• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

klein-cura-300x215CURAÇAO – Land Curaçao is eigenaar van Klein Curaçao, dus zou het toegankelijk moeten zijn voor het algemene publiek. Toch is dit niet het geval op het hele eiland. Wie bij de hut van Mermaid Boat trips wandelt, krijgt van een bewaker te horen dat ‘het privéterrein is’, zo meldt Caribisch Netwerk.

Wie op de uitkijkpost wil klimmen, wordt ook teruggefloten. “Dit is onze grond, zie je de bordjes niet?”, zegt een bewaker boos. Hij wijst op plankjes van drijfhout met de tekst ‘privé’. Voor de uitkijkpost en de gebouwtjes op Klein Curaçao is geen bouwvergunning afgegeven, zei minister Balborda in 2013. Toch beschouwen commerciële partijen delen van het eilandje als hun eigendom.

‘Open Land’
Volgens het Eiland Ontwikkelingsplan (EOP) voor Klein Curaçao, heeft het eiland de bestemming van ‘Open Land’. Het EOP voorziet niet in de constructies of gebouwtjes die nu wel op het eiland staan. Deze zijn bovendien niet vrij toegankelijk. Enkel de houten hutjes aan de Oostkant van het eiland zijn dat. Het was een project van de overheid in samenwerking met Insulinde, Uniek Curaçao en Curaçao Tourist Board met als doel een schaduwplek te creëren voor bezoekers.

Bouwvergunning aanvragen
Vorig jaar zei Balborda in de lokale pers dat de uitkijktoren en de constructies illegaal waren gebouwd. Dat ging toen over de hutten met een betonnen vloer, gebouwd door twee exploitanten van boten en vissershuisjes die veelal onbewoond zijn en vervallen. Ook zijn er beerputten gegraven.

Bouwvergunning
De bouwers van de constructies kregen de tijd een bouwvergunning aan te vragen. Dan zou worden gekeken of hun bouwsels in lijn zouden zijn met het EOP. Zo niet, of als er geen bouwvergunning zou aangevraagd worden, zouden de barakken worden weggehaald.

Niet openbaar
De bouwwerken staan er nog steeds. Solange Istatia van Miss Ann Boat trips zegt wel een vergunning te hebben. “Ik heb een vergunning voor opstal. Ik ben niet verplicht uit te leggen wat dit inhoudt.” Istatia benadrukt dat de hut van Miss Ann niet publiekelijk toegankelijk is. “Ik loop ook niet zomaar door iemands achtertuin.”

Huur
Aalt Waterweg van Mermaid Boat trips zegt al dertien jaar lang huur te betalen voor de grond op Klein Curaçao aan Mijnmaatschappij. Daarom beschouwt hij het terrein als privéterrein. Hij zegt vorig jaar oktober ook een bouwvergunning te hebben aangevraagd: “Ik ben er elke dag mee bezig, maar de bureaucratie is ongekend.”

Ingewikkeld
Een bouwvergunning verkrijgen kan alleen door het EOP te omzeilen. Dat is een ingewikkeld proces, vertelt advocaat Achim Henriquez. “De bestemming van het gebied moet worden gewijzigd, zodat bebouwing mogelijk wordt, maar dat kan niet voordat belanghebbenden hun bezwaren daartegen hebben ingediend. Daarna moet het plan nog door de ministerraad worden goedgekeurd.”

Domeingrond
Mocht dat gebeurd zijn, kan alleen de eigenaar of rechthebbende van de grond een bouwvergunning ontvangen. “Klein Curaçao is eigendom van het Land en is dus domeingrond. Om de aanvrager rechthebbende te maken in de vorm van erfpacht, moet er een landbesluit aan ten grondslag liggen. De constructies moeten daarnaast aan de eisen voldoen die de bouw en woningverordening stelt: zijn de hutten bijvoorbeeld veilig? Is de brandweer komen kijken bij de uitkijktoren? Ontsieren zij de omgeving niet?”

Verkrijgende verjaring
Henriquez zegt dat het zou kunnen dat Istatia het recht van opstal heeft verkregen door verjaring. “Als iemand iets bouwt, de grond op die manier in bezit neemt en dat voor twintig jaar ongestoord doet, kan die persoon bepaalde rechten verkrijgen. Zo kan bijvoorbeeld het recht van opstal verkregen worden, maar niet het eigenaarschap. Wanneer grond gehuurd wordt, geldt de verkrijgende verjaring niet.”

