medelijden hebben want dat is niet zo, zelf in Nederland hebben ze geen medelijden met mensen, hier gebruiken ze ‘dat woord omdat ze nog niet klaar zijn om te gaan ”of het land gewoon inpikt ” daar waar alle domme Antilliaanse politici met de mond vol tanden staan te kijken.Iedereen maakt fouten ,maar ik blijf er bij dat De Heer Helmien Wiels ons echt zit uit te lachen. Alleen met sagwagwa’s kan je hieruit komen.SAGWAGWA.er zal nog meer moeten gebeuren .EN ik zeg dit niet om te descrimineren of bagataliseren maar het is bewezen dat Nederland Amerika na boots in alles wat ze doen en dus ook alles vernietigen wat ze niet kunnen hebben.Waar zitten deze Curacaoshe idioten op te wachten ? Tot dat Nederland zijn tover stokje weer uit de doos haalt ?

 12. caribbeancynic, hij geeft een politiek correcte persoonlijke visie en is daar zeker mij geen uitleg over verschuldigd en dat weet hij ook. En ik ben daar ook niet in geinteresseerd. Waar ik in geinteresseerd ben is die bedreiging van ene Wiels die ons Makambas in bodybags terug zou sturen. En voor jouw informatie is zo’n 90% van de Makambas benieuwd naar jouw uitleg van deze uitspraak van de “gewezen” leider van de grootste partij van Curaçao..

 13. @ Francois Ruvaldi,

  Spijt me zeer, maar ik blijf het humor vinden wanneer YDK Nederland de schuld blijven geven voor de gedragingen van politici die de YDK zelf heeft gekozen.
  Wanneer je het niet eens bent met wat deze zogenaamde politici uitvreten…………waarom stem je dan op ze ?
  Iedereen weet dat de lokale politici de afgelopen 40 jaar niets anders hebben gedaan dan op grote schaal de kluit belazeren. Velen zijn er door in de gevangenis gekomen en er zullen nog velen volgen.
  Wanneer Nederland dan nu gebruik maakt van een waarborg functie, waardoor het volk nog enigzins wordt beschermd tegen deze corrupte politici……………dan wordt jij kwaad en gaat beweren dat Nederland de eilanden er onder wil houden ?
  Kun je je nog enigzins herinneren hoe het globaal 15 jaar geleden was ?
  Van 500 Miljoen overschot zaten we ineens op meer dan 1 miljard tekort, rente op 15 %, overheid bleef maar obligaties uitschrijven, met steeds hogere rentes, konden de salarissen van ambtenaren niet meer betalen etc.
  Hielden ze toen op met de kluit belazeren ?
  Niet echt, het ging gewoon door alsof er niets aan de hand was.

  Nu ligt er een nieuwe overeenkomst, meer zelfstandigheid, maar………………..Nederland houdt de vinger aan de pols.
  En wees blij dat ze dat doen, anders zaten we hier in no-time weer op 15 % rente. Dan kun je je huis wel afschrijven, dat kun je dan ook niet meer betalen.

 14. @Francois:
  Wat vreten hun politici uit op de eilanden? Je maakt me wel nieuwsgierig!

 15. @Francois Ruvaldi, Ze vreten niets uit op de eilanden.. Dat doen de Coopers, Constancias, Thodes. Schottes etc wel!

  Wees realistisch en pak je eigen vuil aan!

 16. Nederland moet ook opgroeien, men moet weten wat hun politici uitvreten op de eilanden. 60 Jaar en de eilanden moeten nog steeds onderdaan spelen. Wees realistisch!

 17. Wijze woorden. Goed idee : opdoeken dit “huwelijk” tussen de eilanden en Nederland en elk (ei)land zoekt het lekker (ook financieel) zelf uit, ja toch? Is het geruzie en de ondankbaarheid e i n d e l i j k over. PUNT uit.

 18. Maar waarom is dat erg, geeft van Vollenhove daar ook nog uitleg over?