• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  dioxineCURAÇAO – Varkenshouders op Curaçao hebben geen enkel idee over het bestaan van de giftige stof dioxine. Dat meldt Caribisch Netwerk. Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens een bijeenkomst van de Veterinaire Dienst.

  Vorige week is bekendgemaakt dat zeventien van de achttien testmonsters van varkensvlees uit het slachthuis Parera dioxines bevatten.

  Informeren
  Arnold Dwarkasing, hoofd van de Veterinaire Dienst, heeft een dertigtal varkenshouders proberen te informeren. Hij toont shockerende foto’s van de situatie op de lokale varkenshouderijen. De dieren staan op een modderige of zanderige grond, waarvan ze ook moeten eten. Vaak verbranden de fokkers hun restafval en plastic op datzelfde terrein. Dit zijn allemaal oorzaken van hoe dioxine mogelijk in het varkensvlees terecht is gekomen.

  Plastic zak
  Er komt een foto voorbij waarop een plastic yoghurt bakje en een plastic zak tussen het varkensvoer zit. De varkenshouders lachen het weg, terwijl Dwarkasing met woede in zijn stem hierover spreekt. Nadat er een foto wordt getoond van hoe de situatie over twee maanden zou moeten zijn, barsten de fokkers ook in lachen uit. Er klinkt geschreeuw vanuit de zaal “dat is toch niet haalbaar voor ons” en “krijgen we dan ook subsidie van de overheid”.

  Dioxine
  Dioxine is een milieuverontreinigende stof die via het milieu in de grond en in het voedsel op varkenshouderijen terecht is komen. Vijf procent van het varkensvlees dat wordt verkocht op Curaçao in supermarkten als Centrum en Mangusa is afkomstig van lokale varkenshouderijen. Inname van een grote hoeveelheid dioxine kan leiden tot chlooracne, leveraandoeningen, ontwikkelingsproblemen bij kleine kinderen en het kan kanker veroorzaken. Deskundigen hebben berekend dat een mens 70 picogram/pg per maand kan innemen zonder aantoonbare gezondheidseffecten.

  WHO
  Volgens de World Health Organisation (WHO) mag er nul procent dioxine in vlees zitten. Nul procent is het ideaal, uit de resultaten van de test op het vlees in Curaçao kwam er maar één uit op nul. Dwarkasing vertelt dat de minimale norm tussen de 0 en 1 procent dioxine ligt, maar dan noem je het vlees verdacht. “Wel vijf of zes resultaten kwamen uit boven deze norm. Het hoogst bereikte resultaat was 2.95, dat is ongeveer drie keer boven de norm. Het vlees dat wordt verkocht in de winkels moet veilig geconsumeerd kunnen worden.”

  Maatregelen
  Er zijn nu verschillende maatregelen genomen. Eind februari moeten de varkenshouders hun stallen hebben verbouwd. De hygiëne moet beter, de dieren moeten op beton gezet worden, eten moet in bakken gedaan worden, ze mogen geen afval meer op hun erf verbranden en de goedgekeurde varkens worden binnenkort geregistreerd door middel van een keurmerk.

  ‘Afvalvoer’
  Veel varkenshouders denken niet dat ze de deadline halen. Een van de fokkers die aanwezig is bij de bijeenkomst heeft zelfs net zijn laatste varken de deur uit gedaan. Hij ziet de varkens business somber in. “Ik ga wel door met het fokken van geiten, schapen en kippen op Bandabou maar op varkens zal ik geen winst meer maken, daar is het varkensvoer te duur voor. Andere boeren gebruiken vaak afvalvoer om nog winst te kunnen maken, nu kan dat niet meer.”

  7 reacties op “Varkenshouders totaal onwetend over dioxine”

  1. Ach, dit soort reacties kom je overal tegen waar voedsel wordt bereikt. Klink hard om het te moeten zeggen, maar men neemt het niet al te nauw met hygiëne en dus voedsel veiligheid. Wie er iets van zegt wordt als lastig ervaren.
   Ik geef toe dat we HACCP hier nooit en te nimmer zullen gaan halen, dat is veel te kostbaar, maar er is ook een tussenweg. Het hoeft niet altijd smerig te zijn en nee, het personeel hoeft een pan niet als WC te gebruiken of spaghetti tegen een muur te gooien om te kijken of die gaar is.
   Gewoon een keuken schoonhouden, personeel gewassen, handen schoon, haarnetje, desinfectie materiaal aanwezig en we zijn al een eind op weg. Kost niet eens veel geld. Dus waarom blijven we maar doen alsof ‘het cultuur’ is dat we voedselveiligheid op een laag pitje zetten ?

   Ik heb ooit al eens een dioxine vergiftiging opgelopen (in Frans Guyana) en kan uit ervaring meedelen dat het hele heftige reacties tot gevolg heeft. Ook daar nam men het niet zo nauw met de veiligheid.

  2. 2,95% dioxine?
   Dat is 2,95 gram in een onsje ham.
   Dat zijn 2 950 000 000 000 picogrammetjes.
   Als ik dat deel door de “veilige” hoeveelheid (70 picogram), gebruik je bij het eten van 1 ons ham 40 miljard maal de veilige hoeveelheid.

   Dat is niet veilig of een foutje.

  3. Graag wil ik weten uit welke gebieden die varkens afkomstig zijn. Komen uit jet oostelijk gedeelte, midden gedeelte of het westelijk gebied rond banda abou. Heel erg belangrijk om te weten dan pas kan je weten waar de vervuiling vandaan komt. Sukses.

  4. En de eieren, worden die ooit getest op dioxine? Eten de kippen ook van de grond, welk voer krijgen ze? is er iemand die dat weet?

  5. “Ik ga wel door met het fokken van geiten, schapen en kippen ……¨ Worden die dan niet gecontroleerd op dioxine? En inderdaad, @Karel: hoe zit het met de lokaal verbouwde groentes (met name bladsla)?

  6. Typisch een reactie waaruit het brevet van onkunde van onwetenden voortvloeit. Veehouders en landbouwers en eenieder die een vak uitoefent, gerelateerd met het algemeen belang, moeten worden geschoold en zijzelf zijn de degenen die de kosten daarvan moeten bekostigen.
   Met het welzijn van een bevolking valt niet te spotten. Willen de varkenshouders niet aan regels ter bescherming van de bevolking voldoen dan moeten zij opkrassen. Eet bij anders je besmette varkensvlees zelf op en draag daarbij ook je medische gevolgen daarvan.

  7. Is dit niet een algemene reactie op het eiland, ALLES gewoon weglachen? Het probleem gewoon bij een ander leggen? Vind je die dioxine trouwens ook terug in de hier verbouwde groentes ???