Balborda
Minister Balborda wilde niet zeggen of er vergunningen zijn aangevraagd of gegeven. Ondertussen worden recreanten die met een eigen bootje naar het eiland varen, weggehouden uit bepaalde delen van het eiland.

18 reacties op “Bootexploitanten claimen terrein Klein Curaçao”

 1. Ach ja, als we met z’n alle maar niet geloven dat de boot eigenaren veel geld opleveren voor het eiland, want ze werken een groot deel van de omzet weg, en dragen minimaal OB en winstbelasting af. Inmiddels is de BAB bezig met een onderzoek, en als ze dat goed doen, dan gaan er straks flink wat koppen rollen, en mogelijk komen er ook wat boten en strandhutten in de aanbieding!

 2. Wimpiri ga je schamen. Denigrerend over het volk van Curacao. Vaak probeert u zich te verschuilen achter dure woorden en/of zinnen. Maar ik durf het te zeggen. Ta basta. Mensen zoals u kunnen wij niet gebruiken. U bent verbitterd over het eiland en de bevolking. Wat hebben zei u aangedaan? Zit de pijn zo diep? Was het een droom die vervloog en u probeert af te schuiven op de bevolking? Was het misschien een antilliaanse schone die uw hart heeft gebroken? Of moeten wij echt bang voor u en uw gedachtengoed worden? We weten immers allemaal dat er maar 1 verbitterde gek voor nodig is om haat en onrust op te wekken.

 3. Tokaya, dat er Hollanders op deze eilanden waren is naar mijn gevoel toch echt wel logisch, tenslotte hadden zij de eilanden van Spanje gekocht (die blij waren toch nog een paar tientjes voor die islas unitiles te vangen) Diezelfde Hollanders hebben alsnog getracht er iets van te maken. Uiteindelijk hebben zij het stokje toch maar aan de door hun hiernaartoe gehaalde West Afrikaanse slaven doorgeven.

 4. @Fadà, Duidelijk dat je geen YDK bent of al heel lang niet meer op Curacao woont! want hier kan immers ALLES! we kennen geen regels! Als je lid bent van politieke partij A dan regelt men wel dingen voor je..
  en maar blijven vingeren wijzen naar Nederland want daar komt corruptie voor bla bla bla!
  Op Curacao kan alles!

 5. Work hard in silence and let succes make the noise.
  If I heart some one, God give me the power to say excuses.
  If some one hurts me, give me the power to forgive.
  Shake a few sprinkles of heart on every brainy decision.
  These are some of the asumptions I used to work with.

 6. Wel, wel, ik heb een tegen commentaar bestemd voor ene Wimpiri gelezen doch heb ik geen sjoege van hem of haar gezien/mogen lezen.
  BRAKKEPUT DAT AL SINDS MENSENHEUGENIS ?,VAN DE BROEDERS?, etc. etc.
  Wimpiri, volgends u is Brakkeput al sinds mensenheugenis van de broeders ( uw versie volgens feiten, die daar een internaat hadden). Dat klopt niet. Gelezen de geschiedenis van Brakkeput (in die tijd had men putwater nodig voor de toen huidige plantage, maar dat was brak) kreeg die plantage de naam Brakkeput. Een Hollandse benaming dus die weer de aanwezigheid van Hollanders in die regio bevestigd. Ik hoef niemand de les voor te lezen, reden waarom ik mij van enig verder commentaar onthoud. Het is wel raadzaam bij het browsen c.q. zoeken op internet Brakkeput en geschiedenis te bezoeken. Brakkeput was in de 18e eeuw bekend als een plantage (zie slavernij ). In 1733 was Brakkeput (daaronder te begrijpen de huidige Brakkeput Ariba. Brakkeput Mei mei ‘ (Kleine Bracke) en Brakkeput Abou van de familie Lamont. In 1828 van de familie Jobs (weer slavernij). In 1929 verkocht aan de Koninklijke Shell. En vanaf 1985 (zie vertrek van de Shell vanuit Curaçao ) in bezit van Monumentenzorg. Geschiedenis dus. Is de moeite waard om op te zoeken.

 7. M. D. Concepcion, je analyseert maar een end weg (volgens mij is dat het enige wat je kan) heb je zeker van onze achtereenvolgende regeringen overgenomen want een eigen initiatief is van jouw natuurlijk niet te verwachten. Wat mij interreseert zijn de dingen waarop ik reageer. Pasa bon dia.

