• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  Jona-Chirino-150x150CURAÇAO – De problematiek rondom de kinderbijslag lijkt in een machtsstrijd uit te monden tussen Den Haag en Bonaire. Vanavond staat de kinderbijslag op de agenda van de eilandsraad, zo meldt Caribisch Netwerk.

  Over één ding zijn alle partijen het eens: het is goed dat de kinderbijslag komt. Maar staatssecretaris Jetta Klijnsma blijft vasthouden aan het bedrag van 38 dollar per maand, terwijl Bonaire van mening is dat de kinderen meer verdienen.

  Belkis Osepa maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

  Hoogte bedrag
  Afgelopen week onderstreepte Klijnsma het bedrag opnieuw in een persverklaring: “Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het tegengaan van armoede en de ondersteuning van kinderen. De hoogte komt overeen met de hoogte van het voordeel van de fiscale kinderkorting.”

  Levensonderhoud
  Oppositiepartij PDB heeft de openbare vergadering aangevraagd. Beukenboom: “We willen de berekeningen en adviezen zien. Het bedrag is niet in balans met de kosten van levensonderhoud op Bonaire.” Ook coalitiepartij UPB is niet tevreden. Fractieleider Jeffrey Levenstone: “We zijn nog aan het onderhandelen en er is ruimte om het bedrag te verhogen.”

  Gelijkheidsbeginsel
  Gedeputeerde Jona Chirino-Felida van Sociale Zaken en Welzijn voert vanavond het woord namens het bestuurscollege. Tijdens een recent werkbezoek aan Nederland heeft zij haar standpunt naar voren gebracht. Zij wil dat de Bonairiaanse kinderen hetzelfde bedrag krijgen als in Nederland. “Voor mij staat het gelijkheidsbeginsel voorop. We kunnen veel bereiken door te onderhandelen.”

  Dialoog
  Chirino-Felida kiest voor dialoog. Ze vindt dat tussen nu en 1 januari 2016 wanneer de kinderbijslag van kracht wordt, voldoende ruimte is om te onderhandelen over het bedrag. “Als Nederland een beetje respect heeft voor ons, dan moet zij ons ook de kans geven om te onderhandelen.”

  8 reacties op “Hoogte kinderbijslag weergeeft machtstrijd”

  1. @ Gerardus Dirks. dan beter onafhankelijk

   GEWOON DOEN!!!!

  2. Het gaat er niet om of de situatie hetzelfde is, de randstad is verschillend met Groningen en Limburg, maar allemaal hebben ze gelijke rechten.
   Ik snap niet hoe men zo Koloniaal kan denken dat dit onderhandeld kan worden, alles dient gelijk te zijn en niks discount op alles, Nederland moet zich schamen en voor sommigen die niet snappen hoe het werkelijk is op dit eiland, de meesten hebben niet eens geld voor een Airco……. en met hun salaris kan het zeker niet gebruikt worden, veel te duur.
   Mijn vraag is zijn we nu een gemeente of niet, want als dit ongelijk op een heel duur eiland blijft, dan beter onafhankelijk… Bonaire heeft genoeg potentieel toeristisch om het zelf te redden, ajoo ooo Holanda

  3. Gaan de werknemers op Bonaire nu ook bij hun werkgevers dezelfde salarissen eisen als
   in Nederland?
   De gepensioneerden eisen die nu dezelfde pensioenen als in Nederland?
   Gaan de belastingbetalers nu dezelfde belastingheffingen eisen als die in Nederland?
   enz., enz.
   Tsja…

   Zoals Clinton zei: it’s economy stupid !

  4. Nee de kappen zijn niet gelijk. Er is geen winterjas nodig (tot men naar Nederland, Amerika of elders wilt reizen waar het nodig mocht zijn en waar haal je er dan 1?) Maar heb je hey grootste deel van het jaar zulke temperaturen in Nederland dat airco fijn zou zijn? Met gelijke, schappelijk geprijsde electra? Of wat dacht je van drinkwater tegen een tarief dat je niet lam legt. Of de kosten van de melk- en boterberg. Overschotten in Europa, bang voor een te lage prijs dus vernietig maar wat terwijl de hoofdprijs betalen voor een pak melk wat minder leven beschoren is. Of zelfs zoiets simpels als de hagelslag in je kastje. Neemt koelkastruimte in hier ivm mieren en warmte. En die levensstandaard, de huur- en koopprijzen liggen voor zo’n klein eiland echt wel op Europees niveau, maar “het is allemaal anders”. Anders betekent niet per se makkelijker, goedkoper of minder behoevend. Onderdeel van Nederland betekent gelijkheid in lusten en lasten. Niet willekeurig 1 groep wel iets toekennen en mierenneuken over de ander

  5. @ tubu. gaat niet om winter gaat om gelijkheid

   Lees de reactie van Fred Schiedam nog eens goed: Maar de monikken zijn niet gelijk.

  6. gaat niet om winter gaat om gelijkheid

  7. Gelijke monikken, gelijke kappen. Maar de monikken zijn niet gelijk, levensonderhoud in NW-Europa verschilt van die in de Caraïben. Vandaag in NL hagel, kou en stevige W-wind, dus lekker de verwarming laten snorren. En in de Caraïben? Ook lekker de wintergarderobe aan?

  8. In Nederland hebben ouders meer kinderbijslag nodig, want ze moeten winterkleding kopen. Dat hoeft op Bonaire niet omdat het altijd zomer is.