• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  PDBCURAÇAO – De eilandsraad van Bonaire heeft unaniem een motie aangenomen die de hoogte van de kinderbijslag, die staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft aangeboden, afkeurt. Dat meldt Caribisch Netwerk. Dinsdag debatteerde de raad over de per januari 2016 in te voeren kinderbijslag.

  De Tweede Kamer nam eind november een motie aan om een kinderbijslag van 38 dollar in te voeren in Caribisch Nederland.

  Niet acceptabel
  De eilandsraad gaat vooralsnog uit van een bedrag van 20 dollar, omdat dit bedrag in de officiële correspondentie met Nederland staat. Toch is ook het bedrag van 38 dollar niet acceptabel. Met uitzondering van één afwezig raadslid, stemde zowel coalitie als oppositie voor het afkeuren van het aangeboden bedrag van Klijnsma.

  Recht
  Gedeputeerde Jona Chirino (Sociale Zaken en Welzijn) zegt het niet eens te zijn met het bedrag, maar het te accepteren om aan te geven dat de Bonairiaanse kinderen er recht op hebben. “We willen met Nederland in dialoog blijven om tot andere bedragen te komen zoals vastgesteld in onze meerjarenplan voor de sociale zekerheid.” Ze streeft naar gelijkheid. Ongeveer 3600 kinderen op Bonaire komen in aanmerking voor kinderbijslag.

  Onbegrijpelijk
  Clarck Abraham (PDB) vindt het onbegrijpelijk dat het bestuurscollege het bedrag wil accepteren. “The sky is the limit voor mij. Wij moeten onze wensen vaststellen en aangeven hoe wij onze welzijn ontwikkelt willen zien.”

  Hypocriet
  Jeffrey Levenstone fractieleider van de coalitiepartij UPB was uiterst scherp naar Klijnsma en minister Ronald Plasterk toe. “Ik ben er zeker van dat Klijnsma structureel sociale steun krijgt. Nu ligt een onacceptabel voorstel op tafel en moeten we doodleuk met Plasterk aan tafel gaan zitten, handen schudden en uitleggen hoe het is gesteld met de armoede op Bonaire. Er zijn tig rapporten die dit aangeven. Nu komt hij hypocriet spelen.” Hij doelt op het laatste bezoek van Plasterk. Zijn fractie heeft bedankt voor een bijeenkomst met Plasterk.

  Berekening
  De aangenomen motie instrueert het bestuurscollege voor eind januari een reële berekening te maken van de kinderbijslag rekening op basis van het Nibud-rapport. De nieuwe berekening dient als uitgangspunt voor de kinderbijslag op Bonaire.

  8 reacties op “Eilandsraad Bonaire zegt nee tegen hoogte kinderbijslag”

  1. @Curacaosenaar, Als je gelijke regels wilt dan moet je ook dezelfde belastingen betalen!
   @Pauline, Merendeel van Curacao gebruikt gewoon de bus maarja dat vinden de meeste nieuwkomers beneden hun nivo! (zowiezo Benzine is hier veel goedkoper dan in Nederland en ook aanschaf van ee nieuwe auto!)

  2. Pauline, de kinderbijslagvermindering bestaat sedert 2012. De uitzending is volgens mij op vrijwillige basis en zal het besluit om te gaan serieus overwogen zijn. Ook kinderopvang is hier veel goedkoper en daarnaast niet te vergeten huisvesting en toelagen om over het klimaat maar niet te spreken. Er moet toch een vakbond zijn, die de belangen voor de uitgezonden militairen behandelt, want als individu is het vechten tegen de bierkaai. Desalniettemin zal je je zegeningen van het verblijf op Curacao moeten tellen, want volgens mij zal deze wet blijven.

  3. Ben benieuwd naar de gegevens die geleid hebben naar de vaststelling van dit bedrag.
   Wij hebben 3 jaar op Curacao gewoond met onze 4 kinderen i.v.m. uitzending door Defensie van vader/echtgenoot., dus NL-belastingplichtig. Plotsklaps kregen we een brief v.d. SVB dat de kinderbijslag 30% gekort zou worden, omdat “de Wereldbank n.a.v. onderzoek had geconcludeerd dat levensonderhoud op Curacao 30% minder kost dan in NL” Dat zou kunnen opgaan voor kleding en voedsel, maar beslist niet voor vervoer. In NL gaan kinderen met de fiets naar school, maar op Curacao heb je een auto nodig. Een snel rekensommetje leerde me dat daarvoor met 100% kinderbijslag gedurende 3 jaar 10.000 euro bijgelegd moet worden. Omdat de SVB desgevraagd de specificatie van de vervoerspost niet kon geven, heb ik de cijfers gevraagd aan de Wereldbank. Het is nu bijna 4 jaar later, maar ik heb nog steeds geen antwoord. Vermoeden rijst dat de Wereldbank nooit onderzoek op Curacao heeft gedaan en die 30% ordinair natte vingerwerk is geweest.
   Ben dus benieuwd…..

   Pauline v. Brummelen

  4. Philippe Maaskant, velen weten niet ( maar beseffen achteraf) dat een bezwaar alle lopende processen stillegt/c.q. stuit. Zelfs bij zaken aanhangig c.q. voor de rechter is, dat zo.
   En dat van tot Europees niveau optrekken van zaken als kindertoeslag, WW, WIA en dergelijken, moet men maar eens kijken naar de Nederlandse stelling versus Turkeye en Marokko.
   Bij een eventuele oprekken van het e.e.a. zou het Bonaire weleens vies tegen kunnen vallen als, gezien de bezuinigingsplannen en uitvoeringen van het kabinet Rutte, de Bonairiaanse bevolking niet meer belasting moet gaan betalen.

  5. Wel en referendum voor onafhankelijkheid van Nederland, maar ondertussen uit de Nederlandse ruif eten en ook nog klagen dat ze te weinig krijgen!!
   Wat een hypocriet gedrag!!

  6. Gelijk rechtig Regels bestaan .Dus kinderen in Nederland zijn gelijkwaardig als de kinderen van Bonaire . Maar zakkeninvullers bestaat ook dus als die kinderen van Bonaire moeten met 38 Dollar survival waar gaat de rest van de bedrag van Kinderbijstand ( dus de andere procenten )

  7. Bonaire kan toch zelf het bedrag aanvullen tot de gewenste hoogte voor hen die het nodig hebben. Bij mijn weten hebben zij die budgettaire vrijheid, net zoals de gemeenten die hebben in het kader van hun eigen achterstands-/armoede-beleid. Dus, eilandsraad: zelf aan de slag!

  8. Bonaire zet zichzelf klem. Hoe kan NL nu alle voorzieningen optrekken naar Europees niveau als er tegelijk om een referendum wordt gevraagd waarmee de banden met NL ter discussie staan?

   Ik zie het al gebeuren. Bonaire wil los(sser) van NL straks, maar omdat de voorzieningen dan niet meer betaalbaar zijn, wat dan de schuld van NL is, moet NL de komende 30 jaar Bonaire compenseren?