 8. Tegenwoordig zijn de cabes en barica di seru zeer in trek.Kijk maar naar Seru Grandi bij Fuik. Een berg die bij elkaar werd gehouden door de milon di seru. Deze zijn met kliko’s vol van de berg meegomen om hoteltuinen te versieren. denk dat 90 procent dood is gegaan omdat het niet hun habitad is en vele wortelstelsels sneuvelden bij deze operatie. Resultaat , bij regenbuien laat de berg heel veel modder los die zorgt voor overlast beneden. Echte modderlawines, die een voorbode zijn van iets veel ergers.
  Nu wordt de berg voorzien van illegaal gebouwde villa’s. Geen haan die daarnaar kraait. Het tempo waarmee ze opgebouwd worden getuigd van een vette portemonee..
  Onze overheid heeft geen ballen, ons kent ons en men kiest voor de weg van de minste weesrstand. Toestaan.

 9. Wimpiri, sorry hoor. Ik heb uw reactie nader gelezen en geanalyseerd. Hopen dat, conform uw reactie, ‘hier’ betekent dat u op Curaçao woonachtig bent?

  Of is ‘hier’ weer een vorm om uzelf af te dekken.

  Dios duna mi e birtut di pidi despensa ora mi ofende o falta otro i e birtut di pordona otro ora nan pidi despensa.

 10. Wimpiri, een pseudoniem om u achter te verschuilen? Wat voor redenen hebt u om u verdekt op te stellen? Wie ben u? Waarom identificeer u uzelf niet, bij het reageren, conform de verplichtingen van Versgeperst.com?
  Jammer dat Versgeperst.com zich niet aan de door haarzelf gestelde voorwaarden houdt, anders zou ik weten met wie ik te maken heb.
  Mensen met een proactieve instelling houden zichzelf eerst een spiegel voor alvorens derden van wat dan ook uit te maken en houden zich niet verdekt op.
  Mensen met een reactieve instelling kijken eerst om zich heen en zoeken steeds derden, objecten, milieu en zo door op, om deze of dezen als schuldige of schuldigen te bestempelen.
  REACTIEF.
  De politieagent heeft me bekeurd, in de plaats van ‘ik ben door rood gereden en werd daarvoor bekeurd.
  Mijn broek is te krap geworden, in de plaats van te zeggen,’ ik ben dik geworden daardoor past mijn broek niet meer’.
  Tot tien kunnen tellen.
  Gemeente is een enkelvoudig zelfstandig naamwoord en daar past geen hele werkwoord vorm als ‘presenteren’ bij. Misschien dat u ‘presenteer’ bedoelde?

  ACTUALITEITEN EN ACTUALISEREN.
  Volgt u wel het nieuws en actualiteiten programma’s?
  Mogelijk zou u dan een ander reactie hebben gehad en geen reactieve reactieve.
  Voor wat betreft de illegaliteit in Nederland en aan uw reactie over het betreffende is te lezen en te deduceren dat u geen actuele programma ‘s volgt c.q. heeft gevolgd, in week 49, op Nederland 1 over de problemen die alle gemeentes hebben met illegaliteit op dat gebied.
  Misschien dat u alsnog het e.e.a. op kunt zoeken om uzelf te actualiseren.
  Ter uwer informatie, in dat programma, week 49 2014, was te zien hoe men tegenwoordig met topografische informatie en digitale vergelijkingen van nu, door bedrijven daarin gespecialiseerd vergelijkingen deed, om illegaliteit op dat gebied te traceren.
  P.S. men is hierbij voor zeker 30 jaar terug gegaan ( in vergelijking met anno 2014) om illegaliteit ter zake aan te tonen.
  Misschien dat u terugkomt over het gestelde van u dat in Nederland de illegaliteit e.d. onmiddellijk aangepakt wordt.
  Zou een cursus begrijpend lezen helpen denkt u?
  Brakkeput Ariba, Mei mei en Abou maakt niets uit. Wat mij en mijn gezelschap is overkomen is niet uit de duim gezogen. Later bleek dat men met visvergunningen het e.e.a. recht wilde zetten.
  OVERIGENS IS DIT RUBRIEK NIET BESTEMD VOOR REACTIES OP SCHRIJVERS EN HUN OPINIE. U MOET GEWOON EEN TEGENREACTIE DOEN OP ARTIKELEN ZONDER PERSOONLIJK TE WORDEN.

 11. Beste Wimpiri,

  ik lees dat de Mermaid stelt dat ze huur betalen.. dus dat verdient nader onderzoek voordat we kunnen reopen van landje pik.. in de tussen tijd houden ze het mooi schoon daar.. dat heb ik liever als een grote puinhoop die overal anders op Curacau word achtergelaten.. U niet?
  Wat regering betreft.. daar heft het eiland zelf op gestemd.. daar kan ik weinig aan veranderen.. helaas..

 12. Ik kan niet begrijpen dat dit allemaal kan op Curacao.
  Men kan gewoon een stuk land toe eigenen en er wordt niks aan gedaan, men kan gewoon uitgaansgelegenheden zonder vergunningen openen.
  Wordt in NL ook gedaan?
  OK, de overheid doet er ook niks aan maar dat betekent dus dat je gewoon doet waar je zin in hebt?
  Als het krijgen van de vergunning zo lang duurt, moet je dan niet gewoon de legale weg bewandelen?
  Ik denk dat ik ook een stukje klein Curacao ga nemen en een discotheekje opzetten, dat kan waarschijnlijk allemaal zonder vergunning of toestemming.

 13. Beste Robert, al zou bv de Mermaid scheepsladingen geld in het laatje brengen geeft dat ze nog geen wettelijke gronden om grond in eigendom te nemen. Onze regering moet tegen dit soort activiteiten optreden en ik zeg dan met nadruk zonder aanzien des persoons. En ja ……………….dan gebeurd er dus niets meer.

 14. Beste M.D.Concepcion, wij weten beiden, althans daar ga ik vanuit als jij tenminste ook tot tien kunt tellen, dat illegale bouw in Nederland streng in de gaten wordt gehouden. Als je zelfs een schuurtje in je tuin maakt dat niet aan de “voorschriften” voldoet kun je het afbreken of de Gemeente laat het afbreken en presenteren je met de rekening daarvoor.
  Hier worden aan de lopende band illegale bouwwerken opgetrokken of men houdt zich niet aan de verleende vergunning, zie bouwsel Dos Santos Caracasbaai en ik noem dit even als voorbeeld van de honderden, ja honderden illegale bouwwerken. En wat gebeurd er ? niets helemaal niets en dan ga jij op de Makambas schelden. Man laat naar je kijken en als je daarmee bezig bent kijk om je heen naar de rotzooi die om je heen gemaakt wordt. Nee je moet bij onze op een volgende regeringen zijn, die geen m..r hier aan doen.
  En dat tranenverhaal over je vistripje is uit je duim gezogen, de Curaçao Yacht Club is gebouwd op Brakkeput Ariba, dat al mensenheugenis eigendom is van de Broeders, dus al mensenheugenis privé terrein. Waarom probeer je niet eens te gaan vissen op het gebied Oostpunt ?

 15. Mermaid, van wie is dat eigenlijk?
  Kan of kunnen de eigenaar/eigenaren van de Mermaid zulke dingen in Nederland doen?

  Weet wel dat Nederland momenteel bezig is domeingronden digitaal te vergelijken met de bestaande situatie om uit te maken of er sprake is van landje pik.

  En ja hoor, er is sprake van landje pik, gewoonterecht, verjaring en regulering en zo door.

  Men moet reguleren en betalen, met mogelijke boetes?

 16. Triest, maar waar.
  Vanaf mijn jeugd tot in de jaren 90 kon eenieder die dat wilde bij het Spaanse Water, beter gezegd Brakkeput, het liefst helemaal aan het einde, kustvissen.

  In het jaar 1992 was het voor ons weer zover. Wij bevonden ons toen ter hoogte van de aanwezige benzinepomp bestemd voor vissersboten en dergelijken.

  Tijdens het vissen kwam er een man qua uiterlijk, gedrag, Nederlands streek -talig en idioom naar ons toe en zei,:” Goeie middag, jullie mogen hier niet vissen”. ‘Waarom niet’ was ons antwoord. ” Dit terrein is van de Jachtclub het is verboden hier te vissen”.

  Ons antwoord?, :”Wat is dit nou weer? Waar slaat dat op? Wij hebben vanaf onze jeugd hier altijd vrij kunnen zwemmen en vissen. Komt er nu iemand ( een Ma…) uit Nederland ons verjagen?”

  Hierop bleef die kerel met gebogen hoofd even nadenken en antwoordde,:” Weet je wat?, ga maar door met vissen”.

  En wij? “Nee, dank je jullie hebben alles overal op het eiland reeds verpest en nu hier. Wat is nou eigenlijk van ons ofwel anders, het volk”?

  Op dit moment zijn wij vreemden in eigen land. Geen land en geen zee c.q. strand, ook geen Klein Curaçao, geen Klein Curaçao???????????????

 17. Wat er op Klein Curaçao gebeurt, gebeurt op het eiland Curaçao zelf; overal verrijzen er illegale bouwsels. Overal is er sprake van het illegaal zaken doen.
  Velen pikken een stukje domeingrond of domeinwater in en beginnen met, wederom, een illegaal bouwsel ( bijvoorbeeld een bouwkeet en fundering of aanleg van aanlegsteigers bestemd voor plezierboten.

  Hierdoor betalen velen geen grondbelasting, erfpachtrecht en gebruiksbelasting en dies meer.

  Ironie hiervan?, wel de overheid zal geen enkel begin noch voltooid woning afbreken, doch kiezen voor het regelen van een toewijzing van het illegaal verkregen terrein en verstrekken van een bouwvergunning ( en dan ook nog niet terugwerkend of vanaf de tijd dat er sprake was van illegaal verkregen terrein of water).

  Kortom, zelfs buitenlanders, onder anderen Aziaten, doen hieraan mee.

  Dat was de stelling van toen (duna mi un tereno anto pa mi famia o duna mi un kas di fundashon).

  Overal en dagelijks zijn er nog belanghebbers die zo reageren bij het stopzetten van het e.e.a.

  Ik heb dit mogen ervaren tijdens een onderzoek naar het illegaal bouwen van een aanlegsteiger te Caracasbaai ( restaurant te Spaanse Water) waarbij de eigenaar door de toenmalige Landsoverheid werd gesommeerd het bouwsel af te breken en het water in de gewezen staat te brengen, of anders.

  Of anders?, het staat er nog immers, het betrof toen een bouwsel van een politiek gerelateerd befaamd familie op Curaçao die aldaar ook nog een botenreparatie bedrijf had.

  Komedie is een klucht. Wij weten allemaal dat een komedie gemaakt en gespeeld wordt om het publiek, tegen betaling meestal, te vermaken ( satire dus, het is om ervan te lachen, doch er is een kern van waarheid gebaseerd op het werkelijk dagelijks leven en zijn kluchten).
  Illegaliteit.
  Vaak is er de keus om iets dat illegaal is te verbieden, te gedogen of te legaliseren.
  Verbieden vereist de inzet van controles op naleving, wat uiteindelijk duur is.
  Gedogen, zie drugsbeleid, het gaat om verboden middelen, maar ja het is toegestaan met de nodige voorwaarden op bepaalde toegekende plaatsen (zie gele leeuwenkoppen).

  Weet wel dat er een Zuid Amerikaans land is dat drugs heeft gelegaliseerd.
  Weer, je kunt er tegen vechten, gedogen of legaliseren.

  Je kunt uiteindelijk kiezen voor legalisatie. Voorbeeld hiervan is het in het verleden legaliseren en regulering van illegale loten verkoop en toezicht hierop door de FWNK (Fundashon Wega di Number Korsou).

  Dus is wat er op Klein Curaçao gaande is geen incident maar een dagelijks kost. Voorbeeld?

  Wel ik heb recent van een Nederlands Antilliaans echtpaar een video verslag mogen zien van hoe zij dat deden.
  Bedoeld echtpaar is nog altijd woonachtig in Nederland (in het noorden van Nederland, Groningen om exact te zijn) terwijl zij daar landje pik spelen.

  Is er genezing, sanering, door de wet handhavers mogelijk, ja!
  Er is zoveel wettelijk en praktisch te regelen waardoor de financiën van het land verbetert en de CFT toezicht niet zo zwaar zal wegen ( zie financieel toezicht door Nederland).

  Zij zijn niet de enigen autochtoon of allochtoon het is dagelijks kost; feit is het gebeurt.
  Teveel om hierover door te gaan.

 18. Men vergeet even te vermelden dat bv de Mermaid dus ook bakken met geld in het laatje brengt voor Cura dmv OB… en dat de mensen van de Mermaid dat stukje grond ook PRIMA in staat houden.. altijd mooi schoon daar.. geef het land aan de mensen en… nou ja.. we weten hoe het er op “groot” Curacao uitziet… Nee, laat deze ondernemers maar met rust, heb je in ieder geval nog een stukje schoon in de buurt..